Smaakvol en ambachtelijk Twente

In heel Nederland vind je lokale Slow Food communities die bijzondere producenten kennen en je de smakelijkste adresjes kunnen wijzen. Zo vertelt Annemieke Punte je graag over Slow Food in Twente. In deze regio grazen Lakenvelders en Brandrode runderen op natuurweiden, kunnen er bosbessen, aardbeien en overig zacht fruit bij diverse fruittelers zelf geplukt worden. Ook worden er Twentse wijnen en biologische groenten verbouwd.

Tekst // Annemieke Punte
Beeld // Annemieke Punte & Genoemde ondernemers

De laatste jaren hebben verschillende boeren in dit gebied het roer omgegooid. Hierdoor lopen er bijvoorbeeld buffels in de Twentse wei waarvan verse buffermozzarella (de Buffalofarm) wordt gemaakt, is er een shiitake kwekerij en lopen de Twentse landganzen (onderdeel van de Ark van de smaak) ook weer trots rond. Instandhouding van oude rassen, innovatief boeren en terug naar ‘ de smaak van vroeger ‘, is wat veel van de Twentse Slow Food leden drijft. ‘Go slow!’ is het motto van het Twentse bestuur, immers, er is zoveel te zien en te genieten dat je daar de tijd voor moet én mag nemen hier bij ons in Twente! Twentenaren houden van lang tafelen, het liefst met z’n allen en wij hebben een passie voor de kwaliteit van ons eten en ons prachtige coulissen landschap. Slow Food Twente laat zien waar je zelf deze heerlijke Twentse producten kan shoppen!

* De feiten op een rij: Twente is een landstreek in het oosten van Nederland, die het oostelijke deel van de provincie Overijssel omvat. De bewoners heten Twentenaren of (informeel) Tukkers. Twente ligt 1,5 uur rijden van Amsterdam. In contact komen met Slow Food Twente kan via twente@slowfood.nl

Slow Overnachten in Twente

Erfgoed Bossem, Puur eten en slapen
Biologische boer Dennis Rerink en zijn vrouw Annet heten hun gasten van harte welkom op hun boerenerf. Of je nou kiest voor een lodge tent of een boerderij suite, als gast ben je gewoon even onderdeel van hun boerenbedrijf waar de Brandroderunderen de hoofdrol hebben. Verblijven bij Erfgoed Bossem is een complete belevenis, zeker ook voor kinderen! Als je hier eenmaal bent wil je gewoon niet meer naar huis. Boer Dennis vertelt graag over zijn passie voor het boerenleven en is een inspirator als het aankomt op puur en natuurlijk boeren. www.bossem.nl

Smaakvol-en-ambachtelijk-Twente_Erfgoed-Bossem

De overnachtingsmogelijkheden:
– Boerderij suites, bed&breakfast
– Sterren kubussen, vanuit je bed de sterren bewonderen
– Lodge tenten, clamping in de Twentse wei
– Op zaterdagavond ‘ Table d’Hote ‘
– In de zomer ‘oermiddagen‘ voor de kinderen
– Koe safari: samen met de boer zijn Brandroderunderen bewonderen

 

 

 

Herberg Droste’s, logeren en dineren
Herberg Droste in Tubbergen is modern en trendy met een ‘touch’ vintage. Herbergier Harald Droste en zijn vrouw Esther zijn ware Slow Foodies. Streekproducten zijn voor hen een vanzelfsprekendheid en direct contact met de lokale leveranciers eveneens. Chef Hans ter Huurne kookt voor de gasten puur, ambachtelijk en zet de streekproducten met passie op de kaart. Daarnaast zijn zij innovators als het aankomt op bijzonder overnachten. Zij hebben bijvoorbeeld verplaatsbare landschapskamers die midden in een weiland of bos geplaatst worden! Dat is pas ‘go slow’ overnachten! www.drostes.nl

