Geroosterde gezouten zonnebloempitten
Voor het maken van gezouten zonnebloempitten kun je het beste wit/zwarte zonnebloempitten gebruiken. Weet dat wanneer je de zaden of noten roostert, je uiteindelijk hun voedingswaarde vermindert.
Wil je zonnebloempitten met schil roosteren zonder zout?
Dan kunnen ze direct in de oven voor zo’n 30 minuten op 160° graden.
Ingrediënten:
- 4 eetlepels zonnebloempitten met schil
- 2 eetlepels zout
- 400 ml water
Zonnebloempitten roosteren in de dop
Bereidingswijze
- Breng het water met het zout en zonnebloempitten aan de kook. En laat je het water 1,5 uur heel zachtjes koken. Giet je het water af en laat je de zonnebloempitten op wat keukenpapier drogen.
- Of week de zonnebloempitten een nacht in het zoute water. Zeef de zaden. Gooi het zoute water weg en droog de zaden met keukenpapier.
- Verwarm de oven voor naar 170° Celsius.
- Verdeel de zonnebloempitten op een vel bakpapier. Zorg ervoor dat de zaden niet op elkaar liggen.
- Plaats de zaadjes in het midden van de oven om ze te roosteren.
- Rooster de zaadjes 30-40 minuten, tot ze bruin zijn. De zaadjes zullen tijdens het roosteren een kleine barst in het midden ontwikkelen.
- Roer af en toe de zaden om ervoor te zorgen dat ze aan beide kanten gelijkmatig roosteren.
- Bewaar in een afgesloten bakje.
Extra smaak!
Maak gekruide zonnebloempitten. Je kunt de zaden een zoete, pittige smaak geven.
Meng:
- 3 eetlepels bruine suiker,
- 1 eetlepel chilipoeder,
- 1 theelepel gemalen komijn,
- 1/2 theelepel kaneel,
- een snufje knoflookpoeder,
- 3/4 theelepel zout
Met een beetje gesmolten boter. Roer de pitten erdoor en rooster.
Zonnebloempitten met limoen
Meng de gepelde zaden gewoon in een mengsel van:
- 2 eetlepels vers limoensap,
- 2 eetlepels sojasaus,
- 1 theelepel agavesiroop,
- 1/2 theelepel chilipeper
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel olijfolie.
Zonnebloempitten met honing en kaneel
Smelt :
- drie eetlepels honing (die kan worden vervangen door agavesiroop of dadelsiroop) in een kleine steelpan op laag vuur.
- Voeg 1/2 theelepel kaneel
- en 1/2 theelepel zonnebloemolie en
- 1/2 theelepel zout toe.
- Roer de zaden in de schaal om ze door het mengsel te bedekken en rooster ze normaal.
Bijdrage: Marjolein Triesscheijn en Claar ten Broek van Room for Food
Reactie: communicatie@slowfoodamsterdam.nl