School of Food recept

Geroosterde gezouten zonnebloempitten

 

Voor het maken van gezouten zonnebloempitten kun je het beste wit/zwarte zonnebloempitten gebruiken. Weet dat wanneer je de zaden of noten roostert, je uiteindelijk hun voedingswaarde vermindert.

Wil je zonnebloempitten met schil roosteren zonder zout?

Dan kunnen ze direct in de oven voor zo’n 30 minuten op 160° graden.

 

Ingrediënten:

  • 4 eetlepels zonnebloempitten met schil
  • 2 eetlepels zout
  • 400 ml water

Zonnebloempitten roosteren in de dop

 

Bereidingswijze

  1.  Breng het water met het zout en zonnebloempitten aan de kook. En laat je het water 1,5 uur heel zachtjes koken. Giet je het water af en laat je de zonnebloempitten op wat keukenpapier drogen.
  1.  Of week de zonnebloempitten een nacht in het zoute water. Zeef de zaden. Gooi het zoute water weg en droog de zaden met keukenpapier.
  2.  Verwarm de oven voor naar 170° Celsius.
  3.  Verdeel de zonnebloempitten op een vel bakpapier. Zorg ervoor dat de zaden niet op elkaar liggen.
  4.  Plaats de zaadjes in het midden van de oven om ze te roosteren.
  5.  Rooster de zaadjes 30-40 minuten, tot ze bruin zijn. De zaadjes zullen tijdens het roosteren een kleine barst in het midden ontwikkelen.
  6.  Roer af en toe de zaden om ervoor te zorgen dat ze aan beide kanten gelijkmatig roosteren.
  7.  Bewaar in een afgesloten bakje.

 

Extra smaak!

Maak gekruide zonnebloempitten. Je kunt de zaden een zoete, pittige smaak geven.

Meng:

  • 3 eetlepels bruine suiker,
  • 1 eetlepel chilipoeder,
  • 1 theelepel gemalen komijn,
  • 1/2 theelepel kaneel,
  • een snufje knoflookpoeder,
  • 3/4 theelepel zout

Met een beetje gesmolten boter. Roer de pitten erdoor en rooster.

 

Zonnebloempitten met limoen

Meng de gepelde zaden gewoon in een mengsel van:

  • 2 eetlepels vers limoensap,
  • 2 eetlepels sojasaus,
  • 1 theelepel agavesiroop,
  • 1/2 theelepel  chilipeper
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel olijfolie.

 

Zonnebloempitten met honing en kaneel

Smelt :

  • drie eetlepels honing (die kan worden vervangen door agavesiroop of dadelsiroop) in een kleine steelpan op laag vuur.
  • Voeg 1/2 theelepel kaneel
  • en 1/2 theelepel zonnebloemolie en
  • 1/2 theelepel zout toe.
  • Roer de zaden in de schaal om ze door het mengsel te bedekken en rooster ze normaal.

 

 

Bijdrage:  Marjolein Triesscheijn en Claar ten Broek van Room for Food

Reactie:   communicatie@slowfoodamsterdam.nl

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!