Wat is de omgeving van Amsterdam toch prachtig!
Laatst waren we al even het riviertje de Gein afgezakt richting Abcoude. Nu volgde weer zo’n traktatie van pittoreske dorpjes in Waterland. We reden langs indrukwekkend mooie eeuwenoude boerderijen, schattige kerkjes en perfect onderhouden, karakteristieke houten huisjes door het lieflijke landschap. Het hoffelijke weggedrag van de Waterlanders willen we hierbij nog even speciaal onder de aandacht brengen : )
Uiteindelijk, na een scherpe bocht links en rechts, stonden we op het erf van de Dikhoeve. We werden begroet door een zeer vriendelijke jongedame, Lea, in haar vriendelijke caravan van de Boerderijbox.
Ze vertelde gastvrij over alle lokale heerlijkheden die ze de boerderij bezoekers allemaal voorschotelt. Met het water in de mond liepen wij verder richting stallen, alwaar we boer Willem van de Dikhoeve tegen het werkzame lijf liepen. We hadden het wat over koetjes en kalfjes, en met name over zijn 600 schapen, voornamelijk ooien, die hij daar op het droge heeft. Van de schapenmelk maken ze romige yoghurt en heerlijke kaas: Skeapsrond, Skeapsbloem, Skeapswit, Skeapsrood en Skeapsyoghurt. Hier moesten we meer van weten, én natuurlijk… proeven!
Vol goede appetijt stapten we daarna de grote stal in, waarin weer kleinere stalletjes waren uitgestald met allerlei lokaal lekkers. Te beginnen met de tafel van Slow Food Amsterdam met de vriendelijke Dorothea, Luigi, Astrid en Jacques. Zij presenteerden heerlijke Ossenworst 1746, naar een Oud-Hollands recept uit 1746, toendertijd nog met varkensvlees gemaakt. ‘Zou daar dan weer de metworst van afgeleid zijn?’, vroegen we ons af… Ook het tafelzuur van de Leeuw en de gemberbolussen van Vos Kosher catering, die we eerder al eens eerder hadden mogen proeven, smaakten weer fantastisch.
Na wat vuisten, ellebogen en gelukkig ook weer een ouderwets ferme handdruk togen we opgetogen verder naar Rookt Amsterdam! De ambachtelijke rokerij uit Amsterdam Noord. Waar ons door Niels, “uit-gekookte” chef, de kunst van het roken werd bijgebracht – inclusief die van de Vegan-roker. Aangezien onze tongen hierna wel wat vocht konden gebruiken, snelden wij naar de Boerderijbox caravan voor een heerlijk glaasje frisse bubbels uit de buurt. Ook Bert Koeman van Gans Amsterdam was aanwezig met o.a. pastrami, haas van gans, confit d’oie (ganzen-confit) en gam: rauwe ham van wilde gans.
Daarna was het tijd voor het hoogtepunt: de huppelende schapen die hongerig de stal inrenden, alwaar de boer ze een gezond mengsel van granen, gras en bierborstel uit de brouwketel had opgediend. Dit ging er bij de dames in als zoete koek (de heren verbleven omwille van opdringerigheid tijdelijk in een andere hoek). Terwijl één van de rammen toch even nieuwsgierig kopjes aan de boer kwam geven, vertelde deze dat hij helaas niets met zijn prachtige wol kan doen. Hij krijgt € 0,10 per kilo = € 0,40 per schaap en dat kóst hem dus geld. Zonde! Vroeger liet hij het wassen in China maar dat mag niet meer, ivm het milieu en zo. Nu denkt hij eraan om dit prachtige natuurproduct, maar weg te geven om als isolatiemateriaal te dienen in de bouw. Het deed een beetje pijn om dit te horen… Het moet toch mogelijk zijn om hier weer prachtige Ranzige truien uit Ransdorp van te maken? Is er geen Amsterdams wolatelier, dat hier roze Pride truien mee kan maken? Heerlijk warm voor op de boot!
Dan maar weer de stal in, waar we ons nog tegoed deden aan Wilde Chutneys van meiraap, biet en Champagne Rode Rabarber uit de Ark van de Smaak, opgekweekt door onze geliefde Wim Bijma, en met veel liefde tot chutney gemaakt door Elaine.
Van de varkensboer van Buitengewone Varkens kregen we een lekker hapje rillette en helaas was, na de zalige boterkoek van Buurvrouw Lisa, bij ons de tijd op, en moesten wij met de nodige lekkernijen in de tas door naar het volgende adres.
Gelukkig nog net bij de uitgang een desembroodje met de heerlijk schapenkaas kunnen kopen voor onderweg. Smullen!
Mensen, wat een prachtig evenementje was dit weer. Wij smachten alvast naar de volgende intermenselijke Slow Food bijeenkomst, en hopen dat steeds meer anderen zich willen voegen bij deze mooie initiatieven!
Daan en Maaike