GOOD, CLEAN & FAIR BOEREN IN SLOW FOOD COMMUNITIES

Slow Food Achterhoek

De toekomst van de voedselproductie in Nederland is zelden zo aan de orde van de dag geweest als nu. Van genuanceerde discussies tot felle protesten; we worden allemaal met het onderwerp geconfronteerd. De vraag die we onszelf moeten stellen gaat veel verder dan alleen stikstof: waar moeten we met ons landbouw- en voedselsysteem naartoe?

Nederland kent boeren die al jaren op fantastische wijze toewerken naar een duurzame landbouw op ecologisch, sociaal én economisch gebied. In al onze regio’s zijn mensen vol passie bezig met toekomstbestendig boeren. We vroegen onze Slow Food communities om één producent aan te dragen die Good, Clean & Fair boert in hun regio. Er zijn natuurlijk tal van voorbeelden, naast degene die we hier uitlichten.

 

Gerjo Koskamp, biologisch-dynamisch Boerderij Ruimzicht

BD-Boerderij Ruimzicht is een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf in Halle, de Achterhoek. Naast kippen, varkens, schapen en koeien heeft Gerjo Koskamp daar samen met Jara van Rooij, Imke Kuiper en Annet Kranenburg ook een kaasmakerij, een tuinderij met 60 verschillende gewassen en een boerderijwinkel. Sinds 1930 boerden de grootouders van Gerjo als één van de eersten hier op het Achterhoekse klapzand van Halle-Heide. Na een periode van intensivering, heeft Gerjo het roer juist weer omgegooid.

 

De omschakeling

Dat omvormen was dan ook zijn vereiste, toen hij in de jaren ’90 van de vorige eeuw met zijn partner het bedrijf van zijn ouders binnen stapte. Met zijn 10-jarenplan in de hand startte hij de omschakeling. De fokzeugen gingen eruit, biologisch werd de norm en de focus lag op de breedte van het bedrijf – het totaalpakket – onder andere in combinatie met zorg. Gerjo: “Dat is een stukje van mijn missie: mensen de brede visie op landbouw, maatschappij en voeding geven.” In de jaren die volgden bouwde Gerjo zijn carrière bij het Centrum van Landbouw & Milieu in Utrecht af, om zijn eigen bedrijf steeds verder te verdiepen, verbreden en extensiveren.

 

De breedte in en verder extensiveren 

Gerjo werkt ondertussen volledig biodynamisch, en de verbreding zette door met de boerderijwinkel en tuinderij. Ook de zorgtak kreeg vorm. Gerjo: “We zijn een zorgboerderij in de zin: zorg voor mens, aarde, plant en dier. Wie zijn zinnen wil verzetten of even bij moet tanken, kan donderdags meedraaien met het vrijwilligersteam. Je ziet dan de helende werking van samen werken in de natuur en het samen lunchen.”

De koeien, kalveren en stieren van Gerjo lopen bij elkaar in de wei. De  dieren krijgen alle ruimte om hun natuurlijk gedrag te vertonen. De afgelopen 20 jaar heeft Gerjo zelfs zijn eigen ‘koeienlijn’ gefokt, waardoor zijn runderen nu volledig zonder krachtvoer kunnen (diervoer met weinig vezels, kleine deeltjesgrootte en daardoor snel beschikbaar voor het lichaam); alleen de kalveren krijgen nog wat rogge van eigen teelt. De graanteelt levert nu vooral stro op voor de stallen, de graankorrel vindt zijn weg – via de molenaar – naar de bakker.

Om uiteindelijk de landbouw volledig circulair te maken, moet je het hebben over meer dan alleen stikstof. Hoe de kringloop helemaal gesloten kan worden? Gerjo: “Dan moet de humane mest weer terug op het land komen. Dat kan nu nog niet, maar bewustwording is er. Ruud Hendriks bijvoorbeeld, een docent aan de Warmonderhof, maakt zich hard om dit belangrijke thema onder de aandacht te brengen.

