Smaak- ontwikkeling, asperges en zonnebloempitten…

Asperges; gisteren passeerden ze de revue tijdens onze foodLAB workshop over snacks. We ondervroegen de jongeren (13-16 jaar) over wat ze niet lekker vonden. Asperges dus. Nu is dit voor deze leeftijd niet zo gek, sommige smaken moet je je echt nog toe-eigenen. Een cadeautje van de evolutie!

 

     
Complexe smaken

Bittere of ingewikkelde smaken in voedsel leren waarderen is voor menig baby, peuter, kleuter, kind, puber, maar soms ook gewoon voor een volwassene een ware strijd. Dit is niet zo gek als je je bedenkt dat bitter vroeger (in de oertijd) vaak gevaar aanduidde en een zoete smaak een grote beloning was. Destijds kon je niet zomaar alles in je mond stoppen.

Gelukkig is dit gevecht betrekkelijk eenvoudig om te winnen, al zou niet iedere ouder het hiermee eens zijn (inclusief ondertekende met een kritische peuter thuis). Goed voorbeeld doet volgen, en blootstelling is key (alleen al het zien, ruiken of beetje proeven maakt de drempel voor een volgende keer steeds lager).

Kids-proof asperge-recept

In onze lessen zijn we niet schuw om lastige smaken aan te bieden, vaak zijn kinderen te trots om het niet op zijn minst te proeven. Groepsdruk doet wonderen . Dat asperges niet tot het lievelingseten van pubers behoort, was dan ook niet echt een verrassing. Voor een asperge-recept, waar je je kinderen mee zou kunnen verleiden, verwijzen we jullie graag door naar onze collegae:

www.keetsmakelijk.nl/asperge-snack-kidsproof-recept/

 

   
Surprise!

Met de jongeren in Osdorp werken we toe naar een zelf ontwikkelde snack. Daar hoort wat vooronderzoek bij. De unaniem verkozen beste snack (ieder kreeg een paar euro mee om een voorverpakte snack te kopen op de Osdorper Ban) was een ware verrassing. De tafel lag vol met chips, bars, koeken, koekjes en zelfs ijs. Maar de snack die het meeste plezier gaf, was een zak vol “Pipas”: gezouten zonnebloempitjes. (Buiten liggen de tegels rondom de bankjes bezaaid met de omhulsels van zonnebloempitjes, vertelden ze aan ons.)

En dan niet eens die met een dikke laag zout, die we nog wel van vroeger kennen, maar eigenlijk gewoon de simpele licht gezouten en gebrande bleke variant. Briljant in zijn eenvoud.

Wat maakt een goede snack?

Pubers blijven ons verbazen. Wat maakt een snack nou een goede snack? Is het smaak, is het herinnering, is het de handeling of de gewoonte, is het de aantrekkelijke verpakking (unaniem “Nee!”), de kortstondige sugar-rush, het kraken of het knagen? We gaan het uitzoeken… Het puberbrein is niet zo makkelijk te doorgronden. Nog twee sessies te gaan, en in de volgende editie presenteren we graag het resultaat van dé snack van de Osdorpse Ban.

 

Studio Osdorperban is een ontwerpstudio voor en door jongeren, en onderdeel van The Beach.

Ontwerpskills leren, andere jongeren ontmoeten en met ontwerpers en kunstenaars werken aan een echte opdracht om je eigen wijk gezond te maken. Dat doen de jongeren van Studio Osdorperban.

 

 

Bijdrage:  Marjolein Triesscheijn en Claar ten Broek van Room for Food

Reactie:   communicatie@slowfoodamsterdam.nl

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!