REGENBOOG PANNENKOEKEN (4 stuks)
Dit succesrecept gebruiken wij veel op basisscholen, maar het brengt ook het kind in de volwassenen naar boven. Vier kleuren beslag: wat een feest! Je kunt namelijk schrijven en tekenen met het beslag in de pan.
Het recept kun je aanpassen voor de beginnende- en de gevorderde groenten eter. Voor beginners voeg je alleen het sap van groenten toe aan het basisbeslag. Voor de gevorderde groenteneter pureer je een gekookt bietje, spinazie of wortel!
Ingrediënten
• 150 gram tarwe (spelt) bloem
• 1/2 theelepel zout
• 1 middelgrote ei
• 200 ml (halfvolle) melk of plantaardige melk
• ± 30 gram ongezouten roomboter, of olie om in te bakken
Voor groen voeg je toe aan het basisbeslag
• 50 ml spinazie sap of pulp
Voor oranje
• 50 ml wortelsap of pulp
• 1 theelepel kaneel
Voor roze
• 50 ml bietensap of pulp
Voor geel
• 1 theelepel kurkuma (wees voorzichtig! De smaak overheerst snel)
Zo maak je het:
- Doe de bloem met het zout in een grote beslagkom. Voeg het ei en de helft van de melk toe en klop met een garde tot een glad beslag. Schenk de rest van de melk erbij en het groentesap/pulp of kurkuma poeder en klop opnieuw glad.
- Dek de kom af en laat het beslag 30 minuten staan.
- Verhit een klontje boter of olie in een koekenpan van ±20 cm doorsnee en schep er een soeplepel beslag in. Of teken met verschillende kleuren in de pan. (handig als het beslag in een maatbeker met tuitje zit) Draai de pan rond zodat de hele bodem bedekt is.
- Laat de pannenkoek 2 min. op middelhoog vuur bakken tot de bovenkant droog is en de onderkant goudbruin. Draai de pannenkoek om en bak nog 1 min.
- Houd de pannenkoeken warm onder een deksel of een bord tot al het beslag gebruikt is.
Bijdrage: Marjolein Triesscheijn & Claar ten Broek van School of Food
Reactie: communicatie@slowfoodamsterdam.nl