Gerjo Koskamp van BD Boerderij Ruimzicht bij zijn koeien in de wei

De toekomst

Gerjo runde jarenlang zijn bedrijf alleen, wat kwetsbaar maakt in gevallen van uitval. Het verder extensiveren, de winkel en klantenkring uitbreiden en intussen méér doen dan BD voorschrijft waardoor Gerjo met zijn melkprijs niet uitkwam: “Ik werkte me de rimbam en verdiende nóg te weinig om iemand aan te kunnen nemen”. Gelukkig kreeg Gerjo toen hulp van een stagiaire, met wie het goed klikte. “Inmiddels is Jara vennoot in het bedrijf. En uiteindelijk draag ik het aan haar over.”

 

Smaak

Met de komst van de vennoot, kon eindelijk ook het idee om zelf te zuivelen geconcretiseerd worden. En de overgang naar volledig ruwvoer zoals kruidenrijk hooi, had ook nog eens een positieve invloed op de smaak en kwaliteit van de melk. Uit onderzoek samen met het Louis Bolk Instituut blijkt dat gras cruciaal is, legt Gerjo uit: “Met een kaasmakerij wil je eigenlijk een koe die alleen kruidenrijk gras eet. Dat komt de smaak en kwaliteit van de kaas echt ten goede.” Met die fantastische rauwe melk maken ze op Ruimzicht een heerlijke roodflora kaas. Deze rijpt vervolgens op houten planken in de kaaskelder: “Onze Achterhoekse bergkaas, volgens een recept uit de Zwitserse bergen.”

Deze kaas is de kers op de taart, van alle producten die ze verbouwen. Gerjo: “Wij willen helende voeding produceren en maximale kwaliteit nastreven. Alle keuzes die we maken zijn om de producten gezond te laten zijn en de aarde gezond te houden. En we doen geen concessies. Als je dieren niet goed voedt, kun je er ook geen goede producten mee maken.” Normen voor kwaliteit en duurzaamheid voor de melkveehouderij zijn voor Gerjo cruciaal: “Ik ben blij dat ook Slow Food Nederland de keuze heeft gemaakt om zich hierover uit te spreken: dat niet alleen de ambacht telt, maar ook een duurzame productie.”

Roodflora-kazen rijpen op houten planken in kelder BD Boerderij Ruimzicht

Het belang van een goede klantenkring

De directe verbinding met Gerjo’s klantenkring is ontzettend belangrijk. Ook om financieel de touwtjes aan elkaar te knopen. Een klantenkring die snapt, en dus ook betaalt voor wat je doet. Gerjo: “Ik kan goed kletsen en heb de bank dan ook regelmatig meegekregen. Maar op een gegeven moment hield dat een keer op. En toen kregen we plots de koepokken. Funest voor de melkproductie. Mijn partner en ik hebben toen een brandbrief geschreven naar onze vaste klanten. Dankzij hun vooruitbetaling hebben we het gered!”

 

Stap voor stap naar een duurzame veehouderij

Gerjo geeft wel aan dat het omschakelen naar een maximaal natuurinclusief landbouwsysteem best lastig is: “Denk aan het houden van kalveren bij de koe, daar komt heel wat bij kijken. Dat moet je ook nog niet verplicht stellen. Eerst boeren maar eens goed belonen voor groen-blauwe diensten (red.  een boer die zonder chemie en met volledig gesloten kringloop naast gezonde producten produceert, zich ook  inzet voor schoon drinkwater, frisse lucht, en natuur- en landschapselementen. Hij ontvangt hiervoor een hectare premie). Naast dat deze diensten makkelijker te financieren zijn door de overheid, is het gewoon eenvoudiger om zonder chemie te produceren en houtwallen aan te leggen voor een meer divers landschap, dan kalveren bij je koe te houden. Daarvoor moet echt iets tussen de oren veranderen. Je moet willen zien hoe mooi dat is.”

Waarom het Gerjo wel gelukt is? Hij vertrouwt op de kracht van creatie. Gerjo: “Als je een moodboard maakt, je ideeën voor je gaat zien, kun je daar naar werken. Een visie ontwikkelen, een plaatje neerzetten.” Dat begon met zijn 10-jarenplan. “Na een jaar of 12 vond ik dat papiertje weer terug, en ik dacht: verrek, allemaal gerealiseerd! Daar is achteraf wel iets te veel wilskracht bij nodig geweest. Maar die moet je ook hebben. Het is een beetje dat samenspel.”

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!