Update: Ark van de Smaak boek Uganda in ontwikkeling!

Met behulp van de samenwerking tussen Slow Food Nederland en Slow Food Uganda, is de ontwikkeling van het Ark van de Smaak boek voor Uganda in volle gang

Weet je nog dat we – bijna precies een jaar geleden – de samenwerking aangingen met Slow Food Uganda? Nadat in Nederland het boek ‘De Ark van de Smaak in Nederland’ werd gepubliceerd, gingen we direct verder: hoe gaan we dit momentum gebruiken om de Ark van de Smaak elders voort te zetten? Na een succesvolle campagne en overhandiging is het team van Slow Food Uganda vol enthousiasme van start gegaan. 

 

‘Mijn eten, mijn identiteit’

Kort na de overhandiging lanceerde Slow Food Uganda de campagne ‘mijn eten, mijn identiteit’ (‘my food, my identity’). Via sociale media en lokale Slow Food netwerken riepen ze mensen uit heel Uganda op om een voor hen belangrijke voedseltraditie aan te dragen. Voedsel dat kenmerkend is voor hun dorp, hun stad, hun gemeenschap; voedsel dat hun cultuur vertegenwoordigd. De campagne was een daverend succes. Binnen no-time had het team van Slow Food Uganda de al bestaande Ark van de Smaak aangevuld tot 100 producten. 100 producten die op een unieke manier verbonden zijn met de omgeving, het land en de mensen die ze verbouwen, verwerken en consumeren. 

 

Bananenplanten in Uganda

 

Unieke uitdagingen, unieke kansen

De voedselproducten en -gebruiken in de Ark van de Smaak zijn sterk plaatsgebonden. Juist dat maakt de producten die erin staan zo divers: elke plaats heeft zijn eigen unieke kansen en uitdagingen. Zo staan er in de Ugandese Ark van de Smaak bijvoorbeeld krekels en sprinkhanen. Hoewel sprinkhanen vaak als plaag worden gezien, zijn ze in Uganda een traditionele en ontzettend voedzame snack. Ze worden ‘geoogst’ als ze grote zwermen vormen, en vervolgens geroosterd. Sprinkhanen worden eerder gezien als plaag dan als een voedselproduct wat met uitsterven wordt bedreigd (dat laatste is een van de criteria om opgenomen te worden in de Ark van de Smaak). Toch staat de sprinkhanenpopulatie onder druk door het toenemende gebruik van pesticiden in de landbouw. Veel producten in de Ugandese Ark van de Smaak zijn ontzettend belangrijk door hun multifunctionaliteit. Zo is de Mpafu, een vruchtdragende boom, voor van alles nuttig: het fruit wordt gegeten, van de bladeren wordt een soort hoestdrank gemaakt, en de hars wordt gebruikt om muggen te weren. 

 

Naast sprinkhanen en het Mpafu fruit staat de Ugandese Ark vol met andere insecten, fruit, noten, groenten, paddenstoelen en nog veel meer. Op dit moment wordt de eerste versie van het boek geschreven. Volg de blog van Slow Food Nederland en die van Slow Food Uganda voor meer updates! 

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!