Wild uit de streek

De herfst was nat, het winterweer is begonnen. Het seizoen voor warme stampotten en dikke comfortsoep is aangebroken. En vooral ook…voor wild! Maar kies dan wel wild van dichtbij. Het Wildhuys van Simone en Bram van Risp is daarvoor een prima adres.

WILD UIT DE STREEK

Bram en Simone ontvangen ons gastvrij bij hen thuis in Berkenwoude. “Een winkel hebben we niet”, vertellen ze, “hier dichtbij hebben we een loods als afhaalpunt gehuurd, we staan op de Rotterdamse oogstmarkt en diverse andere streekmarkten. Daar vertellen we graag het verhaal achter ons product. Klanten kunnen ook bestellen via onze website”. Die hebben we voorafgaand aan ons bezoek natuurlijk al bekeken. Het Wildhuys biedt een keur van mooie producten die de liefhebber van wild doen watertanden. Klein wild afkomstig uit de streek, vooral de Krimpenerwaard en groot wild van de Veluwe. De producten met wilde gans zijn sinds kort zelfs een officieel Groene Hart Streekproduct!

“Wat we zelf het lekkerst vinden?”, herhaalt Simone onze vraag en kijkend naar Bram. Bram blijkt de kok te zijn in huis. “De gerookte ganzenborst misschien”, zegt hij, “we hebben een mooi recept op de website staan ‘Surf & Turf’ van de ganzenborst met rivierkreeftjes en cranberry uit de Krimpenerwaard. Of eigenlijk ook onze Wilde ganzen Wildrookworst, die is heel lekker en zelfs al vier jaar op rij bekroond!” Over de recepten merkt Bram op dat die webpagina vaak wordt bezocht. Soms vinden mensen het namelijk lastig om te bedenken wat je met de producten kunt doen. Daarom zijn er ook veel panklare producten, zoals filets, worsten en burgers. Wat opvalt is dat het aanbod grotendeels bestaat uit ganzenvlees. Hoe zit dat?

Schadebestrijding
“Er is veel overlast van ganzen. De gans is in Nederland inmiddels geen trekvogel meer die tijdelijk hier blijft in de winter, maar een overzomerende standpopulatie. We kennen allemaal wel de verhalen over Schiphol. Ook brengen de ganzen landbouwschade aan. Ze vertrappen het land, brengen schade aan de gewassen. Bovendien verjagen ze andere weidevogels, waardoor ze de biodiversiteit verstoren. Met de bestrijding verdwijnen de ganzen in de Kliko of in het hondenvoer.”  Bram en Simone vullen elkaar aan in de uitleg. “Dat vinden we voedselverspilling, want ganzenvlees is prima vlees voor menselijke consumptie. Dat was voor ons de reden om Het Wildhuys te starten – het gebruik van een mooi stukje wild uit de eigen streek.”

Het verhaal van de jager
‘Wild, zó van de jager’, luidt de pay-off van Het Wildhuys. Bram mag dan de kok in huis zijn, Simone blijkt de jager in huis te zijn. “Ik ben ermee opgegroeid”, begint zij haar verhaal. “Ik kom uit een nest van drie generaties jacht, mijn opa, vader en nu ik. Mijn vader en ik gaan nog steeds samen op pad. Het is begonnen als hobby en dat is het nog steeds, maar het heeft tegenwoordig wel een heel andere invulling gekregen. We schieten niet voor het vlees of voor ons bedrijf uit economisch principe, maar als wildbeheer. Wel gaat wat we schieten naar Het Wildhuys. Daar krijgen we ook vlees van andere jagers uit onze directe omgeving.”

Er komt heel wat bij kijken om te mogen jagen. “Allereerst moet je een jachtdiploma hebben. Daarvoor moet je een eenjarige opleiding afronden. Die bestaat uit praktijk en theorie: omgaan met geweren, schietvaardigheid, de flora- en faunawet, kennis van diersoorten, jachthonden, enzovoorts. Pas als je het diploma hebt, kan je een jachtakte aanvragen. Daarvoor heb je ook per jager veertig hectare aaneengesloten grond nodig. Samen met mijn vader moeten we dus tachtig hectare hebben. Die grond pachten we. Ook is een jachthond verplicht, want die kan het aangeschoten wild snel vinden. En je hebt natuurlijk een wapenvergunning nodig.”

Controle
“Je moet dus wel de boel op orde hebben”, vervolgt Simone haar verhaal, terwijl zij ons haar akte en vergunning laat zien. “De politie komt geregeld onaangekondigd controleren. Het komt wel voor dat er wordt aangebeld door de politie, ik opendoe en ze naar mijn man vragen…. U komt voor de jager?, vraag ik dan, dan moet u bij mij zijn!”. Over emancipatie gesproken concluderen we, maar dat terzijde.

Omgekeerde wereld
“Hoeveel ganzen je mag schieten? Dat is niet in aantallen aangegeven”, antwoordt Simone. “Het is op verzoek van de boeren die overlast ervaren. De boeren krijgen subsidie om hun schade te kunnen beperken. Als jager doe je overigens ook nog extra werk, zoals het opruimen van zwerfvuil of wilgen knotten.” Of je als jager een vergoeding krijgt voor het werk, vragen we. Simone schudt haar hoofd. Als jager investeer je in de opleiding, in je uitrusting en in de vergunningen. Je betaalt een vergoeding voor de pacht van de jacht aan de landeigenaar. En deze kan een schadevergoeding krijgen dankzij jouw inspanning. Daar moeten we even over nadenken, het lijkt een beetje een omgekeerde wereld. Want eigenlijk is de jacht op ganzen natuurbeheer – voor het voorkomen van schade aan het land, het voorkomen van voedselverspilling en het bevorderen van biodiversiteit.

Het wild is het hele jaar ingevroren verkrijgbaar. Voor meer informatie over bestellen, de markten en afhaallocaties, zie: www.hetwildhuys.nl

Tekst // Slow Food Groene Hart
Fotografie // portretten: Huck Sim – food fotografie: Studio Scherp & Bewogen

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!