Eating to Extinction

Dan Saladino is journalist en presentator. Hij maakt programma’s over eten voor BBC Radio 4 en BBC World Service. Zijn werk is erkend door de Guild of Food Writers Awards, de Fortnam & Mason Food and Drinks Awards en door de James Beard Foundation. Dit jaar publiceerde hij zijn eerste boek, ‘Eating to Extinction’, een boeiende en uitgebreide verkenning van enkele van de duizenden voedingsmiddelen over de hele wereld, die het risico lopen voor altijd verloren te gaan.
Op 24 november was de BBC-reporter voor een lezing in De Balie, in Amsterdam.

Wilt u de lezing van Saladino terugzien, dat kan via:  www.youtube.com/watch?v=mV10QEg3mpo.

 

Een verslag van zijn bezoek.

De Utrechtse Slow Food kok Jeroen van Nijnatten verzorgde de drie tastings die, voorafgaand aan de lezing van Dan Saladino op 24 november in De Balie, gepresenteerd werden:

Op de eerste plaats een toast van Utrechts blauwe emmertarwe (gemalen bij de nieuwe molen van de Veldkeuken), belegd met een daslookboter met Soester knol en Bergse ansjovis. Op de tweede plaats bladerdeeg strudel met gerookte zuurkool en Boeren Goudse oplegkaas. Tot slot een truffelbonbon van Chaams hoen advocaat, Limburgse stroop, Leidse blaarkopboter, 70% Congo chocolade en Boeren Goudse oplegkaas.

U begrijpt het al: de meeste ingrediënten stammen uit de Nederlandse Ark van de Smaak.

Woensdagavond 23 november viel hij nog in de prijzen van het Britse Beer Writers Guild, vanwege zijn hoofdstuk over de lambiek in zijn succesboek Eating to Extinction, donderdagavond stond hij voor een uitverkocht publiek in De Balie in Amsterdam en stool hij onze harten. 

Na de innemende lezing van Dan Saladino werd het publiek in de Balie verrast door een presentatie van Aernout en Lodewijk Dros, buiten het officiële programma, die een warm pleidooi hielden voor de herintroductie van ‘de Texelse groene‘, uit schapenmest gemaakte schapenkaas. Daarover volgend jaar meer. 

 

 

Op Slow Food tour.

Dan Saladino kwam voor 3 dagen naar Nederland en ik mocht hem en zijn zoon twee dagen door Noord-Holland rondrijden. Vrijdagochtend waren we welkom bij Oos Kesbeke van het Amsterdams tafelzuur. We proefden uit de laatste 200 potten met Amsterdamse gele komkommer, uit de Ark van de Smaak. Tevens genoten we van ingelegde tulpenbollen en kimchi. Vervolgens naar Theo Warmerdam van de Sophiahoeve in Warmond en daar genoten van diverse rijpingsfases van de Boeren Leidse kaas met sleutels. Dan ging naar huis met kaas, karnemelk en roomboter, allemaal van de Blaarkop koe. Ik heb hem maar verteld dat hun Hereford koe hier van afstamt. Dan een korte lunch met verantwoorde paling en beekridder bij Dil Vis in Akersloot bij Alkmaar en dan voor het donker rondkijken bij de familie Smak in Lutjewinkel, waar we 10 verschillende bonen konden bewonderen, waarvan een viertal uit de Ark van de Smaak. En ik zag Dan denken: waarom ben ik hier niet eerder geweest? Zondag ging Dan naar het schilderij van Floris van Dijck met de groene schapenkaas in het Rijksmuseum kijken (zie AirBnB Experience: Culinary paintings in Amsterdam).  

Het boek van Dan Saladino, Eating to extinction, gaat volgend jaar in een Nederlandse editie uitkomen en wordt uitgegeven door Walburg Pers, die ook het Ark-boek distribueerde. Er is echter een uitdaging: wat is een mooie Nederlandse titel voor dit boek: Eten totdat het op is? 

 

Bijdrage: René Zanderink

 

 

 

Lees hier het interview met Slow Food Nederland voorafgaande aan de lezing met Dan:

 

slowfood.nl/nieuws/interview-dan-saladino-auteur-van-eating-to-extinction-the-worlds-rarest-foods-and-why-we-need-to-save-them/

 

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!