Midden in wat misschien wel de bekendste pruimenboomgaard van Nederland is, de gaard bij het Muiderslot, organiseerden Slow Food Amsterdam en de Ark van de Smaak commissie op 7 september de Nationale Pruimenproeverij.
Niet zonder reden: de Nederlandse Ark van de Smaak, catalogus voor bedreigd culinair erfgoed, wordt uitgebreid. Nummer 101 is al bekend: het Zeeuwsche Oosterscheldezout. Maar, besloten is dat de invulling van de volgende nummers (102 t/m 200) systematischer in zijn werk gaat om hiaten op te vullen. Vandaar dat er in de pruimenboomgaard van het Muiderslot een heuse proeverij voor 25 deelnemers werd georganiseerd.
Deze pruimenboomgaard is wellicht de bekendste van Nederland, omdat dichter P.C. Hooft er al in de Gouden Eeuw de beroemde woorden: “Tot in de pruimentijd” zou hebben uitgesproken. Echter, het ging toen over ‘tot ziens in september’, maar door klimaatverandering is de pruimentijd nu een maand vervroegd. Kortom, een week vóór de proeverij leek het erop dat er geen proeverij kon plaatsvinden omdat er naast de laatste kwetsen al lang geen pruimen meer aan de bomen hingen en pruimen in de koelkast hooguit vijf dagen meegaan; invriezen is al helemaal een gotspe.
Dan maar het Slow Food Netwerk ingeschakeld en zie daar: we kwamen aan 15 rassen uit heel het land. Van de wilde gele krozen of myrobolanen, via de mirabel naar vier verschillende kwetsen en via de Groene Reine Claude en de Opaal naar de wijnpruim en de abrikoospruim. De stemmingen waren in de bongerd uiteenlopend, van: ‘Opaal moet er zeker in’, tot ‘abrikoospruim is toch geen pruim maar meer abrikoos’.
Kortom, de Ark van de Smaak commissie gaat binnenkort vergaderen. En dan missen we dit jaar nog de eierpruim, Beusichemse blauwe (heb je hier meer info over? Mail ons), Boeren dubbele witte en wichter pruim. En dan hebben we alle pruimen gehad. Maar dan wel een proeverij eind juli.
Over de Ark van de Smaak
De Ark van de Smaak is is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen maar die onlosmakelijk verbonden zijn met de cultuur, natuur en geschiedenis van een gebied. Wil je meer weten over de Ark van de Smaak? Klik hier.
Tekst en foto’s: René Zanderink, Ark van de Smaak commissie