Met behulp van de samenwerking tussen Slow Food Nederland en Slow Food Uganda, is de ontwikkeling van het Ark van de Smaak boek voor Uganda in volle gang
Weet je nog dat we – bijna precies een jaar geleden – de samenwerking aangingen met Slow Food Uganda? Nadat in Nederland het boek ‘De Ark van de Smaak in Nederland’ werd gepubliceerd, gingen we direct verder: hoe gaan we dit momentum gebruiken om de Ark van de Smaak elders voort te zetten? Na een succesvolle campagne en overhandiging is het team van Slow Food Uganda vol enthousiasme van start gegaan.
‘Mijn eten, mijn identiteit’
Kort na de overhandiging lanceerde Slow Food Uganda de campagne ‘mijn eten, mijn identiteit’ (‘my food, my identity’). Via sociale media en lokale Slow Food netwerken riepen ze mensen uit heel Uganda op om een voor hen belangrijke voedseltraditie aan te dragen. Voedsel dat kenmerkend is voor hun dorp, hun stad, hun gemeenschap; voedsel dat hun cultuur vertegenwoordigd. De campagne was een daverend succes. Binnen no-time had het team van Slow Food Uganda de al bestaande Ark van de Smaak aangevuld tot 100 producten. 100 producten die op een unieke manier verbonden zijn met de omgeving, het land en de mensen die ze verbouwen, verwerken en consumeren.
Unieke uitdagingen, unieke kansen
De voedselproducten en -gebruiken in de Ark van de Smaak zijn sterk plaatsgebonden. Juist dat maakt de producten die erin staan zo divers: elke plaats heeft zijn eigen unieke kansen en uitdagingen. Zo staan er in de Ugandese Ark van de Smaak bijvoorbeeld krekels en sprinkhanen. Hoewel sprinkhanen vaak als plaag worden gezien, zijn ze in Uganda een traditionele en ontzettend voedzame snack. Ze worden ‘geoogst’ als ze grote zwermen vormen, en vervolgens geroosterd. Sprinkhanen worden eerder gezien als plaag dan als een voedselproduct wat met uitsterven wordt bedreigd (dat laatste is een van de criteria om opgenomen te worden in de Ark van de Smaak). Toch staat de sprinkhanenpopulatie onder druk door het toenemende gebruik van pesticiden in de landbouw. Veel producten in de Ugandese Ark van de Smaak zijn ontzettend belangrijk door hun multifunctionaliteit. Zo is de Mpafu, een vruchtdragende boom, voor van alles nuttig: het fruit wordt gegeten, van de bladeren wordt een soort hoestdrank gemaakt, en de hars wordt gebruikt om muggen te weren.
Naast sprinkhanen en het Mpafu fruit staat de Ugandese Ark vol met andere insecten, fruit, noten, groenten, paddenstoelen en nog veel meer. Op dit moment wordt de eerste versie van het boek geschreven. Volg de blog van Slow Food Nederland en die van Slow Food Uganda voor meer updates!