SLOW FOOD NEDERLAND EN SLOW FOOD UGANDA SLAAN DE HANDEN INEEN OM DE BIODIVERSITEIT TE BESCHERMENEN

Met geld uit Nederland kan nu ook Slow Food Uganda een Ark van de Smaak boek gaan maken

 

Afgelopen juni (2021) was de officiële lancering van het boek ‘De Ark van de Smaak in Nederland’ door Slow Food Nederland. De catalogus met 100 producten uit het Nederlands gastronomisch erfgoed werd enthousiast ontvangen. Daarna is Slow Food Nederland een campagne begonnen om geld in te zamelen voor het Ugandese Ark van de Smaak boek. 

 

Het internationale Slow Food netwerk op zijn best 

Een samenwerking zoals deze benadrukt de kracht van het internationale Slow Food netwerk. Edie Mukiibi (uitvoerend directeur Slow Food Uganda en vice-president Slow Food International) legt uit: “Internationale uitwisseling van middelen, kennis, expertise en ideeën is belangrijk voor het bouwen van een sterkere wereldwijde Slow Food beweging. Deze samenwerking om de Ark van de Smaak te ontwikkelen is het perfecte voorbeeld van een Noord-Zuid samenwerking zoals we die ons binnen Slow Food voorstellen. We moeten voorbij onze territoriale grenzen denken om de activiteiten van andere activisten te steunen, als één wereldwijde familie. Dat is de mentaliteit van Slow Food.” 

 

Prints als wervingsmiddel 

Dominic van Asseldonk (communicatiemedewerker bij Slow Food Nederland): “We dachten, wat als we het succes van het Nederlandse boek kunnen gebruiken om het volgende Ark van de Smaak project te kickstarten? Slow Food Uganda bleek er klaar voor om die uitdaging aan te nemen.” In november 2021 begon Slow Food Nederland met het verkopen van prints van Ark van de Smaak illustraties. De prints zijn replica’s van de originele illustraties van de Ark van de Smaak producten in het Nederlands boek, die handgetekend zijn door illustrator Toos Marie uit Amsterdam. De opbrengsten van de verkoop werden opzij gezet, om te gebruiken voor de ontwikkeling van het Ugandese Ark van de Smaak boek.

 De prints zijn door veel leden van Slow Food Nederland en andere enthousiastelingen gekocht. Het geworven bedrag is aangevuld door Slow Food Nederland tot €2500. Nelleke Don (Voorzitter Slow Food Nederland): “De focus van Slow Food Nederland ligt, natuurlijk, vooral bij projecten binnen Nederland. Maar we kijken graag voorbij onze landsgrenzen, want dat is waar de kracht van het internationale Slow Food Netwerk ligt. Toen Dominic het idee opperde om de Ark van de Smaak op deze manier voort te zetten, was ik meteen enthousiast.

We geven met plezier het stokje door aan Slow Food Uganda en we zullen de kennis die we hebben opgedaan tijdens de ontwikkeling van ons boek graag delen. We hopen zo een sterkere internationale samenwerking rondom de ontwikkeling

 van het Ark van de Smaak project en de boeken in beweging te hebben gezet.” 

 

2022: Het project begint

In januari 2022 heeft Dominic van Asseldonk voor Slow Food Nederland het bedrag officieel overhandigd, in het kantoor van Slow Food Uganda, in Mukono. Het team van Slow Food Uganda heeft de contributie enthousiast in ontvangst genomen. Slow Food Uganda’s kernteam is jong, toegewijd en vol energie. John Wanyu (hoofd biodiversiteit bij Slow Food Uganda) zegt graag aan dit project te beginnen: “Het wereldwijde Slow Food netwerk heeft ons dichter bij gelijkgestemden gebracht in de strijd om biodiversiteit te beschermen. Ons team van regionale coördinatoren brengt ons telkens weer nieuwe informatie over met uitsterven bedreigde producten. Daarom duiken we in de al beschikbare online Ark van de Smaak catalogus, om die te verrijken tot 100 Ugandese producten, die in ons boek zullen worden gepubliceerd. Bedankt, Slow Food Nederland voor de contributie. Ik ben heel erg blij met dit project.” Een van de fantastische aspecten van de Ark van de Smaak, is dat iedereen er aan mee kan doen: iedereen kan een product voorstellen om in de Ark van de Smaak op te nemen! 

De bijdrage van Slow Food Nederland is genoeg om het project te starten. Voor de volledige ontwikkeling van het Ugandese Ark van de Smaak boek is meer nodig. Je kunt nog steeds je bijdrage leveren: in Nederland zijn de prints nog te koop!

Website van Slow Food Uganda

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!