Deze maand starten we met het project ‘School in de Wijk’, waarbij we een reeks van 10 kooklessen gaan geven aan 10 kinderen uit Schalkwijk. De cultureel rijkste, maar financieel armste wijk van Haarlem. Om de lessen een duurzaam karakter te geven, hebben we als terugkerend thema: “kook uit je winkelmandje”.
De lokale Lidl sponsort iedere week de ingrediënten van de kookles, en geeft groente mee die niet meer verkocht mag worden. Maar natuurlijk nog wel hartstikke eetbaar is. Het zal dus iedere week een verrassing zijn waarmee we mogen koken. En vraagt om creativiteit van de kinderen! Ondertussen thuis zijn we begonnen met “practice what you preach”.
. .
Marjolein is de grootste oesterzwammen gaan kweken op koffiedik, en maakte voor een tentoonstelling project een ‘Roggebroodspodding’ uit de 19e eeuw. Inderdaad: een broodpudding van oud brood. Alleen dan op zijn 19e-eeuws, en met wijn, want dat was chique. Dat roggebrood was niet het roggebrood, zoals de meesten van ons het nu kennen: van die vierkante pakjes uit de supermarkt. Maar brood bestaande uit roggemeel, zoals ze dat vroeger vaker maakten. De grote supermarkten hebben nu ook weer brood met rogge in het schap liggen. En uiteraard alle zuurdesem bakkers, dus is het eigenlijk heel hip ;-). Oud brood kun je uiteraard ook nog verwerken door er croutons, wentelteefjes, crostini, tosti’s of paneermeel van te maken.
Bij Claar thuis is het een drukte van jewelste met haar nieuwe huisdieren: de wormen. Die worden dagelijks gevoerd met snij-afval, karton en af en toe een eierschaal. Dat vinden ze heerlijk; ze planten zich als een malle voort. De wormen verwerken het afval in de wormenbak door het op te eten en daarna weer uit te poepen. En dat gaat zo weer terug de (moes)tuin in. Het cirkeltje is rond. Met de vers geproduceerde tuinaarde voeden we de kontjes van de bos-ui, zie afbeelding. Dit kan ook goed op water, maar dat moet elke dag ververst worden én is minder voedzaam. De bosui gaat ook mee als demo in de klas. Elke dag zie je hem groeien, wat perfect is voor het geduld van een tiener.
Klik op deze link om naar het recept voor ‘Roggebroodspodding‘ te gaan.
Bijdrage: Marjolein Triesscheijn & Claar ten Broek van Room for Food
Reactie: communicatie@slowfoodamsterdam.nl