SCHOOL OF FOOD

EEN SERIE OVER VOEDSELEDUCATIE

Door Marjolein Triesscheijn en Claar ten Broek van School of Food

 

Met School of Food inspireren we leerlingen, docenten, koks, wetenschappers en beleidsmakers om samen te leren over voedsel. Dit doen we op lagere en middelbare scholen, conferenties, evenementen, festivals en musea.

In deze serie zullen wij, jullie lezers, meenemen in onze wereld van voedseleducatie, cultuur, geschiedenis, beleid én puber-eetgewoontes. Dit gaat niet alleen over smaak, cultuur en de handelingen van het koken zelf, maar ook over gezond- en duurzaamheid. Leren over eten is beleven, en daar nodigen we jullie dan ook graag toe uit (in volgende edities).

 

Neem de pannenkoek.

Daar valt zoveel over te vertellen: denk aan herkomst van melk en duurzamere alternatieven. De geschiedenis van granen, pannenkoeken in andere landen, maar ook geschikt voor smaakontwikkeling en te “hacken” tot een gezondere snack met courgette of pompoen, afhankelijk van seizoen. Dat proef je niet tot nauwelijks terug, dus op die manier krijg je makkelijk “stiekem” al best wat groenten binnen.

We werken graag met kinderen. Ze zijn jong en onbevangen, maar hebben ook een frisse en kritische kijk op de wereld van nu. Werken met de jeugd is inspirerend. Zo raak je nooit uitgeleerd.

 

 

Een recept van een gezonde(re) pannenkoek vind je in een apart artikel op deze Slow Food Amsterdam website.

 

 

Claar ten Broek

Claar (foto links) is evolutionair ontwikkelingsbioloog en gespecialiseerd in de ontwikkeling van het lichaam en de bouwstenen die mensen voor een goed functionerend lichaam nodig hebben. Vanuit evolutionair perspectief weet ze ook hoe (on)gezonde smaakontwikkeling tot stand komt. Die gecombineerde kennis past ze toe bij School of Food; in de klas, als adviseur of als onderzoeker.

 

Marjolein Triesscheijn

Marjolein (foto rechts) is niet makkelijk in een hokje te plaatsen. Voor kinderen is ze de kookjuf, maar haar achtergrond is breder: Marjolein is tentoonstellingsontwerper, yoga-trainer én vegetarisch kok. En studeert dit jaar af als culinair herborist. (red.: een culinair herborist is iemand die veel kennis heeft van wilde (geneeskrachtige) kruiden en planten en weet deze op culinaire wijze in te zetten) Die nadruk op beleving, bewustwording en voedsel combineert ze bij School of Food.

 

Bijdrage: Marjolein Triesscheijn en Claar ten Broek van School of Food

Reactie: communicatie@slowfoodamsterdam.nl

 

www.futurefoodlab.nl

 

Marjolein Triesscheijn  ,  06 42242100  ,  marjolein@futurefoodlab.nl

Claar ten Broek , 06 14452582  ,  claar@futurefoodlab.nl

 

 

 

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!