Wat kan jij doen? 8 tips om lokale ondernemers te steunen

Een leeg restaurant, overgebleven voedsel en vervallen catering opdrachten… Het coronavirus heeft grote impact op lokale producenten, chefs en horecagelegenheden. Het zijn vaak de kleine lokale ondernemers die het moeilijk hebben in deze tijd. Laten we hen daarom steunen waar mogelijk. Juist nu. 

Benieuwd hoe jij jouw favoriete producent, chef of restaurant een kan helpen? Lees hier 8 tips om lokale voedselondernemers te steunen.

1. #supportyourlocals
Breng een aantal producenten, chefs en restauranteigenaren bij elkaar en stel een voedselbox samen van jullie producten. Campagne bureau Food Cabinet heeft een toolkit gemaakt met handige tips en tricks. Support Your Locals in Amsterdam en De Locals in Utrecht gingen je voor.

2. #thuiswerken
Als je thuis werkt, bespaar je reistijd. Die reistijd kan je mooi gebruiken om tijdens je lunchpauze een ommetje te wandelen of fietsen en je boodschappen te doen bij een boerderijwinkel bij jou in de buurt. Kijk op www.slowfood.nl/kieslokaal en vind een boerderij in jouw regio.

3. #stayathomechallenge
Nu je toch tijd over hebt, kan je ook meteen lokale bloem, eieren en appels kopen, om daar in het weekend een appeltaart van te bakken. Slow Food USA deelt live kookvideo’s om je cooking skills bij te spijkeren.

4. #helpdehoreca
Koop een tegoedbon of merchandise bij een restaurant dat kookt met lokale producten. Op die manier kan het restaurant rekenen op jouw komst in de toekomst en heb jij een leuk etentje om naar uit te kijken. Zo kan je bijvoorbeeld restaurant De Ceuvel en restaurant De Kas in Amsterdam steunen door een tegoedbon te kopen. Maar ook De Veldkeuken in Utrecht en restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen bieden tegoedbonnen aan.

5. #kieslokaal
Supermarkten draaien overuren en topomzet. Het zijn echter vaak de kleine lokale ondernemers die het moeilijk hebben in deze tijd. Kijk op www.slowfood.nl/kieslokaal en vind adressen van producenten, chefs en horecagelegenheden bij jou in de buurt die nu (tijdelijk) geopend zijn als afhaalpunt of zelfs (contactloos) bezorgen tot aan je voordeur.

6. #thuisbezorgd
Ga thuis uit eten. Kan het diner met familie of vrienden niet doorgaan omdat het restaurant gesloten is? Veel restaurants bieden nu bezorgmaaltijden aan. Zo bezorgt restaurant RIJKS in Amsterdam drie-gangen maaltijden tot aan je voordeur.

7. #review
Heb je laatst nog heerlijk gegeten bij restaurant bij jou in de buurt? Schrijf een review op hun Facebookpagina of andere recensie website, zodat hun online ‘rating’ relevant blijft.

8. #helponsoogsten
Tot slot kan je ook helpen door je handen uit de mouwen te steken. In de groentesector breekt het oogstseizoen aan, maar veel medewerkers uit andere landen kunnen niet komen in verband met de maatregelen omtrent COVID19. Daarom doet LTO Arbeidskracht een beroep op Nederlanders om de telers te helpen via de website helponsoogsten.nl. Ook vanuit huis is jouw hulp welkom. Help bijvoorbeeld bij de marketing van een lokaal initiatief of start je eigen solidariteitsactie!

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!