Vissen in UNESCO Werelderfgoed: Barbara Geertsema vertelt ‘wat het Wad schaft’

De Waddenzee is een prachtig natuurlijk gebied. Het getij bepaalt hier wat er gebeurt. De traditionele vissers passen zich dan ook telkens aan, waarvoor veel kennis van het Wad een absolute must is. De seizoenen, veranderlijke visbestanden en het weer bepalen hier wat er te krijgen is. Zo vissen de vissers dus ‘wat het Wad schaft’. Kleinschalige kustvissers gebruiken een breed scala aan traditionele vangsttechnieken, die de bodem niet aantasten, en zo min mogelijk de habitat van de zeedieren aantasten. Bij deze manier van vissen hoort ook een grote diversiteit aan vangst: denk aan harder, zeebaars, bot, oesters, kokkels, krabben en nog veel meer.

 

Het seizoen is leidend, maar ook regelgeving dicteert de oogst

Er is nog een klein aantal traditionele wadvissers over op de Nederlandse Waddenzee: zo’n 35, onder wie Jan en Barbara Geertsema, onderdeel van de ‘Goede Vissers’. Barbara benadrukt: “De seizoenen zijn super belangrijk”. Harder, zeebaars, krabben en de meeste wieren zijn er van ongeveer eind april tot oktober. Op dit moment, begin december, worden er vooral schelpdieren geoogst. “Schelpdieren zijn er altijd wel”, vertelt Barbara. “Die zwemmen niet weg. Zo is er ook wat voor in de winter.” In de winterperiode wordt er niet of nauwelijks op vis gevist. Ook regelgeving bepaalt wat er wanneer gevist kan worden; paling is er bijvoorbeeld veel in het najaar. Maar de vangst daarvan is verboden, ter bescherming van de soort.

 

“De kwaliteit is subliem. Je weet niet wat je proeft!”

 

De schelpdieren, zoals oesters, zijn overigens in deze periode ook ontzettend mooi, vertelt Barbara: “De Waddenzee is een enorm rijk ecosysteem. Er is heel veel hoogwaardig fytoplankton, en dat heeft écht invloed op het vlees en de smaak van de oester. De kwaliteit is subliem. Je weet niet wat je proeft!” De oesters van Jan en Barbara, zoals overal op de Waddenzee, worden uitsluitend met de hand geraapt. Er zijn slechts veertien mensen die in dit gebied oesters mogen rapen. Het aantal is strikt gereguleerd, uit voorzorg, vanwege gebrek aan gedegen onderzoek naar het effect van oesters rapen op het ecosysteem. Barbara legt uit dat de vissers eigenlijk ook zelfregulerend zijn, mede vanwege de grilligheid van het Wad: “Er zijn oesterbanken die makkelijker toegankelijk zijn dan anderen. Als er mooie oesters groeien op zo’n plek, wil je die zelf ook graag goed houden.” Het is dus ook in het eigenbelang van de vissers om daar op een verantwoorde manier mee om te gaan. “Als visser zit je eerder jezelf, of andere vissers in de weg, dan het ecosysteem.”

 

 

Tijdrovend, zwaar, doordrenkt met onzekerheid, maar “er is gewoon niks mooier dan dat”

Het aantal vissers dat op deze manier vist neemt alleen maar af. Mensen stoppen, en er is geen opvolging. Barbara weet goed waarom: “Het toekomstperspectief is bijzonder slecht. Mensen willen niet meer dat hun kinderen het overnemen. Ze gunnen hun kinderen gewoon een beter leven!” Vooral de onzekerheid is een belangrijke factor. Zowel door verandering in bijvoorbeeld de temperatuur, en samenstelling van soorten in de Waddenzee, als door veranderende regelgeving: “Jan en ik weten nooit waar we aan toe zijn. We vissen met rubberboten op heel ondiep water. En we hebben een moederschip waar we kunnen eten, slapen, de vis op ijs bewaren etc. De formele eisen voor bijboten zijn gewijzigd en sluiten niet aan op de situatie op het Wad. De regels voor verschillende visserijen zijn ook tegenstrijdig met elkaar. Conclusie is nu dat we meerdere bijboten nodig hebben: voor de nettenvisserij bijboten zonder eigen registratie, en voor het oesters rapen tenminste één bijboot die apart is ingeschreven in het Europees visserijregister. Dat kan dus niet één en dezelfde rubberboot zijn. – zucht –  We zouden zoveel meer kunnen, en willen, als er niet zoveel tijd, energie en geld verloren ging aan dit soort dingen…”

 

“Het toekomstperspectief is bijzonder slecht”

 

Barbara benadrukt dat de traditionele vissers op de Waddenzee zich niet gesteund voelen. Niet vanuit de overheid, en niet vanuit natuurorganisaties. Er wordt volgens haar alleen maar gekeken of ze iets fout doen, en niet naar wat ze bijdragen.

Volgens Barbara is er wel degelijk ruimte voor meer oogst dan er nu plaatsvindt. Ze benadrukt het feit dat, bijvoorbeeld oesters rapen, een fantastische manier van duurzame voedselwinning is. Als ervaren visser weet ze heel goed wat haar rol is: “Natuurlijk moet je altijd heel goed kijken naar de soorten die afhankelijk zijn van de Waddenzee, en dat die goed beschermd blijven. Daar hebben we ook een verantwoordelijkheid in.”

De grote onzekerheid wat betreft regelgeving maakt het lastig voor dit soort vissers om toekomst te zien in hun vak. Jan en Barbara gaan echt vol goede moed door, “omdat het een ontzettend mooi beroep is. Het is zo fijn om op het Wad te zijn. Er is gewoon niks mooier dan dat. Het voelt als een voorrecht om dit te mogen doen!”

 

Dit ambacht moet bewaard blijven

Deze fantastische low-impact visserij is wat Slow Food Nederland iets om te koesteren, en een uitstekende bron van kwalitatief hoogwaardig eiwit. Het traditioneel waddenvissen is niet voor niks een Slow Food Presidium.

Nu de restaurants weer voor een groot deel van de dag gesloten zijn in Nederland, is ook een groot deel van de afzetmarkt voor oesters verdwenen. Gelukkig kunnen we de Goede Vissers, die natuurlijk nog steeds oesters rapen, ondersteunen door hun prachtige oesters uit de Waddenzee te kopen. Want ook thuis smaken ze fantastisch! Bekijk waar de oesters te krijgen zijn via de website hieronder!

 

>>> Bekijk de website van de Goede Vissers.

 

Foto’s // Goede Vissers

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!