Rolpens

Regio & naamgeving: Limburg, Brabant, Zeeland, Zuid-Hollandse eilanden en Alblasserwaard (Zuid-Holland)
Categorie: Bewerkte vleesproducten

BESCHRIJVING

Rolpens is een traditionele, gekruide en gezouten worst uit het zuidelijke deel van Nederland. De naam Rolpens heeft ermee te maken dat het worstdeeg in pens wordt gerold om het te bewaren. Rolpens wordt gemaakt door rund- en varkensvlees (in een verhouding 80:20) grof te malen en te mengen met bouillon, peper, zout, kruidnagel en geel mosterdzaad. Het mengsel wordt in langwerpige zakken van bleekwitte pens gevuld en vervolgens dichtgenaaid. Om de worst te conserveren, wordt deze gekookt in groentebouillon en bewaard in glazen potten met azijn die op smaak is gebracht met mosterdzaad, laurierblad, kruidnagel, rode pepers en gesneden citroen. Rolpens wordt gewoonlijk in plakken van ongeveer een centimeter dik geserveerd.


ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Tegenwoordig wordt Rolpens als zeer ouderwets beschouwd. Het heeft de reputatie van armeluiskost gemaakt van de overblijfselen van de slacht (wat het zeker niet zonder meer is). Daar komt nog bij dat pens in Nederland niet meer wordt gewaardeerd.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!