Cheese dag 1: Affineur Peter Verbruggen, België

Cheese is begonnen! Het Italiaanse stadje Bra loopt langzaam vol. De geur van de meest heerlijke kazen hangt in elke straat. Naast kaasmakers uit heel Italië, en de rest van Europa, zijn er ook ‘affineurs’.

 

Affineur Peter Verbruggen

Affineurs zijn in essentie diegene die kaas kopen van boeren, en onder perfecte omstandigheden laten afrijpen, om ze vervolgens verder te verkopen. Zo ook Peter en Slisse Verbruggen uit Beringen, België. Al sinds 1982 specialiseren ze zich in ambachtelijke kazen. Naast dat ze Belgische kazen exporteren, hebben ze ook een winkel. Al hun kazen halen ze zelf bij de boeren op. Hun kazen zijn dan ook uitsluitend boerderijkazen, van kleine producenten uit België. Het belangrijkste voor Peter Verbruggen, is het ruimte geven voor de kleine producenten. Deze houden traditie in stand, werken lokaal, en benadrukken het belang van genieten van smaak. Verbruggen geeft hen een podium.

 

Affineren is precisiewerk

Peter Verbruggen legt uit hoe nauw het komt, als affineur: “luchtvochtigheid en een constante temperatuur is heel belangrijk. Als je het verkeerd doet droogt een kaas te veel uit.” Zo houden ze hun St. Maure, een prachtige zachte geitenkaas, voor ongeveer 1-2 weken op 8 graden celcius, met een luchtvochtigheid van 95%. Een ontzettend delicaat proces.

 

Diversiteit aan kazen

Het leuke van affineurs, is dat ze met veel verschillende kazen werken. Op de foto zijn ze bijvoorbeeld te zien met hun Achelse Blauwe (zie de foto), die tot een van de beste kazen ter wereld gerekend mag worden!

 

Bekijk de website van Peter Verbruggen

Lees hier meer over Cheese.

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!