Ondernemers worden in tijden van crisis gedwongen om anders naar hun onderneming te kijken. Zo kon traiteur en Slow Food chef Jeroen van Nijnatten zijn werkagenda tot na de zomer vol krassen met afmeldingen. Hij liet het er echter niet bij zitten en ging – toen het nog kon – op bezoek bij kleinschalige lokale producenten. Wekelijks deelt hij zijn bevindingen. Dit keer in de schijnwerpers: brandrood rundvlees uit Lattrop.
Tekst en beeld // Jeroen van Nijnatten
Jeroen, je bent op bezoek geweest bij Erfgoed Bossem. Kan je vertellen wat je daar gezien hebt?
“Ik heb fantastisch gegeten bij Dennis en Annette Rerink van logeer- en natuurboerderij Erfgoed Bossem in Twente. Ze houden Brandrode runderen op kruidenrijke landerijen rondom hun boerderij waar de dieren zich kunnen ontwikkelen in een natuurlijke kudde. Het is bovendien een prachtige omgeving daar!”
Hoe verwerken ze hun product?
“De koeien leven in een kudde op kruidenrijke weilanden. Daarna worden de Brandrode ossen geslacht bij een ambachtelijke slagerij in Denekamp. Het dier komt in technische delen terug. Deze worden op de boerderij nog een week of drie gerijpt in een klimaatkast. Daarna wordt het dier uitgebeend en proberen ze alle delen te gebruiken: ossenstaart voor de soep en tong voor terrines. Zelf heb ik filet van hart gegeten en lever. Het was heerlijk! Een aanrader om daar te zijn in Twente!”
Wat maakt brandrood rundvlees zo uniek?
“Brandrood rund is een zeldzaam en authentiek ras dat thuishoort ten oosten van de IJssel. Het ras is ontstaan voordat er een duidelijke splitsing kwam tussen melkvee en vleesvee: het is een zogenaamde ‘dubbeldoelkoe’. Dit betekent dat de koeien voldoende melk geven voor hun kalfjes maar ook goed bruikbaar zijn voor het maken van vleesproducten. De koeien van Dennis en Annette zorgen bovendien voor een levendig landschap en geven prachtig vlees dat is opgenomen in de Ark van de Smaak.”
Waar kan ik meer lezen of horen over Brandrode runderen?
“Er is nog zo veel meer te zien en leren op Erfgoed Bossem! Ga eens langs wanneer het weer kan of neem een kijkje op www.erfgoedbossem.nl.”
– Jeroen van Nijnatten is traiteur in Utrecht. Hij is specialist op het gebied van verfijnde catering en sfeervolle diners. Als lid van de Slow Food Koks Alliantie kookt hij zo veel mogelijk met ambachtelijke en streekgebonden producten. Als gevolg van de coronacrisis zijn al zijn opdrachten komen te vervallen. Hij laat het er echter niet bij zitten en schrijft verslag van zijn bezoek aan lokale producenten (die hij nog voor corona tijden kon bezoeken). Kijk voor meer informatie over Jeroen en zijn bedrijf op www.jeroenvannijnatten.nl.
– Dit verslag delen wij in het kader van #kieslokaal. Het zijn vaak de kleinschalige lokale ondernemers die het moeilijk hebben in deze tijd. Op www.slowfood.nl/kieslokaal vind je lokale voedselondernemers waar je verse producten uit jouw regio kan vinden. Bestel een maaltijd. Koop een tegoedbon. Kies lokaal. Juist nu.