#kieslokaal on tour: brandrood rundvlees uit Lattrop

Ondernemers worden in tijden van crisis gedwongen om anders naar hun onderneming te kijken. Zo kon traiteur en Slow Food chef Jeroen van Nijnatten zijn werkagenda tot na de zomer vol krassen met afmeldingen. Hij liet het er echter niet bij zitten en ging – toen het nog kon – op bezoek bij kleinschalige lokale producenten. Wekelijks deelt hij zijn bevindingen. Dit keer in de schijnwerpers: brandrood rundvlees uit Lattrop.

Tekst en beeld // Jeroen van Nijnatten

Jeroen, je bent op bezoek geweest bij Erfgoed Bossem. Kan je vertellen wat je daar gezien hebt?
“Ik heb fantastisch gegeten bij Dennis en Annette Rerink van logeer- en natuurboerderij Erfgoed Bossem in Twente. Ze houden Brandrode runderen op kruidenrijke landerijen rondom hun boerderij waar de dieren zich kunnen ontwikkelen in een natuurlijke kudde. Het is bovendien een prachtige omgeving daar!”

Hoe verwerken ze hun product?
“De koeien leven in een kudde op kruidenrijke weilanden. Daarna worden de Brandrode ossen geslacht bij een ambachtelijke slagerij in Denekamp. Het dier komt in technische delen terug. Deze worden op de boerderij nog een week of drie gerijpt in een klimaatkast. Daarna wordt het dier uitgebeend en proberen ze alle delen te gebruiken: ossenstaart voor de soep en tong voor terrines. Zelf heb ik filet van hart gegeten en lever. Het was heerlijk! Een aanrader om daar te zijn in Twente!”

Wat maakt brandrood rundvlees zo uniek?
“Brandrood rund is een zeldzaam en authentiek ras dat thuishoort ten oosten van de IJssel. Het ras is ontstaan voordat er een duidelijke splitsing kwam tussen melkvee en vleesvee: het is een zogenaamde ‘dubbeldoelkoe’. Dit betekent dat de koeien voldoende melk geven voor hun kalfjes maar ook goed bruikbaar zijn voor het maken van vleesproducten. De koeien van Dennis en Annette zorgen bovendien voor een levendig landschap en geven prachtig vlees dat is opgenomen in de Ark van de Smaak.”

Waar kan ik meer lezen of horen over Brandrode runderen?
“Er is nog zo veel meer te zien en leren op Erfgoed Bossem! Ga eens langs wanneer het weer kan of neem een kijkje op www.erfgoedbossem.nl.”

– Jeroen van Nijnatten is traiteur in Utrecht. Hij is specialist op het gebied van verfijnde catering en sfeervolle diners. Als lid van de Slow Food Koks Alliantie kookt hij zo veel mogelijk met ambachtelijke en streekgebonden producten. Als gevolg van de coronacrisis zijn al zijn opdrachten komen te vervallen. Hij laat het er echter niet bij zitten en schrijft verslag van zijn bezoek aan lokale producenten (die hij nog voor corona tijden kon bezoeken). Kijk voor meer informatie over Jeroen en zijn bedrijf op www.jeroenvannijnatten.nl.

– Dit verslag delen wij in het kader van #kieslokaal. Het zijn vaak de kleinschalige lokale ondernemers die het moeilijk hebben in deze tijd. Op www.slowfood.nl/kieslokaal vind je lokale voedselondernemers waar je verse producten uit jouw regio kan vinden. Bestel een maaltijd. Koop een tegoedbon. Kies lokaal. Juist nu.

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!