EEN SERIE OVER VOEDSELEDUCATIE
Door Marjolein Triesscheijn en Claar ten Broek van School of Food
Met School of Food inspireren we leerlingen, docenten, koks, wetenschappers en beleidsmakers om samen te leren over voedsel. Dit doen we op lagere en middelbare scholen, conferenties, evenementen, festivals en musea.
In deze serie nemen wij, jullie lezers, mee in onze wereld van voedseleducatie, cultuur, geschiedenis, beleid én puber-eetgewoontes. Dit gaat niet alleen over smaak, cultuur en de handelingen van het koken zelf, maar ook over gezond- en duurzaamheid. Leren over eten is beleven, en daar nodigen we jullie dan ook graag toe uit!
OESTERZWAMMEN SHOARMA
Duurzaamheid, circulariteit, korte ketens, reststromen, upcycling, permacultuur, eiwittransitie…ehh volg je het nog? Als je een beetje thuis bent in de duurzaamheidshoek, dan kijk je waarschijnlijk niet op van al deze termen. MAAR probeer het eens uit te leggen aan een kind, of een puber die het liefst bij de grote gele M gaat eten.
‘Juf waarom heet het eiwit, het is toch doorzichtig? Niet wit?’ (en dan hebben we het woord transitie nog niet eens uitgelegd…) Dus HOE vertel je aan kinderen wat goed is voor de planeet? Je laat het ze ervaren, en vervangt moeilijke woorden door begrijpelijke taal.
KOFFIE-COMPOST
Eten doen we allemaal, en etensresten kennen we ook allemaal. Laat zien, voelen en ruiken wat compost is. Dit kan met de ouderwetse composthoop, een bokashi (bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”) op je aanrecht, of een wormenhotel, waar het GFT afval allemaal in kan. Kortom, je begint bij de bodem.
Wie veel koffiedrinkt en groene vingers heeft, weet dat het zwarte goud van koffiedik een mooie toevoeging is op composthoop, en tussen de rododendron en de hortensia’s is het een welkome traktatie. In de moestuinbak zullen tomaten, wortels en pompoenen groeien als kool.
In de kooklessen die we op school geven, koken we altijd vegetarisch en duurzaam. Circulair is een aspect die we daar graag aan toevoegen, waar mogelijk. Van oud brood maken we croutons voor bij de soep, tosti’s, broodpudding of bruschetta. Van de schillen van peer en appel maken we een lekkere gelei.
‘HEILIG’ VERKLAARD
Momenteel ontwikkelen we lesmateriaal voor het basisonderwijs over oesterzwammen, die op koffiedik worden gekweekt. Je kunt kinderen pas écht overtuigen als het lekker is, en onze oesterzwammenshoarma werd ‘heilig’ verklaard. ☺
Recept oesterzwammen shoarma:
• 300 gram oesterzwammen
• 3 eetlepels shoarmakruiden (zelf maken, zie recept)
• scheutje sojasaus
• 1 eetlepels olie
• pita broodjes (zelf maken, zie recept)
• knoflooksaus (zelf maken, zie recept)
Bereiding:
- Trek de oesterzwammen uit elkaar in reepjes, en doe in een grote kom
- Vijzel de ingrediënten voor de shoarma kruiden
- Vermeng de shoarmakruiden met een scheutje sojasaus en twee eetlepels olie, met de ‘pulled’ oesterzwammen
- Laat de koekenpan met wat olie goed heet worden op het vuur. Of gebruik de grillplaat.
- Bak hierin de oesterzwammen.
- Let op; niet te veel oesterzwammen tegelijk bakken, bak in porties!
- Zorg dat ze goed bruin en knapperig worden (even onder de grill leggen kan ook).
- Verdeel de oesterzwammen over de zelfgebakken pitabroodjes en serveer met wat knoflooksaus.
Recept shoarma kruiden
Ingrediënten:
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel gemalen koriander
- ½ theelepel geelwortel
- ½ theelepel gemalen kruidnagel
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
- ½ theelepel kaneel
- 1 theelepel gemalen gember
- ½ theelepel cayennepeper
- ½ theelepel zeezout
Zo maak je het klaar:
- Neem een bij voorkeur granieten en vul deze met alle kruiden.
- Meng de kruiden eerst en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn
- Bewaar de kruiden in een afgesloten pot of gebruik meteen.
Pita Broodjes
Ingrediënten (voor 8 grote pita’s) :
• 400 gram bloem
• 300 ml warm water
• 1 eetlepel olijfolie
• 1 eetlepel gedroogde gist
• 1 theelepel zout
Zo maak je het klaar:
1. Doe 300 ml warm water in een maatbeker en voeg hier 1 eetlepel gist aan toe. Roer dit en laat enkele minuten staan.
2. In een kom doe je de bloem, olijfolie en het gist/ water mengsel. Kneed dit een egaal deeg en voeg daarna het zout pas toe. (Zout voeg je pas op het laatste moment toe om te zorgen dat het niet direct in aanraking komt met het gist. Zout gaat namelijk de werking van gist tegen.)
3. Verdeel het deeg nu in 8 gelijke stukken en draai hier bolletjes van.
4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi wat bloem over het aanrecht en rol de balletjes nu uit tot een rond broodje welke aan beide kanten bedekt is met een klein beetje bloem.
5. Leg de ronde pitabroodjes nu op de bakplaat en dek af met een theedoek. Zorg voor voldoende ruimte tussen de broodjes en gebruik indien nog meerdere bakplaten. Laat dit vervolgens zo’n 30 á 40 minuten rijzen.
6. Verwarm de oven voor op 230 graden.
7. Doe de pitabroodjes in de oven voor ongeveer 10 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Het leukste is om erbij te blijven omdat de broodjes in de eerste vijf minuten helemaal omhoog komen en bol gaan staan.
EET SMAKELIJK!
Marjolein Triesscheijn , 06 4224 2100 , marjolein@futurefoodlab.nl
Claar ten Broek , 06 1445 2582 , claar@futurefoodlab.nl
Reactie: communicatie@slowfoodamsterdam.nl