Voedselvisie. Terug naar de essentie: bodem verbetering

Zoals jullie wellicht al op de afgelopen ALV-vergadering van SF Amsterdam gehoord hebben, gaan we het komende jaar ook ‘iets politieks’ op de agenda zetten. Ook wij willen gaan bijdragen aan de discussie over een andere landbouw.

 

Dat willen we doen middels een andere voedselvisie, die we graag met jullie willen gaan bespreken en becommentariëren. In de vorm van een aantal thema-avonden, en afsluitend met een symposium of mini-congres. Om niet alles in deze wereld tegelijk te willen veranderen en verbeteren, pakken we dit jaar het thema bodemverbetering bij de kop. Immers, voor een circulaire landbouw, meer biodiversiteit en gewoon een duurzamere aarde heb je andere landbouwgrond nodig, dan grond van monoculturen met kunstmest.

 

regenerative farming

Illustratie van conventionele chemische versus regenerative landbouw, inclusief effecten op het weer en onder de grond

 

Uitgangspunt voor de eerste thema-avond is de Netflix-documentaire Kiss the Ground. Daarin wordt gesteld dat de Amerikaanse landbouw nog maar 60 jaar te gaan heeft, voordat de bodem is uitgeput door kunstmest en pesticiden.

Is de Amerikaanse aanpak ook op onze situatie toepasbaar? En hoe verhoudt zich dat met het houden van runderen en andere veesoorten, terwijl we juist in ons land de veestapel willen inkrimpen?

Wil je meedoen aan deze thema-avonden en helpen bij het organiseren van het einddebat, geef je dan op bij René Zanderink:  zanderinkr@gmail.com.

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!