Wij zijn de natuur.
In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er neerstrijkt met Terra Madre Salone del Gusto. Het park, waar stalen pijlers herinneren aan de voormalige autofabriek die hier stond, is een toonbeeld van wat er mogelijk is als gelijkgestemden zich inzetten voor verandering: van grauw, dicht en vervuilend transformeerde het terrein naar een groen park, open voor iedereen.
Dat is natuurlijk precies wat Slow Food doet: een grauw en vervuild voedselsysteem transformeren naar groen, goed en open voor iedereen.
Proeven en ontdekken
Terra Madre Salone del Gusto trok dit jaar 350.000 bezoekers. Die kwamen voor de artisanale producten die werden aangeboden op marktstands, proeverijen, food trucks en eetstalletjes. Het is niet voor niets ook de Salone del Gusto, oftewel de kamer van de smaak. We vonden er “ons” eigen Slow Food presidium Boeren Goudse Oplegkaas. En Real Mother Shucker Barbara Rodenburg-Geertsema was er met verse waddenoesters.
Biodiversiteit, een van de Slow Food speerpunten, kwam kleurrijk tot leven op de tafels van Slow Grains, Slow Maize en Slow Beans. Je kon duurzame koffie krijgen bij de Coffee Coalitie, Slow Wine drinken in de enoteca, en een likje honing proeven bij de Slow Bees.
International platform
Terra Madre Salone del Gusto is bovenal een platform waarop Slow Food laat zien wie we zijn, wat we bereikt hebben, waar we samenwerken, en waar de actie momenten liggen.
Dit jaar kwamen 3000 delegates (Slow Food vertegenwoordigers uit 120 landen) naar Parco Dora om de conversatie te verdiepen, netwerken te versterken, van elkaar te leren en ideeën uit te wisselen: boeren, vissers, producenten, activisten, koks, wetenschappers, onderwijzers en journalisten. Uit Nederland waren dat onder andere Marrit Kyung Ok van boerderij Buitenverwachting, Pytsje van der Hem, boerin, Janneke van der Heyden van Slow Bees, Barbara Hart van Barlactica die zich ook inzet voor Slow Cheese, en Barbara Rodenburg-Geertsema van de Goede Vissers. Ernst Hart (Slow Wine) sprak ook als bestuurslid politiek voor beleidsverandering op Europees niveau; De laatste drie zijn bovendien lid van de Slow Food Professionals Community.
Conversatie en actie
Met als thema We Are Nature (een benadrukking van het feit dat als wij de natuur om zeep helpen, we onszelf om zeep helpen) spraken we in sessies en wandelgangen onder meer over gezonde voeding in schoolkantines, de noodzaak om onze eetpatronen te veranderen, hoe de journalist bijdraagt in een duurzame voedseltoekomst door vragen te stellen en de verhalen te delen; hoe koks een spil zijn in een beter voedselsysteem met een directe connectie tussen producent en consument via hun keuken.
Agroecologie: de sleutel tot transitie
En er werd veel gesproken over agroecologie als overkoepelende term voor Slow Food. Agroecologie is een wetenschap en sociale beweging waarbij mens, dier en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn in voedselproductie. Het werd omschreven in paneldiscussies als een “people’s food system”, en een “powerful tool in changing the food system”. Agroecologie gaat verder dan duurzame landbouw en behelst ook aspecten als het belang van de gemeenschap, de marktpositie van een goede boer en de betaalbaarheid van duurzaam eten. Agroecologie staat voor alles waar Slow Food al ruim 30 jaar aan werkt.
Slow Food Farms
In het kader van agroecologie werd het nieuwe netwerk Slow Food Farms gelanceerd. Een Slow Food Farm is een agrarisch bedrijf dat voor tenminste 75% aan de agroecologische criteria voldoet. Ik denk dat iedereen die dit leest wel een potentiële Slow Food Farm in zijn of haar omgeving weet te vinden. Wij kennen er al meer dan een paar.
Terra Madre Salone del Gusto inspireert tot actie. In de woorden die Slow Food president Edward Mukiibi na afloop sprak: “We arrived as delegates and we returned home as activists.”
Tekst: Francine Spiering
Foto’s: Alessandro Vargiu / Slow Food International
Notabene: Ben jij of ken jij een teler of boer die in aanmerking komt om als Slow Food Farm genomineerd te worden, laat het weten via professionals@slowfood.nl.