Janneke stoft af en vertelt

De bijbel van de Nederlandse keuken_auteursfoto

 

Toen ik zo’n twintig jaar geleden over eten ging schrijven, was de Nederlandse keuken een ondergeschoven kindje. Kookrubrieken stonden vol recepten voor pasta’s, tajines en curry’s, maar een goed recept voor erwtensoep? Ho maar. Een ode aan het kniepertje? Een pleidooi voor de pastinaak? Onze eigen keuken werd volslagen genegeerd of liefdeloos behandeld. Iedereen zei het elkaar na: Nederland heeft geen eetcultuur.
KLEINE RENAISSANCE NEDERLANDSE KEUKEN

Gelukkig is met dat vooroordeel inmiddels afgerekend. Er heeft zelfs een kleine renaissance plaatsgevonden. We hebben onze eigen keuken herontdekt. Chef-koks gingen koken met lokale producten. Thuiskoks volgden. Lang vergeten groenten, zoals die pastinaak, kregen een prominente plek op ons menu. Gerechten uit grootmoeders keuken werden afgestoft en, waar nodig, opgefleurd – waarna ze plotseling niet langer suf waren, maar hartstikke hip. 

In de loop van de afgelopen twee decennia zijn we ons er, kortom, van bewust geworden dat Nederland wel degelijk een eetcultuur heeft. Toch maakte mijn hart spontaan een sprongetje toen uitgeverij Carrera mij in de zomer van 2018 vroeg als auteur van De Bijbel van de Nederlandse keuken. Want waar het in kookboekenland de afgelopen jaren stortregende van de boeken over de Zuid-Europese, de Midden-Oosterse en de Aziatische keuken, was er tot voor kort op het gebied van de Nederlandse keuken hooguit sprake van een paar verdwaalde spetters. Alsof we hem toch net niet serieus genoeg namen om er boeken aan te wijden.

VERANDERING

Maar ook dat is nu aan het veranderen. Collega Laura de Grave toerde vorig jaar op een elektrische motor door alle twaalf provincies voor haar ‘Nederland Kookboek’. Onlangs verscheen Het Nederlandse koekjesboek van Natascha van der Stelt. De Banketbakker, het standaardwerk van Cees Holtkamp, is net in een geheel herziene versie verschenen. En nu ja, nu is er dus ook die Bijbel van mij.

Mogen we hopen op nog weer een nieuwe renaissance? De corona-crisis zal daar beslist bij helpen. Er is immers niets troostender dan vertrouwd eten. Eten dat je meeneemt naar je kindertijd, of in elk geval, naar een jongere versie van jezelf. Nu we massaal thuis werken, hebben we bovendien eindelijk weer eens tijd om dat draadjesvlees te stoven, die pan groentesoep met balletjes op het vuur te zetten en, jawel, griesmeelpap te koken.

 

Bijdrage: Janneke Vreugdenhil

Reactie: communicatie@slowfoodamsterdam.nl

 

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!