Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de overvloed die sommigen kennen, is lang geen vanzelfsprekendheid. Daarom roept Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi vandaag op tot actie:
“Vandaag, op Wereldvoedseldag, vieren we het recht op voedsel als een fundamenteel onderdeel van een beter leven en een mooiere toekomst. Slow Food bevestigt haar overtuiging dat voedsel een brug naar vrede kan zijn en pleit voor een wereld waarin toegang tot voedsel en de middelen die nodig zijn voor de productie voor iedereen gegarandeerd zijn, vooral voor hen die in conflictgebieden leven.
We roepen op tot onmiddellijke stopzetting van alle geweld in aanhoudende conflicten, waaronder in de Gazastrook, Soedan, Libanon, de Democratische Republiek Congo, Oekraïne en Jemen. We zijn tegen het gebruik van voedsel als oorlogswapen en dringen aan op onderhandelingen om te komen tot rechtvaardige, waardige oplossingen die vrede en respect bevorderen, voor álle mensen.
Dagelijks zijn we getuige van de gevolgen van de klimaatcrisis: gletsjers smelten, rivieren drogen op, extreme hittegolven worden heviger en gewelddadige overstromingen, orkanen en tornado’s komen steeds vaker voor. De stijgende zeespiegel bedreigt het voortbestaan van vissersgemeenschappen en de verzuring van de oceaan creëert vijandige omstandigheden voor het leven in zee. Biodiversiteitsverlies en ongecontroleerde woestijnvorming nemen in een alarmerend tempo toe. Te vaak verliezen gemeenschappen de vrijheid om hun traditionele zaden te gebruiken door de wetenschappelijke toe-eigening van inheemse zaden, rassen en plantmaterialen door agro-industriële bedrijven.
Maar, binnen het Slow Food netwerk zien we hoe het toepassen van agro-ecologische praktijken een verschil kan maken. Van Slow Food-tuinen in Afrika tot het hart van Brazilië, waar het Sateré-Mawé-volk vorig jaar de United Earth Amazonia Award kreeg voor hun inspanningen om voedselsoevereiniteit te garanderen en hun culturele en fysieke overleving te beschermen in een gebied van 8.000 km2. Deze acties bieden hoop.
In deze geest heeft Slow Food het ‘People’s Manifesto on the Right to Adequate Food and Nutrition’ ondertekend, dat oproept tot dringende politieke actie om honger als oorlogswapen te beëindigen, voedselonzekerheid aan te pakken, ongelijkheid te bestrijden en wereldwijde voedselsystemen te transformeren. Het manifest dringt aan op een verschuiving naar voedselsoevereiniteit, agro-ecologie en de bescherming van gedeelde natuurlijke hulpbronnen. Het benadrukt ook de noodzaak van meer sociale participatie en verantwoording in de mondiale besluitvorming om het recht op voldoende voedsel en voeding voor iedereen te waarborgen.”
– Edie Mukiibi, Slow Food International