Welke pruimen sieren straks de Ark van de Smaak?

 

Midden in wat misschien wel de bekendste pruimenboomgaard van Nederland is, de gaard bij het Muiderslot, organiseerden Slow Food Amsterdam en de Ark van de Smaak commissie op 7 september de Nationale Pruimenproeverij.

Niet zonder reden: de Nederlandse Ark van de Smaak, catalogus voor bedreigd culinair erfgoed, wordt uitgebreid. Nummer 101 is al bekend: het Zeeuwsche Oosterscheldezout. Maar, besloten is dat de invulling van de volgende nummers (102 t/m 200) systematischer in zijn werk gaat om hiaten op te vullen. Vandaar dat er in de pruimenboomgaard van het Muiderslot een heuse proeverij voor 25 deelnemers werd georganiseerd.

 

        

 

Deze pruimenboomgaard is wellicht de bekendste van Nederland, omdat dichter P.C. Hooft er al in de Gouden Eeuw de beroemde woorden: “Tot in de pruimentijd” zou hebben uitgesproken. Echter, het ging toen over ‘tot ziens in september’, maar door klimaatverandering is de pruimentijd nu een maand vervroegd. Kortom, een week vóór de proeverij leek het erop dat er geen proeverij kon plaatsvinden omdat er naast de laatste kwetsen al lang geen pruimen meer aan de bomen hingen en pruimen in de koelkast hooguit vijf dagen meegaan; invriezen is al helemaal een gotspe.

Dan maar het Slow Food Netwerk ingeschakeld en zie daar: we kwamen aan 15 rassen uit heel het land. Van de wilde gele krozen of myrobolanen, via de mirabel naar vier verschillende kwetsen en via de Groene Reine Claude en de Opaal naar de wijnpruim en de abrikoospruim. De stemmingen waren in de bongerd uiteenlopend, van: ‘Opaal moet er zeker in’, tot ‘abrikoospruim is toch geen pruim maar meer abrikoos’.

Kortom, de Ark van de Smaak commissie gaat binnenkort vergaderen. En dan missen we dit jaar nog de eierpruim, Beusichemse blauwe (heb je hier meer info over? Mail ons), Boeren dubbele witte en wichter pruim. En dan hebben we alle pruimen gehad. Maar dan wel een proeverij eind juli.

 

Pruimenproeverij Muiderslot

 

Over de Ark van de Smaak

De Ark van de Smaak is is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen maar die onlosmakelijk verbonden zijn met de cultuur, natuur en geschiedenis van een gebied. Wil je meer weten over de Ark van de Smaak? Klik hier.

Tekst en foto’s: René Zanderink, Ark van de Smaak commissie

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!