EEN SERIE OVER VOEDSELEDUCATIE
Door Marjolein Triesscheijn en Claar ten Broek van School of Food
Met School of Food inspireren we leerlingen, docenten, koks, wetenschappers en beleidsmakers om samen te leren over voedsel. Dit doen we op lagere en middelbare scholen, conferenties, evenementen, festivals en musea.
In deze serie zullen wij, jullie lezers, meenemen in onze wereld van voedseleducatie, cultuur, geschiedenis, beleid én puber-eetgewoontes. Dit gaat niet alleen over smaak, cultuur en de handelingen van het koken zelf, maar ook over gezond- en duurzaamheid. Leren over eten is beleven, en daar nodigen we jullie dan ook graag toe uit (in volgende edities).
Neem de pannenkoek.
Daar valt zoveel over te vertellen: denk aan herkomst van melk en duurzamere alternatieven. De geschiedenis van granen, pannenkoeken in andere landen, maar ook geschikt voor smaakontwikkeling en te “hacken” tot een gezondere snack met courgette of pompoen, afhankelijk van seizoen. Dat proef je niet tot nauwelijks terug, dus op die manier krijg je makkelijk “stiekem” al best wat groenten binnen.
We werken graag met kinderen. Ze zijn jong en onbevangen, maar hebben ook een frisse en kritische kijk op de wereld van nu. Werken met de jeugd is inspirerend. Zo raak je nooit uitgeleerd.
Een recept van een gezonde(re) pannenkoek vind je in een apart artikel op deze Slow Food Amsterdam website.
Claar ten Broek
Claar (foto links) is evolutionair ontwikkelingsbioloog en gespecialiseerd in de ontwikkeling van het lichaam en de bouwstenen die mensen voor een goed functionerend lichaam nodig hebben. Vanuit evolutionair perspectief weet ze ook hoe (on)gezonde smaakontwikkeling tot stand komt. Die gecombineerde kennis past ze toe bij School of Food; in de klas, als adviseur of als onderzoeker.
Marjolein Triesscheijn
Marjolein (foto rechts) is niet makkelijk in een hokje te plaatsen. Voor kinderen is ze de kookjuf, maar haar achtergrond is breder: Marjolein is tentoonstellingsontwerper, yoga-trainer én vegetarisch kok. En studeert dit jaar af als culinair herborist. (red.: een culinair herborist is iemand die veel kennis heeft van wilde (geneeskrachtige) kruiden en planten en weet deze op culinaire wijze in te zetten) Die nadruk op beleving, bewustwording en voedsel combineert ze bij School of Food.
Bijdrage: Marjolein Triesscheijn en Claar ten Broek van School of Food
Reactie: communicatie@slowfoodamsterdam.nl
Marjolein Triesscheijn , 06 42242100 , marjolein@futurefoodlab.nl
Claar ten Broek , 06 14452582 , claar@futurefoodlab.nl