Aftrap van de Slow Food Professionals Community

Afgelopen zondag 18 juni was het zover: de lancering van de Slow Food Professionals Community. Deze nieuwe, landelijke community van Slow Food Nederland verbindt voedsel ondernemers uit allerlei plekken in de voedselketen, en zelfs daarbuiten: boer, bakker, restaurant-eigenaar, fermentatie-expert of journalist. Iedereen die beroepsmatig met voedsel bezig is en bij wie Good, Clean & Fair voedsel centraal staat is welkom!

Door Dominic van Asseldonk.

De lancering

Op de biologische markt ‘Slow Food editie’ bij de Groene Afslag in Laren kwam Slow Food samen met een groep enthousiaste voedsel ondernemers. Aan de hand van twee voorbeelden legden we uit: wat heb je eraan?

Allereerst het initiatief van Dido van Klinken, van Stadsbakkerij Broodt: met zijn initiatief ‘Free Organic’ zet hij zich in om de biologische certificering werkbaar te maken voor kleinschalige, ambachtelijke bedrijven. Om daarin verder te komen heeft hij een grote groep gelijkgestemden benaderd. Daarna vertelde brouwer Mattias Terpstra van Nevel Wild Ales over de samenwerking met Joris Kramer van ‘And the People’. Ze ontmoetten elkaar op een Slow Food evenement in 2022: ondertussen wordt de haver die Joris heeft ingezaaid vermout en door Mattias tot ‘kuitbier’ verwerkt. Bij deze eerste bijeenkomst zagen we meteen veel verschillende achtergronden samenkomen: kok, fermentatie-expert, specerijen-importeur, bierbrouwer, bakker, walnoot-producent, vergeten-groenten-goeroe, en nog veel meer.

 

Het in contact brengen van voedsel ondernemers kan volgens ons het verschil maken, en hierin willen wij dan ook faciliteren. Zo krijg je als Slow Food Professional toegang tot een besloten online platform, waar je in een handomdraai je mede-professionals kunt vinden en met ze in contact kunt komen en vragen kunt stellen. Bekijk hier welke voordelen je nog meer hebt als Slow Food Professional.

En nu?

De eerste Slow Food Professionals hebben zich al aangemeld. We willen naar een bruisende community met professionals uit alle plekken in de voedselketen, en daarbuiten. Een community waar je terecht kan voor contact met mede ondernemers, samen een uitdaging aan te gaan, samen een project te starten, of bijvoorbeeld als kok die een specifieke producent zoekt met dat ene fantastische ingrediënt. Ten tweede zodat deze professionals ook voor de consument goed te vinden en te herkennen zijn!

Het blijft natuurlijk niet alleen bij het online gedeelte. Fysieke bijeenkomsten zijn een van de hoekstenen van de Slow Food Professionals Community. Georganiseerd voor en door professionals. Vanuit Slow Food zullen wij een deel van deze evenementen organiseren en andere faciliteren of als sparringpartners dienen. Dit onder leiding van bestuurslid professionals Florentine Schaap en community manager Dominic van Asseldonk.

Doe mee!

Herken jij jezelf of jouw onderneming hierin? Word dan Slow Food Professional! Met jouw kennis en inbreng maken we hier een levendige community van. Vragen over de community? Of ideeën voor een evenement of een andere suggestie? Mail ons gerust!

 

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!