Terugkijken

Aan de slag met agro-ecologie!

 

Van Voedsel Anders

Op 12 januari organiseerden Toekomstboeren, Voedsel Anders en de Federatie van Agroecologische boerenorganisaties een webinar over agroecologie, samen met Agroecology Europe. In een talkshow luisterden ongeveer 125 mensen naar vijf inspirerende boeren, boerinnen en activisten uit Nederland, die ieder op hun eigen manier agroecologie in de praktijk brengen: Alies, Doetie, Jolke, Kees en Piet.

 

Strijd voor grond

Aan het einde komt Alies Fernhout aan het woord, buurvrouw en (ex)-opvolger van de boerderij de Boterbloem. De afgelopen jaren stonden voor Alies in het teken van de strijd om het behoud van de Lutkemeerpolder en de Boterbloem. Het gebied net buiten de stad Amsterdam met ontzettend vruchtbare grond, is nu  aangewezen als ontwikkelingsgebied door de gemeente Amsterdam voor de bouw van een distributiecentrum. Het laat maar al te goed zien hoe de handel in grond nadelig uitpakt voor agroecologische boeren. Enkel door het wijzigen van de bestemming wordt de prijs van de grond belachelijk hoog. Projectontwikkelaars en overheden zien kansen om fikse winsten te boeken op grond en de boer trekt aan het kortste eind.  Alies stelt dat lange termijn toegang tot grond een randvoorwaarde is voor agroecologie en een houdbaar voedselsysteem. Alies is verbaasd: “In de voedselvisie spreekt de gemeente over schaarste aan grond, en vervolgens gooien ze gewoon grond weg! De visie op papier heeft geen ruggengraat, uiteindelijk is het financiële plaatje de afweging. Wil je een serieuze voedselvisie? Dan heb je dit soort plekken nodig!”

https://www.voedselanders.nl/terugkijken-webinar-aan-de-slag-met-agroecologie/

 

Het excuus van de Boerenleenbank

 

ZEMBLA: 27 januari 20:30 – Seizoen 17 Afl. 1

Het boerenland is er slecht aan toe. Het gevolg van overmatig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, van steeds meer dieren en hoge opbrengsten per hectare. De intensieve landbouw heeft desastreuze gevolgen voor de bodemvruchtbaarheid. Wormenonderzoeker Jeroen Onrust steekt zijn schop in het Friese maisland. Resultaat: één kleine worm. Als we willen dat ook generaties na ons nog te eten hebben, zal het systeem fundamenteel moeten veranderen. Maar boeren die willen omschakelen naar biologisch zeggen dat hun bank en zuivelcoöperatie deze omschakeling frustreren. Zembla onderzoekt wie er verantwoordelijk zijn voor de uitgeputte bodem.

https://www.npostart.nl/zembla/28-01-2021/BV_101404400

 

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!