Tijdens de online Slow Food proeverij op donderdag 10 december proeven we maar liefst vijf verschillende producten die tot de Ark van de Smaak behoren. Elk product is uniek in zijn soort, ambachtelijk gemaakt en heeft een bijzonder verhaal. Vandaag lichten wij uit: de Boeren Goudse Oplegkaas.
Slow Food werkt aan het behoud van de Boeren Goudse Oplegkaas (BGO) vanwege de waardevolle traditie, het bijzondere productieproces en de unieke, volle smaak.
TRADITIONELE BOERENKAAS
De groene weiden rondom Gouda zijn de bakermat van de Nederlandse boerenkaas. Sinds de zeventiende eeuw werd deze kaas in grote hoeveelheden verhandeld via de Goudse Waag. Op dit moment zijn er in Nederland nog maar een paar honderd boerenkaasmakers over en de Goudse kaasmarkt bestaat niet meer. Door de combinatie van lage kaasprijzen, toenemende productiekosten, stadsuitbreiding en de concurrentie van goedkope fabriekskaas, stoppen elk jaar tientallen boeren ermee. Met het verdwijnen van de boeren, verdwijnen ook de kennis en het vakmanschap. Het maken van Goudse boerenkaas lijkt simpel, maar het verwerken van rauwe melk op lage temperaturen vereist veel gevoel en ervaring. Vooral het maken van grote kazen die wel anderhalf tot vier jaar kunnen rijpen (opgelegd worden) zijn toegewijde en vaardige kaasmakers nodig. Er zijn nog maar een paar boerderijen waar men grote oplegkazen maakt.
BOEREN GOUDSE OPLEGKAAS
Boeren Goudse Oplegkaas is het eerste Nederlandse Slow Food Presidium, dat in 2003 van start is gegaan met producenten die dit type Goudse boerenkaas nog op traditionele manier maken. Boeren Goudse Oplegkaas worden gemaakt met behulp van houten vaten en linnen doeken. Er wordt enkel rauwe zomermelk gebruikt van koeien die in de weilanden van het Groene Hart grazen. Boeren Goudse Oplegkaas moet minimaal 20 maanden gerijpt zijn voor het mag worden verkocht, maar bereikt de beste smaak pas na drie tot vier jaar. Ondanks deze lange rijping, blijft de kaas smedig.
SLOW FOOD PROEVERIJ
Slow Food viert feest! Op donderdag 10 december is het Terra Madre Dag en vieren wij de diversiteit van ons netwerk, waarin aandacht voor ambacht, traditie, cultuur, kleinschalige producenten en diversiteit in dierenrassen, gewassen en producten centraal staat. Dit jaar organiseert Slow Food Nederland, ter ere daarvan, een online Slow Food proeverij met smakelijke producten uit de Ark van de Smaak. Het programma is als livestream te volgen en jij bent van harte uitgenodigd! Doe je mee? Bestel je borrelpakket in onze webshop.