EVEN VOORSTELLEN… LOTTE OPDAM

Mijn jeugd heb ik doorgebracht op een biologisch-dynamische stadsboerderij, en dit heeft mij voor de rest van mijn leven gevormd in mijn visie op voedsel en landbouw.

Mijn studiekeuze voor Internationale Ontwikkelingen gespecialiseerd op duurzame landbouw en voedselsystemen (Wageningen Universiteit) komt hieruit voort, zo ook allerlei landbouw, tuinbouw en voedselprojecten die ik naast mijn studie heb opgepakt. Momenteel ben ik mijn bachelor aan het uitbreiden met Filosofie in Amsterdam, om ook de verdieping hierin op te zoeken.

Alles in verhouding

De inzichten over de verhouding tussen mens en natuur, tussen de consument en zijn voedsel, tussen de boeren en de samenleving, tussen de politieke machten en burgers met eisen, en tussen klimaatverandering en onze consumptiepatronen zijn voor mij cruciaal en stimuleren mij steeds weer om op deze gebieden actie te ondernemen. Een organisatie zoals Slow Food lijkt mij een hele mooie kans om concreet bij te dragen op dit vlak.

Duurzaam voedselsysteem

Een biologisch-dynamische boerderij als omgeving om in op te groeien, geeft je het bewustzijn van lokaal, vers, gezond en natuurlijk voedsel waarbij kringlopen zijn gesloten, dierenwelzijn meegenomen wordt en biodiversiteit wordt gestimuleerd. Dit zijn essentiële componenten om een duurzaam voedselsysteem te creëren.  Dit, in combinatie met ecologische, sociale, economische en beleidsvakken in mijn studie hebben mij laten inzien dat een holistische benadering van de voedsel en landbouw kwestie van groot belang is. De verbondenheid tussen de verschillende sectoren en belangengroepen laat direct zien dat de veranderingen op overkoepelend niveau aangepakt moeten worden. Daarbij is het bewustzijn van de consument ontzettend belangrijk en speelt Slow Food als initiatiefnemer hierin een grote rol. Met het stimuleren van betrokkenheid van burgers bij hun voedselconsumptie en de productie kan de druk en noodzaak vanuit de samenleving toenemen om op politiek en beleidsniveau veranderingen door te voeren. Laten we daar op zoveel mogelijk manieren naar streven.

Lotte

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!