Ossenworst
Je weet dat een werkgroep van Slow Food Amsterdam bezig is aan een gedachte-experiment.
Stel je voor dat we een winkel zouden stichten om de Slow Food-idealen uit te dragen en te zorgen dat eerlijke, ambachtelijke, bedreigde en vooral lekkere ingrediënten beter verkrijgbaar zijn. Wat zou zo’n winkel dan moeten verkopen?
Het uitgangspunt (maar zeker niet het eindpunt) is de Ark van de Smaak. Daar zijn we dus begonnen. Dorothea Sinnema heeft zich in samenwerking met kaaswinkel Kef op de kaas gestort – zie haar verhaal elders in deze nieuwsbrief. Hanne van Beuningen verzamelt allerlei soorten bonen en gegevens daarover – idem.
OUDE SMAKEN, NIEUW LEVEN
Intussen werken we aan een inventarisatie van logistieke problemen en proberen we een paar oude smaken en producten nieuw leven in te blazen. Zo ontwikkelen we samen met slager Frans Louman in de Jordaan en de Frank van Frank’s Smokehouse een authentieke Amsterdamse ossenworst op basis van 18de-eeuwse recepten uit de Volmaakte Hollandsche keuken-meid en een kookschriftje van een mevrouw uit eveneens rond 1750. Je hoort vaak het verhaal dat ossenworst iets ‘typisch joods’ zou zijn, maar daarvoor bestaat geen bewijs. Volgens een ander verhaal zou de ossenworst iets met de VOC te maken hebben, maar waarom zou de VOC ossenworst van rauw vlees willen hebben op schepen die een maandenlange reis door de brandende zon naar ‘de Oost’ ondernamen? Wij houden het er op dat ossenworst vroeger gewoon bij (rijke) mensen thuis werd gemaakt en in de eigen schoorsteen kwam te hangen. Dat verhaal vinden we voorlopig mooi genoeg.
Bijdrage: Jacques Meerman
Reactie: winkel@slowfoodamsterdam.nl