Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur.

In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er neerstrijkt met Terra Madre Salone del Gusto. Het park, waar stalen pijlers herinneren aan de voormalige autofabriek die hier stond, is een toonbeeld van wat er mogelijk is als gelijkgestemden zich inzetten voor verandering: van grauw, dicht en vervuilend transformeerde het terrein naar een groen park, open voor iedereen.

Dat is natuurlijk precies wat Slow Food doet: een grauw en vervuild voedselsysteem transformeren naar groen, goed en open voor iedereen.

 

Proeven en ontdekken

Terra Madre Salone del Gusto trok dit jaar 350.000 bezoekers. Die kwamen voor de artisanale producten die werden aangeboden op marktstands, proeverijen, food trucks en eetstalletjes. Het is niet voor niets ook de Salone del Gusto, oftewel de kamer van de smaak. We vonden er “ons” eigen Slow Food presidium Boeren Goudse Oplegkaas. En Real Mother Shucker Barbara Rodenburg-Geertsema was er met verse waddenoesters.

Biodiversiteit, een van de Slow Food speerpunten, kwam kleurrijk tot leven op de tafels van Slow Grains, Slow Maize en Slow Beans. Je kon duurzame koffie krijgen bij de Coffee Coalitie, Slow Wine drinken in de enoteca, en een likje honing proeven bij de Slow Bees.

 

Alessandro Vargiu - Terra Madre

 

International platform

Terra Madre Salone del Gusto is bovenal een platform waarop Slow Food laat zien wie we zijn, wat we bereikt hebben, waar we samenwerken, en waar de actie momenten liggen.

Dit jaar kwamen 3000 delegates (Slow Food vertegenwoordigers uit 120 landen) naar Parco Dora om de conversatie te verdiepen, netwerken te versterken, van elkaar te leren en ideeën uit te wisselen: boeren, vissers, producenten, activisten, koks, wetenschappers, onderwijzers en journalisten. Uit Nederland waren dat onder andere Marrit Kyung Ok van boerderij Buitenverwachting, Pytsje van der Hem, boerin, Janneke van der Heyden van Slow Bees, Barbara Hart van Barlactica die zich ook inzet voor Slow Cheese, en Barbara Rodenburg-Geertsema van de Goede Vissers. Ernst Hart (Slow Wine) sprak ook als bestuurslid politiek voor beleidsverandering op Europees niveau; De laatste drie zijn bovendien lid van de Slow Food Professionals Community.

 

Conversatie en actie

Met als thema We Are Nature (een benadrukking van het feit dat als wij de natuur om zeep helpen, we onszelf om zeep helpen) spraken we in sessies en wandelgangen onder meer over gezonde voeding in schoolkantines, de noodzaak om onze eetpatronen te veranderen, hoe de journalist bijdraagt in een duurzame voedseltoekomst door vragen te stellen en de verhalen te delen; hoe koks een spil zijn in een beter voedselsysteem met een directe connectie tussen producent en consument via hun keuken.

 

Alessandro Vargiu - Terra Madre

 

Agroecologie: de sleutel tot transitie

En er werd veel gesproken over agroecologie als overkoepelende term voor Slow Food. Agroecologie is een wetenschap en sociale beweging waarbij mens, dier en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn in voedselproductie. Het werd omschreven in paneldiscussies als een “people’s food system”, en een “powerful tool in changing the food system”. Agroecologie gaat verder dan duurzame landbouw en behelst ook aspecten als het belang van de gemeenschap, de marktpositie van een goede boer en de betaalbaarheid van duurzaam eten. Agroecologie staat voor alles waar Slow Food al ruim 30 jaar aan werkt.

 

Slow Food Farms

In het kader van agroecologie werd het nieuwe netwerk Slow Food Farms gelanceerd. Een Slow Food Farm is een agrarisch bedrijf dat voor tenminste 75% aan de agroecologische criteria voldoet. Ik denk dat iedereen die dit leest wel een potentiële Slow Food Farm in zijn of haar omgeving weet te vinden. Wij kennen er al meer dan een paar.

Terra Madre Salone del Gusto inspireert tot actie. In de woorden die Slow Food president Edward Mukiibi na afloop sprak: “We arrived as delegates and we returned home as activists.”

 

Alessandro Vargiu - Terra Madre

 

Tekst: Francine Spiering
Foto’s: Alessandro Vargiu / Slow Food International

Notabene: Ben jij of ken jij een teler of boer die in aanmerking komt om als Slow Food Farm genomineerd te worden, laat het weten via professionals@slowfood.nl.

 

 

 

Meer blogs lezen?

De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...
Slow Food Professional: GroenHartig

“Op deze schaal kun je gewassen telen die in het industriële voedselsysteem verloren zijn gegaan”

Op tien kilometer ten westen van het centrum van Amsterdam vind je GroenHartig: 0,4 hectare vol bijzondere groenten, fruitsoorten, kruiden en...
Pruimenproeverij Muiderslot

Welke pruimen sieren straks de Ark van de Smaak?

  Midden in wat misschien wel de bekendste pruimenboomgaard van Nederland is, de gaard bij het Muiderslot, organiseerden Slow Food Amsterdam en...
Slow Food Professionals @ Elegast

Terugblik: Slow Food Professionals bij Elegast Cidery

  Afgelopen zaterdag verzamelde een enthousiaste club Food Professionals zich in een van de perengaarden van Elegast Cidery. Na een ochtend...
kaaskamer hooi & klomp

In gesprek met Slow Food Professionals: Kaaskamer Hooi & Klomp

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Slow Food Professional: Restaurant Rotonde

Lunchclub 010 bij Slow Food Professional Restaurant Rotonde

Wat krijg je als je een Slow Food-restaurant vult met chefs, ondernemers, diëtisten, onderzoekers, cidermakers, boeren, wijnhandelaren en andere...
Ark van de Smaak

Oproep: Telers gezocht van zeldzame groenten

De Ark van de Smaak is is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te...

Een duik in regeneratieve landbouw met de Slow Food Professionals

Slow Food Professionals was op bezoek bij Telers van de Put: een onvergetelijke dag vol inspiratie, lekker eten en samenzijn. Op deze prachtige plek...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!