RECEPT: Kunst pannenkoeken

REGENBOOG PANNENKOEKEN  (4 stuks)

Dit succesrecept gebruiken wij veel op basisscholen, maar het brengt ook het kind in de volwassenen naar boven. Vier kleuren beslag: wat een feest! Je kunt namelijk schrijven en tekenen met het beslag in de pan.

Het recept kun je aanpassen voor de beginnende- en de gevorderde groenten eter. Voor beginners voeg je alleen het sap van groenten toe aan het basisbeslag. Voor de gevorderde groenteneter pureer je een gekookt bietje, spinazie of wortel!

 

Ingrediënten

•  150 gram tarwe (spelt) bloem

•  1/2 theelepel zout

•  1 middelgrote ei

•  200 ml (halfvolle) melk of plantaardige melk

•  ± 30 gram ongezouten roomboter, of olie om in te bakken

 

Voor groen voeg je toe aan het basisbeslag

  50 ml spinazie sap of pulp

Voor oranje

  50 ml wortelsap of pulp

  1 theelepel kaneel

Voor roze

  50 ml bietensap of pulp

Voor geel

  1 theelepel kurkuma (wees voorzichtig! De smaak overheerst snel)

 

Zo maak je het:

 

  1.  Doe de bloem met het zout in een grote beslagkom. Voeg het ei en de helft van de melk toe en klop met een garde tot een glad beslag. Schenk de rest van de melk erbij en het groentesap/pulp of kurkuma poeder en klop opnieuw glad.
  2.  Dek de kom af en laat het beslag 30 minuten staan.
  3.  Verhit een klontje boter of olie in een koekenpan van ±20 cm doorsnee en schep er een soeplepel beslag in. Of teken met verschillende kleuren in de pan. (handig als het beslag in een maatbeker met tuitje zit) Draai de pan rond zodat de hele bodem bedekt is.
  4.  Laat de pannenkoek 2 min. op middelhoog vuur bakken tot de bovenkant droog is en de onderkant goudbruin. Draai de pannenkoek om en bak nog 1 min.
  5.  Houd de pannenkoeken warm onder een deksel of een bord tot al het beslag gebruikt is.

 

Bijdrage: Marjolein Triesscheijn & Claar ten Broek van School of Food

Reactie: communicatie@slowfoodamsterdam.nl

 

 

 

 

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!