Maaikers

“Prunus gondounii ‘Maaikers’“
Regio & naamgeving: Gelderland, Utrecht | ook bekend als Meikers
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

De Maaikers is de tweede kers in het seizoen die bloeit en rijpt, maar niet in de maand mei zoals je zou kunnen denken op basis van zijn naam. De Meikers is eigenlijk vernoemd naar de maaimaand (juni), wat lijkt op en klinkt als het woord ‘mei’. Sommige mensen beweren dat de kalender die tot de vijftiende of zestiende eeuw in gebruik was 21 dagen achter lag op de huidige kalender. Volgens deze oude kalender zou de kers inderdaad eind mei rijp zijn geweest. De kersen worden met de hand geplukt. Niet alle vruchten van dit ras rijpen tegelijk. Er zijn takken of zelfs hele bomen die later rijpen dan andere. Deze heten volgelingen. Het seizoen duurt hierdoor, afhankelijk van het weer, een aantal weken.


De Maaikers of Meikers is een kleine, zachte, felrode, ronde kers. Hij heeft een aangenaam pittige en zoete smaak. Deze kers is een kruising (royals genoemd) tussen een zoete en een zure kers. Door deze kruising is de smaak wat zuur, maar lang niet zo zuur als van echte zure kersen.

CULINAIR GEBRUIK

De vruchten smaken een beetje zuur, maar hebben een aangenaam aroma. Het vruchtvlees is zeer zacht en sappig. Omdat de kersen wat zuur zijn worden ze meestal ingemaakt of verwerkt tot jam. Je kunt ze natuurlijk ook zo eten of verwerken in likeuren, of er een saus van koken voor op pudding of ijs. Er wordt ook fruitig bier van gemaakt en vruchtensap.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

In het algemeen daalt in Nederland het aantal hoogstamkersenboomgaarden gestaag, dat geldt ook voor de Maaikers. Het is een oud ras dat door liefhebbers nog steeds gewaardeerd wordt en voor een particuliere tuin ook zeker wel interessant is.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!