Ontmoet Slow Food Amsterdam

Ook in de hoofdstad is Slow Food actief bezig om “Good, Clean & Fair voedsel voor iedereen” op de kaart te zetten. Maak kennis met de gezichten achter Slow Food Amsterdam.

 

SF Adam_Jeffrey Spangenburg_vierkantJeffrey Spangenberg (voorzitter)

Jeffrey is veranderkundige en houd zich bezig met regionale korte keten. Liefde gaat door de maag. Zo was dat in ons gezin. Met 5 kinderen geremigreerd uit Batavia spoelden we met het laatste schip van de Gordel van Smaragd op een ander exotisch eilandje aan, Zuid Limburg. Eten vormde onze life line met wat we kenden en wilden vasthouden. Het maakte mij bewust dat de betekenis van eten zoveel meer is dan een optelsom van ingrediënten. Ik zie Slow Food als synoniem voor voedselbewustzijn. Aandachtig voor eten is aandacht voor jezelf, de ander en de omgeving waar alles uit voortkomt.

 

SF Adam_Leonie Paalman_secretarisLeonie Paalman (secretaris)

Voor mij was het vanzelfsprekend op te groeien met goed en lekker eten. Mijn vader kwam van een slagersfamilie, bij mijn moeder thuis werd goed gekookt, haar grootmoeder was kokkin in een welgestelde familie. Mijn moeder kookte traditioneel, maar lekker en gezond. En ook al was het thuis geen vetpot, het brood kwam van de echte bakker, het vlees van een goede slager en als er asperges waren werd er flink van gegeten. Ik heb altijd van eten gehouden, goed en gezond, en nadat ik een jaar in Frankrijk heb gewoond als au pair ging mijn culinaire hart alleen maar verder open. Het ging mij aan het hart dat de voedselgewoontes, zelfs in ons gezin, in de loop der jaren veranderden. Ik heb altijd een liefde voor pure en eerlijke producten gehad. Daardoor werd ik ook lid van Slow Food. Ik wil me graag inzetten voor het behoud van mooie ambachtelijke producten en producenten, opkomen tegen de steeds toenemende opmars van ‘processed food` en voedselverspilling, ervaringen delen, leren en genieten.

 

SF Adam_Roel van Kollem_PenningmeesterRoel van Kollem (penningmeester)

Ik ben lid geworden vanwege lekker, daar is pas later puur en eerlijk bijgekomen. Lekker eten is voor mij heel belangrijk. Ik ben een culinaire avonturier. Ik ben altijd op zoek naar bijzondere ingrediënten, combinaties en eten uit andere landen. Toen ik hoorde dat SF Amsterdam zou worden opgeheven was ik geschokt en heb ik mij opgegeven om te kijken hoe we door kunnen gaan. Nu hebben we een leuke club bestuursleden gevonden en heb ik mij opgegeven voor penningmeester. Ik wil af en toe bijzondere workshops en diners geven. En meehelpen met bijzondere acties binnen en buiten SF.

 

SF Adam_Hester Looij_Communicatie 1_vierkantHester Looij (bestuurslid communicatie)

Mijn passie voor eten is geboren doordat íedereen eet. Ons eten heeft een enorme impact op ons lichamelijk en geestelijk welzijn én de planeet waar wij op leven. Eten verbindt, inspireert en kan een geweldig middel zijn om mensen en culturen nader tot elkaar te brengen. Achter onze band met eten schuilt altijd een persoonlijk verhaal. Het gaat over liefde en aandacht voor het leven. Voor wat de natuur en onze medemens ons geeft. Genieten van unieke ingrediënten, smaken en gerechten. Het vraagt ons ook om respectvol rentmeesterschap over deze culturele, culinaire rijkdom. Daar zet ik me graag voor in! Ik hoop mijn (strategisch ontwerp & communicatie-) bijdrage te kunnen leveren om onze eetcultuur en een duurzame, korte voedselketen te promoten en activeren. Zodat wij én toekomstige generaties hier nog lang van kunnen genieten.

 

SF Adam_Rene Zanderink_Algemeen bestuurslidRené Zanderink (algemeen bestuurslid)

René is bioloog, journalist en kookboeken-schrijver. Als natuurliefhebber raakte ik al snel geïnteresseerd in daar waar de producten van de boeren, vissers, imkers en andere leveranciers vandaan kwamen en op welke gronden en wateren ze groeiden, wat hun terroir was. We zijn namelijk door de stress en de groei-symptomen van onze huidige maatschappij onze binding met de aarde volledig uit het oog verloren. Slow Food Amsterdam zou een belangrijke rol bij dit herstel kunnen vervullen, daar wil ik graag mijn steentje aan bij dragen.

 

SF Adam_Dorothea Sinnema_algemeen bestuurslidDorothea Sinnema (algemeen bestuurslid)

Eten zie ik als een belangrijke manier om bij te dragen aan een betere wereld (een wereld met meer biodiversiteit, waar regelgeving niet ten koste gaat van kleinschaligheid en ambachtelijkheid en waar de voedselindustrie niet bepalend is voor wat de wereld eet). Eten is in mijn leven een onderwerp en middel om verhalen uit te wisselen en ervaringen te delen – via Slow Food onder andere door de aanschuiftafel, workshops en proeverijen.

Ik ben nieuwsgierig naar waar eten vandaan komt, wat ermee is gedaan en ik hoop dat meer mensen zich bewust worden van de gevolgen van keuzes die men (niet) maakt over wat men eet. Ikzelf kies graag voor lokaal, niet industrieel geproduceerd / onbewerkt, ambachtelijk en lekker eten. En ik wil me inzetten voor een stad waar iedereen hierover informatie kan vinden en (in gesprek) een visie kan ontwikkelen en waarin iedereen makkelijker de keus kan maken voor “good, clean & fair” eten.

// Tekst: Slow Food Amsterdam
// Beeld: Slow Food Amsterdam

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!