AMSTERDAM’S GEZELLIGSTE WIJN-PROEFLOKAAL

Tijdens de borrel / proeverij op 7 Oktober bij Benelux Wine Co. genoten we van een uniek avondje proeven van Benelux-wijnen, wijnen dus uit Nederland, België en Luxemburg. 

 

Begonnen werd met een Crémant de Luxembourg, die qua kwaliteit niet onderdeed voor de Franse varianten. Dan een Souvignier 2021 van Wolf uit Sint-Michielsgestel (bij Den Bosch). Vervolgens een Chardonnay Blauw Kiezelingenbos 2019 van het Wijnkasteel Genoels-Elderen uit Riemst (België). 

Vervolgens overgeschakeld naar rood, een Pinot Noir 2021 van Schmit-Fohl, een 300-jaar oud familiehuis in Luxemburg en eindigend met wederom een Pinot Noir, maar nu een uit 2019 van de Wijngaardsberg in Zuid-Limburg. 

De wijnen werden ons geserveerd met heerlijke Nederlandse kazen door het Amerikaanse duo Malory & AJ van Benelux Wine Co., die hun winkel midden in de lockdown anderhalf jaar geleden op 2e Anjeliersdwarsstraat 15H openden. 

Zie: beneluxwine.com

Winnaar was voor mij de Chardonnay Blauw. Een absoluut lovenswaardig initiatief van Malory & AJ, die hun Nederlandse wijnen alleen uit Limburg en N-Brabant halen, de rest is volgens hen nog lang niet goed genoeg. Eerlijk, of niet?

 

Bijdrage: René Zanderink

 

Voor wie aanwezig was bij de wijnproeverij bij Benelux Wine with Slow Food Amsterdam, én voor wie er uiteindelijk niet bij kon zijn… Wat hebben we geproefd?

 

WIJN:

Aly Duhr, Crémant Brut (LUX)

Wijngoed Wolf, Souvignier 2021 (NL)

Wijndomein Genoels-Elderen, Chardonnay Blauw 2019 (BE)

Schmit-Fohl, Pinot Noir 2021 (LUX)

Domein de Wijngaardsberg, Pinot Noir 2019 (NL)

 

KAAS:

Remeker Rijp 8 mnd (NL)

Blauwe Juweel (NL)

Witte van Koning (NL)

Boeren Goudse Oplegkaas 2,5 jaar (NL)

Twentse Buchette (NL)

 

VLEES:

Wild van Wild Rillette van Gans (NL) 

Cordemeijer droge worst (NL)

 

BROOD:

Gebroeders Niemeijer  (NL)

 

Het was erg leuk om jullie allemaal te ontmoeten en deze smaken en verhalen met jullie te kunnen delen.
Nogmaals bedankt Malory & AJ voor jullie selectie, jullie gastvrijheid en verhalen.

 

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!