Op 30 mei j.l. was het weer zover: een belangrijke dag voor de gastronomie in Nederland en Amsterdam. Die dag werden de Michelin sterren 2022 uitgereikt.

In het DeLaMar Theater wachtten chefs vol spanning op de bekendmaking van Michelin. Wie kreeg er voor het eerst een ster? Wie mocht er een tweede Michelinster bij rekenen? En hoeveel restaurants met drie sterren hebben we nu in Nederland? Natuurlijk in het bijzonder aandacht voor: de Groene Michelin sterren. En waar vinden we de meeste restaurants met één MICHELIN ster? Je raadt het al, wat zijn we in onze regio mazzelaars… in Amsterdam! Voor het volledige overzicht klik je op deze link.

Namens Slow Food Amsterdam hartelijke felicitaties aan alle (regio) Amsterdamse culinaire kanjers die dag in dag uit deze enorme gastronomische topprestaties weten neer te zetten!

 

Opvallende sterren

Chef Yoran Jacobi kreeg niet alleen de Young Chef Award, hij mocht meteen weer terug het podium op om de eerste Michelinster voor restaurant De Juwelier in Amsterdam in ontvangst te nemen.

 

©De Juwelier

De Sommelier Award is gegaan naar Malou Hagenaars van restaurant Alma in Oisterwijk.

Marleen en Jeroen Brouwer droegen eind januari van dit jaar hun restaurant De Loohoeve over aan nieuwe eigenaren. Begin februari openden ze restaurant Noor in Hoogkerk, dat nú al een ster achter zijn naam mag schrijven.

 

Nieuwe sterrenrestaurants 2022

Tien restaurants kregen hun eerste ster en mogen zich nu ook officieel een sterrenrestaurant noemen:

  • De Juwelier in Amsterdam
  • De Kas in Amsterdam
  • Lars Amsterdam
  • Zoldering in Amsterdam
  • Atelier in Gulpen
  • Pikaar in Hilvarenbeek
  • Alma in Oisterwijk
  • Vigor in Vught
  • ‘t Ganzennest in Rijswijk
  • Noor in Hoogkerk

 

Lars Amsterdam ©Lyan van Furth

 

Twee en drie sterren

Twee sterren zijn er voor restaurants Flore in Amsterdam (Bas van Kranen stopte in september 2021 met Bord’Eau en opende toen Flore in hotel de L’Europe in Amsterdam), Julemont in Wittem, en De Nieuwe Winkel in Nijmegen.

Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel benadrukte in zijn ontvangstspeech dat er opvallend veel restaurants met een focus op plantaardig zijn beloond door Michelin: naast zijn restaurant ook Bolenius (groene ster), Flore (twee sterren) en De Kas (één ster).

©De Nieuwe Winkel                       ©Bolenius                                       ©RestaurantdeKas

 

Restaurants Inter Scaldes en De Librije mogen allebei hun drie sterren behouden.

 

Groene sterren

Sinds 2020 reikt Michelin ook zogeheten groene sterren uit aan restaurants die duurzaamheid op de kaart zetten. Dit jaar kwamen er drie groene sterren bij, voor Héron in Utrecht, Triptyque in Wateringen en Flore in Amsterdam. Leer HIER het artikel over wat de groene Michelin ster is, en hoe je deze onderscheiding kunt verdienen.

 

Flore ©Chantal Arnts

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!