Smaakvol-en-ambachtelijk-Twente_Herberg-Droste's

De overnachtingsmogelijkheden:
– Oerboerderij, groepsaccommodatie tot 20 personen
– Herberg (hotel) kamers
– Landschapskamers, midden in het weiland wakker worden!
– Boerderij lodges, verspreid door het Twentse landschap
– Bistronomie, wintertuin met haardvuur en biergarten in de zomer

 

 

 

 

Landgoed de Holtweijde, Rustiek en elegant
Eigenaar en gastheer Marcel Vlek is een doorgewinterde Slow foodie. Hij heeft zijn gasten al meerdere keren meegenomen naar de Terra Madre! Daarnaast nodigt hij alle streekproducenten eenmaal per jaar uit voor een streekproducenten diner. Slow Food chef Rob Fiselier zwaait de scepter in de keuken, kookt met volle overtuiging en weet alles van lokale producten. De ambiance is rustiek, elegant en romantisch. In de winter voor het openhaardvuur of zomers in de prachtige tuinen en bosrijke omgeving, hier voel je je ‘twenty four seven’ in de watten gelegd! www.holtweijde.nl

Smaakvol-en-ambachtelijk-Twente_landgoed-de-HoltweijdeDe overnachtingsmogelijkheden:
– Diverse suites, bijvoorbeeld: panorama suite, landschap suite, suite met reezicht, familie suite en een bruidssuite
– Beauty en wellness center
– Driving range
– Bib Gourmande restaurant

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Slow Eten in Twente

Gasterij de Oale Marckt, authentiek en sfeervol
In het knusse stadje Wierden bevindt Gasterij de Oale Markt  zich in het mooiste karakteristieke pand van de stad. Slow Food chef en eigenaar, Mark Rutgers, is een ware ambassadeur als het om Slow Food en streekproducten gaat. Hij is zelf altijd op zoek naar nieuwe producten en weet deze om te zetten in zeer smaakvolle en creatieve gerechten. In de Gasterij heerst een ontspannen huiskamer sfeer. Ook het prachtige grote terras omzoomd met lindebomen lonkt in de zomer altijd. In deze ambiance smaakt een goed glas wijn of een lokaal biertje nog beter!
www.oalemarckt.nl

Smaakvol-en-Ambachtelijk-Twente_Gasterij-de-Oale-Markt

 

Theehuis Dennenoord, tea time in Twente
Op een van de mooiste locaties in Twente, tussen Vasse en Ootmarsum, ligt Theehuis Dennenoord. Het Theehuis is een origineel houten pandje uit 1921 waar nostalgie de moderne tijd ontmoet. Het Theehuis bevindt zich tussen de bossen en is een ideale plek om uit te rusten na een heerlijke wandeling of fietstocht. High- of afternoon tea! Het lekkerste en meest romantisch gelegen theehuis voor wie van mooie natuur, scones, clotted cream, sandwiches en thee houdt. Slow foodies Martijn Bas en zijn vrouw, gastheer en gastvrouw, staan garant voor een warm welkom!
www.theehuisdennenoord.nl

Smaakvol-en-ambachtelijk-Twente_Theehuis-Dennenoord

 

Restaurant Kosie, voor de liefhebbers
In Enschede, de grootste stad van Twente, hebben we sinds begin dit jaar een ‘ambachtelijke keuken voor de liefhebbers’ zoals ze zelf tros zeggen. Hier kookt slow food kok en boer, Roy Ottink van de Wildhoeve, in de weekenden met chef Kevin Scheper. Door de week is Roy boer, hij bracht de Angusrunderen naar Twente en fokt nu zijn eigen Twentse Angus. Samen met de chef bereidden zij verrassende en culinaire gerechten van lokale producten met een internationale twist! Restaurant Kosie is een ware aanwinst voor wie de stad niet uit wil maar wel wil genieten van ambachtelijk koken!
www.kosiefood-drinks.nl

Smaakvol-en-ambachtelijk-twente_restaurant-Kosie

 

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!