Good, Clean & Fair boeren in Slow Food communities

Slow Food Rijnzoet

De toekomst van de voedselproductie in Nederland is zelden zo aan de orde van de dag geweest als nu. Van genuanceerde discussies tot felle protesten; we worden allemaal met het onderwerp geconfronteerd. De vraag die we onszelf moeten stellen gaat veel verder dan alleen stikstof: waar moeten we met ons landbouw- en voedselsysteem naartoe?

Nederland kent boeren die al jaren op fantastische wijze toewerken naar een duurzame landbouw op ecologisch, sociaal én economisch gebied. In al onze regio’s zijn mensen vol passie bezig met toekomstbestendig boeren. We vroegen onze Slow Food communities om één producent aan te dragen die Good, Clean & Fair boert in hun regio. Er zijn natuurlijk tal van voorbeelden, naast degene die we hier uitlichten.

 

André Jurrius, biodynamisch akkerbouwbedrijf ‘De Lingehof’

Sinds 2005 runt Andre het biodynamische akkerbouwbedrijf ‘De Lingehof’, onderdeel van het Landgoed Heerlijkheid Hemmen. Hier wordt gezonde, plantaardige voeding geteeld met oog voor mens en natuur.

André pioniert met zijn bedrijf op het gebied van de biodynamische teelt van nieuwe gewassen, zoals quinoa en witte lupine (eiwitrijke peulvrucht). De Lingehof is als een van de eerste gestart met de teelt van lupine en deelt haar teeltervaring in verschillende onderzoeken van het Louis Bolk Instituut (Protein-2-Food), kansrijke eiwitgewassen (BIOakkerbouw) en LIBBIO.

Verder wordt op de Lingehof nauw samengewerkt met Wageningen Universiteit op het gebied van bodembeheer, plantkunde, biologische landbouw en rurale sociologie, voor zowel onderwijs als onderzoek.

Naast zijn werk als biodynamische boer is André een van de oprichters van ‘Lekker Lupine!’, een organisatie die de teelt en consumptie van biologische lupine in Nederland stimuleert en op deze wijze bijdraagt aan de eiwittransitie. Hij is ook oprichter (de oprichtingsvergadering was 8 juni 2022!) van de vakorganisatie ‘Eiwitboeren van Nederland’: een krachtenbundeling van 29 telers van vlinderbloemigen, die op Nederlandse grond eiwitrijke grondstoffen (lupine, veldboon, kikkererwt en soja) voor levensmiddelen verbouwen.

Daar blijft het echter niet bij, André is ook nog een van de beheerders van Hoogstamfruit Hemmen. Een organisatie die zich inzet voor het behoud van het typische Betuwse landschap met hoogstamboomgaarden. Nu de meeste fruittelers overgestapt zijn naar laagstambomen, verdwijnen de hoogstamboomgaarden langzaam maar zeker uit het landschap. Begin 2000 zijn in verschillende boomgaarden op het Landgoed De Heerlijkheid Hemmen een grote hoeveelheid hoogstamfruitbomen, zoals de Notarisappel en de Groninger Kroon, aangeplant. Deze hoogstambomen kunnen bovendien worden geadopteerd. Slow Food Rijnzoet is sinds de oprichting de trotse adoptant van een van de bomen.

 

Schrijf je in voor de Slow Food Nederland nieuwsbrief en volg onze blog voor meer van dit soort verhalen!

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!