Truffeloord

Na meer dan 7 jaar was het dit voorjaar eindelijk zover: Judith Evenaar kon haar eerste truffels in haar truffelgaard nabij de Wageningse Berg oogsten. Het zijn witte voorjaarstruffels die groeien onder hazelaars en niet onder eiken. Die laten nog langer op zich wachten.

Tekst // Roel van Kollem
Beeld // Slow Food Amsterdam

Judith pacht dit stuk wonderschone grond van het Landgoed Oranje Nassau’s Oord, het voormalige onderkomen van koning Willem III en koningin Emma. Velen – waaronder ondergetekende – keken vreemd op toen Judith 7 jaar geleden jonge boompjes kocht uit Duitsland, Spanje en Italië die geënt waren met sporen van verschillende truffel-soorten. Geen enkele garantie voor succes, want wie kan dit na 7 jaar nog opeisen?

Maar zie: dit voorjaar waren de Witte voorjaarstruffels (de Bianchetto / Tuber borchii) er plotsklaps en nu dient ze zelfs een speurhond aan te schaffen om het werk te kunnen doen. Hondeneigenaren willen zich nu in laten schrijven voor een cursus. Hoe gek kan het lopen. Ze verkoopt de truffels zelfs aan het Rijks restaurant in Amsterdam.

Truffelgaard_Slow Food Amsterdam

Wij waren zondag 14 juni met Slow Food Amsterdam in Renkum en mochten o.a. genieten van truffel-chocolade truffels, brie met truffel en truffelboter. En natuurlijk truffels mee naar huis nemen. We gaan zeker weer kijken als de eikentruffels komen!

Meer blogs lezen?

Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...
Slow Food Professional: GroenHartig

“Op deze schaal kun je gewassen telen die in het industriële voedselsysteem verloren zijn gegaan”

Op tien kilometer ten westen van het centrum van Amsterdam vind je GroenHartig: 0,4 hectare vol bijzondere groenten, fruitsoorten, kruiden en...
Pruimenproeverij Muiderslot

Welke pruimen sieren straks de Ark van de Smaak?

  Midden in wat misschien wel de bekendste pruimenboomgaard van Nederland is, de gaard bij het Muiderslot, organiseerden Slow Food Amsterdam en...
Slow Food Professionals @ Elegast

Terugblik: Slow Food Professionals bij Elegast Cidery

  Afgelopen zaterdag verzamelde een enthousiaste club Food Professionals zich in een van de perengaarden van Elegast Cidery. Na een ochtend...
kaaskamer hooi & klomp

In gesprek met Slow Food Professionals: Kaaskamer Hooi & Klomp

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!