Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

 

Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de overvloed die sommigen kennen, is lang geen vanzelfsprekendheid. Daarom roept Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi vandaag op tot actie:

“Vandaag, op Wereldvoedseldag, vieren we het recht op voedsel als een fundamenteel onderdeel van een beter leven en een mooiere toekomst. Slow Food bevestigt haar overtuiging dat voedsel een brug naar vrede kan zijn en pleit voor een wereld waarin toegang tot voedsel en de middelen die nodig zijn voor de productie voor iedereen gegarandeerd zijn, vooral voor hen die in conflictgebieden leven.

We roepen op tot onmiddellijke stopzetting van alle geweld in aanhoudende conflicten, waaronder in de Gazastrook, Soedan, Libanon, de Democratische Republiek Congo, Oekraïne en Jemen. We zijn tegen het gebruik van voedsel als oorlogswapen en dringen aan op onderhandelingen om te komen tot rechtvaardige, waardige oplossingen die vrede en respect bevorderen, voor álle mensen.

Dagelijks zijn we getuige van de gevolgen van de klimaatcrisis: gletsjers smelten, rivieren drogen op, extreme hittegolven worden heviger en gewelddadige overstromingen, orkanen en tornado’s komen steeds vaker voor. De stijgende zeespiegel bedreigt het voortbestaan van vissersgemeenschappen en de verzuring van de oceaan creëert vijandige omstandigheden voor het leven in zee. Biodiversiteitsverlies en ongecontroleerde woestijnvorming nemen in een alarmerend tempo toe. Te vaak verliezen gemeenschappen de vrijheid om hun traditionele zaden te gebruiken door de wetenschappelijke toe-eigening van inheemse zaden, rassen en plantmaterialen door agro-industriële bedrijven.

Maar, binnen het Slow Food netwerk zien we hoe het toepassen van agro-ecologische praktijken een verschil kan maken. Van Slow Food-tuinen in Afrika tot het hart van Brazilië, waar het Sateré-Mawé-volk vorig jaar de United Earth Amazonia Award kreeg voor hun inspanningen om voedselsoevereiniteit te garanderen en hun culturele en fysieke overleving te beschermen in een gebied van 8.000 km2. Deze acties bieden hoop.

In deze geest heeft Slow Food het ‘People’s Manifesto on the Right to Adequate Food and Nutrition’ ondertekend, dat oproept tot dringende politieke actie om honger als oorlogswapen te beëindigen, voedselonzekerheid aan te pakken, ongelijkheid te bestrijden en wereldwijde voedselsystemen te transformeren. Het manifest dringt aan op een verschuiving naar voedselsoevereiniteit, agro-ecologie en de bescherming van gedeelde natuurlijke hulpbronnen. Het benadrukt ook de noodzaak van meer sociale participatie en verantwoording in de mondiale besluitvorming om het recht op voldoende voedsel en voeding voor iedereen te waarborgen.”

– Edie Mukiibi, Slow Food International

 

 

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...
Slow Food Professional: GroenHartig

“Op deze schaal kun je gewassen telen die in het industriële voedselsysteem verloren zijn gegaan”

Op tien kilometer ten westen van het centrum van Amsterdam vind je GroenHartig: 0,4 hectare vol bijzondere groenten, fruitsoorten, kruiden en...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!