Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur.

In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er neerstrijkt met Terra Madre Salone del Gusto. Het park, waar stalen pijlers herinneren aan de voormalige autofabriek die hier stond, is een toonbeeld van wat er mogelijk is als gelijkgestemden zich inzetten voor verandering: van grauw, dicht en vervuilend transformeerde het terrein naar een groen park, open voor iedereen.

Dat is natuurlijk precies wat Slow Food doet: een grauw en vervuild voedselsysteem transformeren naar groen, goed en open voor iedereen.

 

Proeven en ontdekken

Terra Madre Salone del Gusto trok dit jaar 350.000 bezoekers. Die kwamen voor de artisanale producten die werden aangeboden op marktstands, proeverijen, food trucks en eetstalletjes. Het is niet voor niets ook de Salone del Gusto, oftewel de kamer van de smaak. We vonden er “ons” eigen Slow Food presidium Boeren Goudse Oplegkaas. En Real Mother Shucker Barbara Rodenburg-Geertsema was er met verse waddenoesters.

Biodiversiteit, een van de Slow Food speerpunten, kwam kleurrijk tot leven op de tafels van Slow Grains, Slow Maize en Slow Beans. Je kon duurzame koffie krijgen bij de Coffee Coalitie, Slow Wine drinken in de enoteca, en een likje honing proeven bij de Slow Bees.

 

Alessandro Vargiu - Terra Madre

 

International platform

Terra Madre Salone del Gusto is bovenal een platform waarop Slow Food laat zien wie we zijn, wat we bereikt hebben, waar we samenwerken, en waar de actie momenten liggen.

Dit jaar kwamen 3000 delegates (Slow Food vertegenwoordigers uit 120 landen) naar Parco Dora om de conversatie te verdiepen, netwerken te versterken, van elkaar te leren en ideeën uit te wisselen: boeren, vissers, producenten, activisten, koks, wetenschappers, onderwijzers en journalisten. Uit Nederland waren dat onder andere Marrit Kyung Ok van boerderij Buitenverwachting, Pytsje van der Hem, boerin, Janneke van der Heyden van Slow Bees, Barbara Hart van Barlactica die zich ook inzet voor Slow Cheese, en Barbara Rodenburg-Geertsema van de Goede Vissers. Ernst Hart (Slow Wine) sprak ook als bestuurslid politiek voor beleidsverandering op Europees niveau; De laatste drie zijn bovendien lid van de Slow Food Professionals Community.

 

Conversatie en actie

Met als thema We Are Nature (een benadrukking van het feit dat als wij de natuur om zeep helpen, we onszelf om zeep helpen) spraken we in sessies en wandelgangen onder meer over gezonde voeding in schoolkantines, de noodzaak om onze eetpatronen te veranderen, hoe de journalist bijdraagt in een duurzame voedseltoekomst door vragen te stellen en de verhalen te delen; hoe koks een spil zijn in een beter voedselsysteem met een directe connectie tussen producent en consument via hun keuken.

 

Alessandro Vargiu - Terra Madre

 

Agroecologie: de sleutel tot transitie

En er werd veel gesproken over agroecologie als overkoepelende term voor Slow Food. Agroecologie is een wetenschap en sociale beweging waarbij mens, dier en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn in voedselproductie. Het werd omschreven in paneldiscussies als een “people’s food system”, en een “powerful tool in changing the food system”. Agroecologie gaat verder dan duurzame landbouw en behelst ook aspecten als het belang van de gemeenschap, de marktpositie van een goede boer en de betaalbaarheid van duurzaam eten. Agroecologie staat voor alles waar Slow Food al ruim 30 jaar aan werkt.

 

Slow Food Farms

In het kader van agroecologie werd het nieuwe netwerk Slow Food Farms gelanceerd. Een Slow Food Farm is een agrarisch bedrijf dat voor tenminste 75% aan de agroecologische criteria voldoet. Ik denk dat iedereen die dit leest wel een potentiële Slow Food Farm in zijn of haar omgeving weet te vinden. Wij kennen er al meer dan een paar.

Terra Madre Salone del Gusto inspireert tot actie. In de woorden die Slow Food president Edward Mukiibi na afloop sprak: “We arrived as delegates and we returned home as activists.”

 

Alessandro Vargiu - Terra Madre

 

Tekst: Francine Spiering
Foto’s: Alessandro Vargiu / Slow Food International

Notabene: Ben jij of ken jij een teler of boer die in aanmerking komt om als Slow Food Farm genomineerd te worden, laat het weten via professionals@slowfood.nl.

 

 

 

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...
Slow Food Professional: GroenHartig

“Op deze schaal kun je gewassen telen die in het industriële voedselsysteem verloren zijn gegaan”

Op tien kilometer ten westen van het centrum van Amsterdam vind je GroenHartig: 0,4 hectare vol bijzondere groenten, fruitsoorten, kruiden en...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!