Terra Madre diner met de Twentse landgans

René Zanderink en Roel van Kollem van Slow Food Amsterdam hebben het initiatief genomen om in het weekend van Wereld Terra Madre dag 2021 de Twentse landgans op het menu te zetten.

 

Terra Madre diner op 11 december 2021

In het verleden zijn vaker jaarlijks terugkerende diners met de Twentse landgans in Twente georganiseerd. Door de toenemende droogte in het gebied waar deze ganzen van nature leven, namelijk vochtige rivieroevers, is het voortbestaan van dit ras ernstig bedreigd. In allerlei delen van ons land leefden in het verleden ook ándere ganzenrassen, die uitgestorven zijn.

In Nederland is geen grote traditie wat betreft het eten van tamme ganzen, behalve St. Maartensgansviering op 11 november in het oosten van Nederland, en onder het joodse deel van de Nederlandse bevolking. Om het behoud van de laatste soort (opgenomen in de Ark van de Smaak) te bevorderen en er vooral van te genieten, hebben wij contact opgenomen met de fokkers in Twente. Door de beperkte vraag (uit onwetendheid) moest het diner al in het voorjaar gepland worden, zodat voldoende eieren bebroed worden, en er dan aan het eind van het jaar voldoende ganzen beschikbaar zijn.

Erfgoed Bossem

Erfgoed Bossem heeft in het verleden de diners verzorgd, en is nu weer bereid gevonden het diner te organiseren.

De ganzen worden met veel zorg en vakmanschap op lage temperatuur bereid. Daarnaast zullen in het menu andere Ark van de Smaak producten worden verwerkt, die bij voorkeur uit de zelfvoorzienende boerderij van het landgoed komen.

 

Weekendje weg

Naast het ganzendiner is er de mogelijkheid om er ‘een weekendje uit’ van te maken. Op het landgoed zijn uitstekende accommodaties, waar je kan logeren. De omgeving biedt voldoende mogelijkheden tot wandelen en fietsen. En op vrijdag kan er van een diner met producten van de boerderij genoten worden.

Workshop gans bereiding

Zaterdag wordt er bij voldoende belangstelling een workshop ‘gans bereiden’ gegeven. Er wordt gedemonstreerd hoe je de gans plukt, en verder panklaar maakt; de borsten rookt (wat een joodse delicatesse is); de poten, maagjes en hartjes kan konfijten; de natuurlijke levers kan verwerken (dus diervriendelijk) in een ganzenpaté (of vullen in een ganzenhals?), en hoe je van het karkas een heerlijke bouillon kan trekken.

Andere activiteiten

Verder kan er een rondleiding op de boerderij worden gegeven, een vuurkorf worden geboekt, of gevist worden in de visvijver. Of toer op een unieke manier door het prachtige coulisselandschap van Noordoost Twente.

Kosten

De kosten voor het diner, inclusief ontvangst, amuses, wijnen, koffie/thee na, zijn € 65,-  per persoon voor Slow Food leden. Niet leden betalen € 75,- per persoon.

 

Sint Maarten diner met gevulde Twentse landsgans bij Erfgoed Bossem in Lattrop-Berklenkamp

Reserveren & kosten

Reserveren voor het diner kan door een e-mail te sturen naar: Roel  

Aanmelden voor de workshop kan ook via bovenstaand e-mailadres, onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen. Kostenoverzicht voor de logerende gasten:

 

Logies en ontbijt, één nacht             Logies en ontbijt, twee nachten

Sterrenkubus       €  162.50               Sterrenkubus         €  300,-

Boerderijkamer   €  150,-                  Boerderijkamer     €  290,-

Koestersuite        €  160,-                  Koestersuite           €  310,-

 

  Slow Food leden ontvangen een korting van € 10,- per nacht op het logeren en ontbijt. Voor een één persoonskamer geldt een korting van € 16,- per nacht. Genoemde bedragen zijn inclusief btw, en exclusief gemeentelijke heffingen.

Reserveren voor de accommodatie kan door een mail te sturen naar: info@bossem.nl  In de mail kan je aangeven dat je lid bent van Slow Food.

 

 

BijdrageRoel van Kollem

Reactie:    Communicatie@slowfoodamsterdam.nl

 

 

 

 

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!