#kieslokaal on tour: witflora kaas uit Zevenaar

Ondernemers worden in tijden van crisis gedwongen om anders naar hun onderneming te kijken. Zo kon traiteur en Slow Food chef Jeroen van Nijnatten zijn werkagenda tot na de zomer vol krassen met afmeldingen. Hij liet het er echter niet bij zitten en gaat – met gepaste afstand – op bezoek bij kleinschalige lokale producenten. Wekelijks deelt hij zijn bevindingen. Dit keer in de schijnwerpers: witflora kaas uit Zevenaar!

Tekst en beeld // Jeroen van Nijnatten

Jeroen, je bent op bezoek geweest bij kaasmaakster Christine Wipfler uit Zevenaar. Wat heb je daar gezien?
“Christine maakt op boerderij Köning in Zevenaar de lekkerste rauwmelkse witflora kazen. Ze creëert allerlei vormen en smaken en bedenkt daar de leukste namen bij, bijvoorbeeld ‘de Bolle’, ‘het Kameraadje’, ‘de Allemansvriend’ en ‘de Witte van Köning’.”

 

productieproces witflora kaas uit Zevenaar


Kan je wat meer vertellen over het productieproces van deze kazen?
Op de foto’s zie je hoe Christine wrongel voor ‘de Bolle’ maalt en weer in een vorm perst, zodat de witschimmel zich ook binnenin de kaas ontwikkeld. Op de andere foto’s zie je dat ze de gesneden wrongel in vier keer aanbrengt in de vormen voor ‘de Witte van Köning’. Deze wordt verder niet geperst en de wei lekt onder eigen gewicht uit. Daarna worden de vormen in de rekken een aantal keren gedraaid, waarna de kaas in minimaal vier weken in de koeling verder rijpt.”

 

productieproces productiproces witflora kaas uit Zevenaar

Je hebt de kazen mogen proeven. Welke is jouw favoriet en waarom?
Mijn favoriet is ‘het Kameraadje’, een halfhard kaasje, pittig, pikant, met een heerlijke structuur en mondgevoel, geaffineerd met appelcider van cidermaker Uwe uit Elst, rijpt minimaal 8 weken. De kazen zijn te koop bij diverse verkooppunten, kijk op desbetreffende website of je de kaas (contactloos) kan afhalen of thuisbezorgd kan krijgen.”


– Jeroen van Nijnatten is traiteur in Utrecht. Hij is specialist op het gebied van verfijnde catering en sfeervolle diners. Als lid van de Slow Food Koks Alliantie kookt hij zo veel mogelijk met ambachtelijke en streekgebonden producten. In verband met de coronacrisis zijn al zijn opdrachten komen te vervallen. Hij laat het er echter niet bij zitten en schrijft verslag van zijn bezoek aan lokale producenten (die hij nog voor corona tijden kon bezoeken). Kijk voor meer informatie over Jeroen en zijn bedrijf op www.jeroenvannijnatten.nl.

– Dit verslag delen wij in het kader van #kieslokaal. Het zijn vaak de kleinschalige lokale ondernemers die het moeilijk hebben in deze tijd. Op www.slowfood.nl/kieslokaal vind je lokale voedselondernemers waar je verse producten uit jouw regio kan vinden. Bestel een maaltijd. Koop een tegoedbon. Kies lokaal. Juist nu.

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!