Good, Clean & Fair boeren in Slow Food communities

Slow Food Groene Hart

De toekomst van de voedselproductie in Nederland is zelden zo aan de orde van de dag geweest als nu. Van genuanceerde discussies tot felle protesten; we worden allemaal met het onderwerp geconfronteerd. De vraag die we onszelf moeten stellen gaat veel verder dan alleen stikstof: waar moeten we met ons landbouw- en voedselsysteem naartoe?

Nederland kent boeren die al jaren op fantastische wijze toewerken naar een duurzame landbouw op ecologisch, sociaal én economisch gebied. In al onze regio’s zijn mensen vol passie bezig met toekomstbestendig boeren. We vroegen onze Slow Food communities om één producent aan te dragen die Good, Clean & Fair boert in hun regio. Er zijn natuurlijk tal van voorbeelden, naast degene die we hier uitlichten.

 

Saskia en John Joha, biologisch vleesveebedrijf ‘Hoeve Kazan’

Door klimaatverandering en toenemend milieubewustzijn is er behoefte aan boeren die het anders doen. Hoeve Kazan is zo’n boerenbedrijf: kleinschalig, duurzaam en met liefde voor dieren. Het biologische vleesveebedrijf ligt midden in het Groene Hart en wordt gerund door John en Saskia Joha.  Op het erf vind je Limousin koeien, Zwartbles schapen, kippen en een mooie boomgaard.

John en Saskia: “Wij hebben de visie om zoveel mogelijk in harmonie met de natuur en de maatschappij te werken: onze koeien zorgen voor een prachtig landschap met veel biodiversiteit èn duurzaam en gezond vlees dat prima past in een gezond voedingspatroon.” Het bedrijf is steeds in ontwikkeling en richt zich op kwaliteit, transparantie, duurzaamheid en verbinding. De afzet wordt voor 100% via hun boerderijwinkel gerealiseerd. Door direct aan consumenten te verkopen zonder tussenhandel, zijn de duurzame producten van Hoeve Kazan niet duurder, maar geniet je wel van kwalitatief hoogwaardige producten met een eerlijke prijs voor de boer.

Consumenten, collega’s en onderzoekers zien Hoeve Kazan als voorbeeld én pionier op het gebied van kringlooplandbouw en natuur inclusieve landbouw.  Hierdoor nemen John en Saskia de bezoekers mee in hun verhaal en motivatie, om zo mensen te inspireren en te voeden. Zowel letterlijk als figuurlijk.

De afgelopen 18 jaar hebben John en Saskia gebouwd aan hun droom en ze bewijzen dagelijks dat het kan. Ze hebben nu een mooi, biologisch en bedrijfseconomisch gezond bedrijf op 35 hectare (waarvan het grootste gedeelte in eigendom) met 55 Limousin koeien en bijbehorend jongvee. Ze hebben 20 Zwartbles schapen (nu met lammeren) en een mooie boomgaard met hoogstamfruitbomen en walnotenbomen. Het bedrijf is steen voor steen opgebouwd. Iedere keer als Saskia en John weer een nieuw evenwicht vonden, hebben ze een nieuwe stap gezet. Hierdoor is het bedrijf verantwoord ontwikkeld. Een prachtig voorbeeld van duurzame ontwikkeling op het land!

 

Schrijf je in voor de Slow Food Nederland nieuwsbrief en volg onze blog voor meer van dit soort verhalen!

 

Foto’s: Hoeve Kazan

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!