Werk aan de Slow Food winkel

Ossenworst

 

Je weet dat een werkgroep van Slow Food Amsterdam bezig is aan een gedachte-experiment.
Stel je voor dat we een winkel zouden stichten om de Slow Food-idealen uit te dragen en te zorgen dat eerlijke, ambachtelijke, bedreigde en vooral lekkere ingrediënten beter verkrijgbaar zijn. Wat zou zo’n winkel dan moeten verkopen?

 

Het uitgangspunt (maar zeker niet het eindpunt) is de Ark van de Smaak. Daar zijn we dus begonnen. Dorothea Sinnema heeft zich in samenwerking met kaaswinkel Kef op de kaas gestort – zie haar verhaal elders in deze nieuwsbrief. Hanne van Beuningen verzamelt allerlei soorten bonen en gegevens daarover – idem.

 

OUDE SMAKEN, NIEUW LEVEN

Intussen werken we aan een inventarisatie van logistieke problemen en proberen we een paar oude smaken en producten nieuw leven in te blazen. Zo ontwikkelen we samen met slager Frans Louman in de Jordaan en de Frank van Frank’s Smokehouse een authentieke Amsterdamse ossenworst op basis van 18de-eeuwse recepten uit de Volmaakte Hollandsche keuken-meid en een kookschriftje van een mevrouw uit eveneens rond 1750.  Je hoort vaak het verhaal dat ossenworst iets ‘typisch joods’ zou zijn, maar daarvoor bestaat geen bewijs. Volgens een ander verhaal zou de ossenworst iets met de VOC te maken hebben, maar waarom zou de VOC ossenworst van rauw vlees willen hebben op schepen die een maandenlange reis door de brandende zon naar ‘de Oost’ ondernamen? Wij houden het er op dat ossenworst vroeger gewoon bij (rijke) mensen thuis werd gemaakt en in de eigen schoorsteen kwam te hangen. Dat verhaal vinden we voorlopig mooi genoeg.

 

Bijdrage: Jacques Meerman

Reactie: winkel@slowfoodamsterdam.nl

 

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!