Oproep: Telers gezocht van zeldzame groenten

De Ark van de Smaak is is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen door de zondvloed van de voedselindustrie en de soms bizarre wet- en regelgeving, maar die onlosmakelijk verbonden zijn met de cultuur, natuur en geschiedenis van een gebied. Momenteel staan er 96 Nederlandse producten in de Ark van de Smaak. Maar 11 daarvan zijn groenten.

 

Groenten in de Ark van de Smaak

Door meer groenten op te nemen in de Ark van de Smaak wil Slow Food aandacht vestigen op lokale mooie, authentieke en smaakvolle gewassen. Een belangrijke voorwaarde voor opname in de Ark is dat er telers moeten zijn waar consumenten de producten kunnen verkrijgen. Met jouw hulp, hopen we die te vinden.

In de Nederlandse Ark van de Smaak staat al een aantal gewassen. De Soester Knol (een knolraap), Bloemendaalse Gele (een savooiekool), Fries Woudgeeltje (aardappel), meerdere bonen, Katwijks peentje, Opperdoezer (aardappel) en de Rode Eersteling (aardappel).

Maar groenten kennen geen grenzen. Voor veel variëteiten zijn veel lokale namen. Zoals de sla Walburg. Die ook Standhouder, Big Boston, der Bevorzugte, en du Trocadero a Graine Noire, heet. De grenzen worden bepaald door de klimatologische omstandigheden, het gebied en de bodem.  Oude rassen hebben daardoor vaak een plaats of streek in de naam. Survival of the fittest – de best passende overleeft. Dat geldt ook voor groenten.

 

Wij zoeken telers!

Van een redelijk aantal oude gewassen is het zaad nog wel te krijgen. Maar we zoeken niet het zaad, maar telers van oude groenten.

Bijvoorbeeld:

Asperge: Argenteuil, Dikke/Gewone/Vroege Hollandsche
Biet: Deventer zwartblad
Bladkool: Limburgse Groene, Groninger Snijmoes,
Bloemkool: Alpha (ook: Delftlander), De Allerbeste, Delftsche Groene Kortpoot, Enkhuizer Markt, Grote Walcheren, Haagsche,
Doperwt: Amsterdamse Broei, Edelkrombek, (Limburgse) Groene Krombek
Kapucijner: Kola, Mansholt’s kortstro Schokkererwt, Noord-Hollandse, Vroege Beemster Knolselderij: Roem van Zwijndrecht
Pastinaak: Utrechtse Platkop, Lange (Witte) Holkruin
Rode en witte kool: Langedijker,
Savooiekool (groene kool): Bredase Put (Bredase Fijne Groene), Langedijker Gele, Maastrichter Schelk, Zwijndrechtse Putjes
Schorseneren: Veursche Eenjarige Nietschieters
Sjalot: Groningse, Ouddorpse, Noord Hollandse Strogele
Sla: Meikoningin, Limburgse Winter, Rotterdammer Blank/Geel, Vleutense Vroege,
Spinazie: Amsterdamsch Reuzenblad, Juliana, Utrechtse Winter, Hollandia
Spruitkool: Beemster, Huizer, Westlandse Echte,
Tuinboon/molleboon: Oldamster Wierdebonen
Ui: het lijkt erop dat de Rijnsburger in al haar variëteiten een grote wereldspeler is, zijn andere ten onder gegaan? Of zijn er nog Zeeuwsche, Zwijndrechtse, Bloedrode Jacob Kamper?
Wortel/peen: Hoorn/Hoornse Halflange, Amsterdamse Bak, Berlikummer

 

Neem contact op

Ken je een teler van een van de bovenstaande rassen of ben je er zelf een? Of ken je andere, mooie rassen die behouden moeten blijven? Meld het ons! Stuur een mail naar arkvandesmaak@slowfood.nl en wie weet straalt jouw prachtige groente binnenkort in de Ark van de Smaak.

Laatste Nieuwsbrieven

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!