Michelin sterren Nederland 2022

Op 30 mei j.l. was het weer zover: een belangrijke dag voor de gastronomie in Nederland en Amsterdam. Die dag werden de Michelin sterren 2022 uitgereikt.

In het DeLaMar Theater wachtten chefs vol spanning op de bekendmaking van Michelin. Wie kreeg er voor het eerst een ster? Wie mocht er een tweede Michelinster bij rekenen? En hoeveel restaurants met drie sterren hebben we nu in Nederland? Natuurlijk in het bijzonder aandacht voor: de Groene Michelin sterren. En waar vinden we de meeste restaurants met één MICHELIN ster? Je raadt het al, wat zijn we in onze regio mazzelaars… in Amsterdam! Voor het volledige overzicht klik je op deze link.

Namens Slow Food Amsterdam hartelijke felicitaties aan alle (regio) Amsterdamse culinaire kanjers die dag in dag uit deze enorme gastronomische topprestaties weten neer te zetten!

 

Opvallende sterren

Chef Yoran Jacobi kreeg niet alleen de Young Chef Award, hij mocht meteen weer terug het podium op om de eerste Michelinster voor restaurant De Juwelier in Amsterdam in ontvangst te nemen.

 

©De Juwelier

De Sommelier Award is gegaan naar Malou Hagenaars van restaurant Alma in Oisterwijk.

Marleen en Jeroen Brouwer droegen eind januari van dit jaar hun restaurant De Loohoeve over aan nieuwe eigenaren. Begin februari openden ze restaurant Noor in Hoogkerk, dat nú al een ster achter zijn naam mag schrijven.

 

Nieuwe sterrenrestaurants 2022

Tien restaurants kregen hun eerste ster en mogen zich nu ook officieel een sterrenrestaurant noemen:

  • De Juwelier in Amsterdam
  • De Kas in Amsterdam
  • Lars Amsterdam
  • Zoldering in Amsterdam
  • Atelier in Gulpen
  • Pikaar in Hilvarenbeek
  • Alma in Oisterwijk
  • Vigor in Vught
  • ‘t Ganzennest in Rijswijk
  • Noor in Hoogkerk

 

Lars Amsterdam ©Lyan van Furth

 

Twee en drie sterren

Twee sterren zijn er voor restaurants Flore in Amsterdam (Bas van Kranen stopte in september 2021 met Bord’Eau en opende toen Flore in hotel de L’Europe in Amsterdam), Julemont in Wittem, en De Nieuwe Winkel in Nijmegen.

Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel benadrukte in zijn ontvangstspeech dat er opvallend veel restaurants met een focus op plantaardig zijn beloond door Michelin: naast zijn restaurant ook Bolenius (groene ster), Flore (twee sterren) en De Kas (één ster).

©De Nieuwe Winkel                       ©Bolenius                                       ©RestaurantdeKas

 

Restaurants Inter Scaldes en De Librije mogen allebei hun drie sterren behouden.

 

Groene sterren

Sinds 2020 reikt Michelin ook zogeheten groene sterren uit aan restaurants die duurzaamheid op de kaart zetten. Dit jaar kwamen er drie groene sterren bij, voor Héron in Utrecht, Triptyque in Wateringen en Flore in Amsterdam. Leer HIER het artikel over wat de groene Michelin ster is, en hoe je deze onderscheiding kunt verdienen.

 

Flore ©Chantal Arnts

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!