Schaapskooi Ottoland – met de schapen buiten de kooi

Het is alweer een tijd terug dat we op bezoek gingen bij Huug en Cocky Hagoort. Het was januari 2020, nog winter, corona was nog ver van ons bed. Het bedrijf moest daarna dicht voor bezoekers, maar gelukkig kon Huug vorige zomerperiode met de schapen wel naar buiten.

Wat voor bedrijf is de schaapskooi eigenlijk? Een veehouderij?
‘Nee’, zegt Huug, ‘natuurbeheerder is een beter woord. Want begrazing is het belangrijkste doel van het bedrijf. Ooit begonnen met 100 schapen, heeft de schaapskooi nu 1000 schapen, verdeeld over drie locaties. Begrazing stimuleert de biodiversiteit. Daarbij is de frequentie van de begrazing goed doordacht: om de 10 weken kom je in een bepaald gebied terug en probeer je in het gebied te zijn als er zaad is gemaakt door de planten. Zo worden de zaden van planten en kruiden verspreid doordat ze in de vacht van de dieren blijven hangen, tussen de hoefjes zitten en via de uitwerpselen.’

Huug werkt met verschillende rassen, waaronder het Schoonebeeker schaap. Dit is een oudhollands ras, behorend tot de zeldzame huisdierrassen, waarvan vroeger de mest werd gebruikt om schrale grond te bemesten. Met de komst van kunstmest was dat niet meer nodig en omdat de Schoonebeekers minder vlees opleverden dan andere rassen, was het ras bijna verdwenen. Met het fokken van de dieren wordt het ras behouden.

Wat zijn de andere activiteiten van jullie bedrijf? We zien hier een grote ontvangstruimte?
‘Ja, over de ruimte hebben wij goed nagedacht. De schaapskooi is in 2010 in oude stijl opgetrokken en bij de bouw is veel aandacht besteed aan duurzame en hergebruikte materialen. We gebruiken een houtvergassingsinstallatie voor de verwarming, water wordt verwarmd door zonnecollectoren en elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen. Naast de kooi hebben we een bezoekerscentrum, zaalverhuur, een streekwinkel en een B&B. In de zomer, als de kooi leeg is, gebruiken we deze ook voor feesten en partijen, zoals vergaderingen en huwelijken.’ Denkbeeldig zien we bij de uitleg van Huug lange, feestelijk gedekte tafels staan en de kroonluchters hangen in de nok. Heel goed voor bijvoorbeeld een trouwfeestje, of een wolfestival.

Jouw lamsvlees is in december 2019 verkozen tot het Groene Hart streekproduct! Hoe vermarkten jullie het vlees?
Een deel van het vlees gaat via Gert Kraan naar de horeca en wordt verkocht als Waards Lam. Helaas is de horeca vanwege corona gesloten en stagneert de afzet. Voor consumenten gaat ook een deel naar Ferry Lempers, slager in Het Groene Hart. ‘Maar daar redden we het niet mee’, zegt hij. Hij is op zoek naar verkooppunten, want nu gaat het vlees naar de reguliere afzet. ‘En de concurrentie is hevig, je komt er moeilijk tussen’ vertelt Huug. ‘In Nederland eten we weinig lamsvlees, en als we het doen, halen we het van ver weg omdat het goedkoper is. En halal slachten doe ik niet aan, dat is dieronvriendelijk. Het is toch te gek dat je een prijs wint voor het mooiste streekproduct, en dat het voor veel mensen een onbekend product is!’

Dat kunnen wij niet anders dan beamen. Het lamsvlees van de schaapskooi is een bijzonder vleesproduct dat de moeite waard is om te proeven. Het is zeker jammer dat niet meer mensen genieten van dit gezonde en eerlijke vlees!

Kennismaken met de schaapskooi? Houd de website in de gaten wanneer ze weer open zijn en luister dan naar het bijzondere verhaal van de herder, de schapen en het vlees. Het vlees is doorlopend te koop bij de winkel van de schaapskooi. Bel even van tevoren, dan weet je zeker wanneer je terecht kunt.

www.schaapskooiottoland.nl
A 89
2975 BD Ottoland
Tel. 0184 – 642293

Verkooppunten lamsvlees:
Lamsvlees is vlees van schapen jonger dan 12 maanden. Houdt er rekening mee dat niet het hele jaar door lamsvlees verkrijgbaar is. De meeste boeren beginnen in september met slachten. Het lamsvlees is mede daarom meestal ingevroren, en de lente is niet per definitie het seizoen voor lamsvlees. Er is maar een enkel verkooppunt voor zuiglam.

Schaapskooi Ottoland
Ottoland, A 89, 0184- 64 22 93
Ingevroren vlees, eerst bellen over openingstijden of kijken op de website – biologisch

Symbioseboeren, boerderijwinkel,
Noordeloos, Nieuwendijk 11
Open voor niet-leden op zaterdag ochtend van 10.30 en 12.30 uur – biologisch gecertificeerd
Hetzelfde vlees is online te bestellen direct bij de boer: dedriewedden.nl

Hoeve Kazan
Nieuwveen, Blokland 28, tel 0172-538861 – biologisch gecertificeerd
Open vrijdag 14.00 – 17.00uur en zaterdag 9.30 – 15.00 uur en op bestelling

Boerderij Buitenverwachting
Hoogmade, Vlietkade 2, tel. 071-5018248 – biologisch
Boerderijwinkel open op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur

Slagerij Lempers
Linschoten en Woerden, 0348-412131
Verkoopt Waards Lam van de schaapskooi Ottoland – biologisch
ook online verkoop

Lindenhoff
Baambrugge, Rijksstraatweg 21, tel. 0294-291071
Kamper Lam, zuiglam, 3 maanden
verkoop op de boerderijwinkel “Marche”, wo, do, vr, za
en online verkoop

Tekst // Stefanie Witte & Marjolein Simons – Slow Food Groene Hart
Foto’s // Schaapskooi Ottoland

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!