Wieden, maaien en schoffelen

Het regent stevig op weg naar Roelofarendsveen, maar gelukkig is het droog als we de Floraweg 114b bereiken. Het hoge gras is flink nat als wij uit de auto stappen. Hier is de groentekwekerij en winkel Eko-Logisch van David Luijendijk gevestigd. Rillend van de kou en nattigheid nodigt David ons uit in zijn kantine en steekt meteen van wal. “Mijn verhaal? Hoe lokaler, hoe beter”, begint hij. “Ik doe wat ik het liefst doe…”

wieden, maaien en schoffelen

David vertelt dat zijn roots in de glastuinbouw in het Westland liggen. Mavo, middelbare tuinbouwschool en dan het bedrijf van zijn vader overnemen, dat was het idee. Tot hij besefte dat de hele dag werken tussen alleen maar paprika’s toch niet zo aantrekkelijk leek. “Want je hebt mazzel als de prijs goed is. Maar is die lager, dan zit je met ladingen van dezelfde producten die weinig opleveren. En je hebt geen contact met consumenten, je weet niet waar je producten heen gaan”.

Davids zoektocht naar wat het wel moest worden, begon als veilingmedewerker. “Daar leer je veel over de handel van agrarische producten. Doe een papiertje om een stuk fruit en in plaats van tien cent, kun je er twintig cent voor vragen”, vertelt hij. Na twee jaar was het genoeg. In zijn oriëntatie op het vervolg raakt hij steeds meer geïnteresseerd in biologisch telen. En uiteindelijk in biologisch-dynamisch. Als medewerker bij een biologische teler, De Vier Jaargetijden, leert hij het vak. “Je leert van alles over groentensoorten, groenten waarvan ik op de tuinbouwschool nooit heb gehoord. Je leert hoe je raapsteeltjes, bieten, selderij, pompoen, basilicum, prei teelt. Hoe je in de grond moet telen, hoe je omgaat met onkruid.” In 2007 begon David met een aantal maten in Roelofarendsveen met de biologische kwekerij en in 2013 werd hij eigenaar. EkoLogisch is inmiddels uitgegroeid tot 1,4 hectare volle grond en 3000 vierkante meter koude kas. Met een breed scala aan producten. “Dit levert voldoende inkomsten voor mijzelf, een vaste winkelmedewerker en wat oproepkrachten in het weekend. Meer hoeft ook niet.”

Wat zijn jouw verkoopkanalen?
“De omvang van de selderijteelt is de grootste. Oké, minder lokaal – want dat verkopen we via BIO-center ZANN naar het buitenland. Een groot deel van de omzet genereren we via Udea – dat ken je vooral van de winkels van EkoPlaza. Daarnaast leveren we aan Rechtstreex, de Oogst Shop in Leiden en de boerderijwinkels van Hoeve Biesland en Hoeve Landzicht. Onze producten worden ook verkocht op boerenmarkten, daar staan we niet zelf. Jammer genoeg is het aanbod van kramen op de boerenmarkten maar beperkt. In onze eigen winkel, die alweer zeven jaar bestaat, verkopen we de producten uit de eigen moestuin.”

Je hebt nogal wat certificeringen, vind je dat belangrijk?
“Jazeker! Het geeft aan waar je voor staat en dat je eerlijk bezig bent.” Eko-Logisch is als bedrijf Global Gap gecertificeerd en voldoet daarmee aan de eisen voor voedselveiligheid en milieu. Daarnaast heeft het een label van het Erkend Streekproduct en het Demeter keurmerk voor de biologisch dynamische teelt. “Biologisch dynamisch werken gaat uit van verbondenheid met de natuur, van onderlinge samenhang, zoals kringloop. Zo werken we aan het voorkomen van verspilling en hebben we varkentjes. En de mest voor onze bodem halen we bij Hoeve Biesland in Delfgauw. Biologisch dynamisch, BD noemen we het, hecht ook aan een natuurlijke omgeving voor mens, dier en gewas, een gezonde bodem. Ik kan hier nog wel uren over doorgaan.” Die tijd hebben we helaas niet, maar een rondleiding door de kas en over het terrein slaan we zeker niet af. Waarbij we glibberend over het natte modderpaadje de varkens begroeten.

En de toekomst?
David denkt even na. “Ik overweeg om misschien biologische bloemen te gaan telen. Tot nu toe hebben we ons productaanbod behoorlijk uitgebreid. Elke keer weer een nieuw gewas uitproberen, kijken wat lukt, wat beter kan. Dat is wat het leuk maakt, waar je het voor doet. Je leert zelf steeds bij. Ik vind het belangrijk om daarvoor tijd en ruimte te hebben én te maken. En ook gewoon om midden in het veld of de kas te gaan zitten. Intens kunnen genieten als ik naar de verscheidenheid aan gewassen kijk, of naar een mooie tomaat. Vrijwel alles gebeurt met de hand. Wieden, maaien en schoffelen is voor mij geen werk. Dat is wat mij gelukkig maakt.”

Kwekerij Eko-Logisch
Floraweg 114b
Roelofarendsveen

tekst // Slow Food Groene Hart
foto’s // Slow Food Groene Hart/Kwekeij Eko-Logisch

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!