GOOD, CLEAN & FAIR BOEREN IN SLOW FOOD COMMUNITIES

Slow Food Noord

De toekomst van de voedselproductie in Nederland is zelden zo aan de orde van de dag geweest als nu. Van genuanceerde discussies tot felle protesten; we worden allemaal met het onderwerp geconfronteerd. De vraag die we onszelf moeten stellen gaat veel verder dan alleen stikstof: waar moeten we met ons landbouw- en voedselsysteem naartoe?

Nederland kent boeren die al jaren op fantastische wijze toewerken naar een duurzame landbouw op ecologisch, sociaal én economisch gebied. In al onze regio’s zijn mensen vol passie bezig met toekomstbestendig boeren. We vroegen onze Slow Food communities om één producent aan te dragen die Good, Clean & Fair boert in hun regio. Er zijn natuurlijk tal van voorbeelden, naast degene die we hier uitlichten.

 

Hero Havenga de Poel, biologisch innovatief akkerbouwbedrijf Landgoud

Landgoud is een biologisch innovatief akkerbouwbedrijf in Pieterburen, Groningen. In 2023 teelt ze op 60 hectare akkerbouwgrond, waar naast vele oude graansoorten ook mosterdzaad, pootaardappelen, uien, peen en olievlas wordt verbouwd. Daarnaast behoort zo’n 10 hectare aan dijken en kwelder in het Waddenzee Werelderfgoedgebied bij het bedrijf. Al zo’n 250 jaar boeren ze aan de Groninger Waddenkust en op dit bedrijf sinds de jaren ’50 vorige eeuw. De huidige eigenaar, Hero Havenga de Poel, nam na 20 jaar adviseurswerk bij gedeputeerden en wethouders de grote stap om het eeuwenoude familietraditie voort te zetten. Want het besef drong binnen: “Als ik stop, gaat de familieboerderij verloren. En daarmee onze geschiedenis.”

 

“Niet de natuur maken, maar er mee dansen”

Bij de overname realiseerde Hero zich goed dat het bedrijf in een hoogwaardig akkerbouwgebied ligt. Daar lag toen een keuze: groeien of onderscheiden. De keuze viel op onderscheiden. Zo liggen de principes van de biologische landbouw Hero nauw aan het hart. Boeren mét de natuur. “Niet de natuur maken, maar er mee dansen. Er respect voor hebben.” Dat betekent voor Hero veel kijken naar de natuur en haar ontwikkeling. Bijvoorbeeld waar de vogels zich bevinden, waar ze nestelen en daar omheen werken. Maar ook het gebruik – of eigenlijk het weglaten – van bestrijdingsmiddel.

 

Terroir

Ook smaak telde mee in de keuze zich te onderscheiden. Zo vind je op Landgoud een grote diversiteit aan oude graansoorten, zoals spelt, emmergraan en verschillende baktarwerassen. Het verbouwen ervan vergelijkt hij met hoe de Fransen het woord ‘terroir’ gebruiken in met name de wijnbouw. Dat gaat veel verder dan een grote oogst, dat gaat om smáák. De ligging van de percelen is bijvoorbeeld van invloed op de smaak van het gewas. De oude zeebodem is divers: de gronden variëren van lichte tot zware zavel en van lichte tot zware klei. Hierbinnen wordt door Landgoud zelf, ondersteund door het Louis Bolk Instituut (kennisinstituut voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid), gezocht naar het lievelingsterrein van de verschillende graansoorten. In het voordeel van de boer, denk aan onkruiddruk, maar ook van de bakker, zoals de zoektocht naar een juist eiwitgehalte van het graan waardoor het brood goed kan rijzen. En uiteindelijk in het voordeel van de consument: smaak.

 

Korte keten

Hero, gepassioneerd: “En hierom is de korte keten voor mij zo belangrijk. Het contact met de bakker, met de consument. Dat geeft mij weer de motivatie en inspiratie om door te gaan met wat ik doe. En dat stukje educatie.” Die korte keten was dan ook de derde reden om het bedrijf anders aan te pakken. Het hele verwerkingsproces van zaaien, oogsten, drogen, pellen en malen valt hieronder. Met zelfs de bewerking van spelt tot parelspelt aan toe, waardoor je het als consument kunt verwerken als een risotto. “Elke stap voegt een stukje waarde toe, wat het verdienmodel van het bedrijf vormt,” aldus Hero.

Naast granen verbouwt Hero ook mosterdzaad voor de korte keten (zie Proeftuin Groninger Mosterd).

Oogstmachine in biologische graanakker van innovatief biologisch akkerbouwbedrijf Landgoud, Pieterburen, Groningen

 

Pionieren

Die andere manier van werken, duurzaam en in harmonie met de natuur, betekent voor Hero wel pionieren. Bij de biologische landbouw gaat het bijvoorbeeld om hele andere investeringen dan bij de gangbare landbouw. “Je bewerkt op een heel andere manier de gewassen.“ Of iedereen op deze manier kan boeren? “Als je zwaar gefinancierd bent bij een bank, krijg je de bank vaak niet mee voor zo’n transitie. En daar zit ook de grootste uitdading voor de Green-deal plannen.” Daarbij heb je in de korte keten ook een andere propositie nodig. De reguliere boer levert een stuk anoniemer aan een coöperatie, die de verwerking van het product verder regelt. In de korte keten moet je dat zelf doen, zoals die contacten leggen met molenaars en bakkers. Dat vraagt hele andere skills van de boer, dan enkel die van teeltexpert.

Dat Landgoud zich als biologisch bedrijf binnen het huidige systeem staande kan houden, komt vooral doordat het zich met het hier eerder genoemde aanbod aan producten in een bepaalde niche-markt heeft gemanifesteerd. Het aanbod van soortgelijke akkerbouwproducten in omgeving Groningen is er eigenlijk niet. Samen met de coöperatie Graanrepubliek, die voor 100% lekkere, inclusieve en duurzame producten staat, gaan ze hier de komende jaren een boost aan geven.

 

Sterk team

En het meest belangrijke voor Hero? “Wij zijn een echt een familiebedrijf. We werken met mijn vader en moeder. Mijn zus springt af en toe bij, net als een buurman die vaak paraat staat. Je hebt een sterk team nodig om met zijn allen goed te kunnen functioneren. Dat ik nu dit interview kan geven, wil zeggen dat er andere mensen op het bedrijf super werk verrichten. En mijn moeder is de stuwende kracht van het voorend: zij maakt voor de lunch elke dag verse biologische, vegetarische soep, zodat wij de kracht hebben om de hele dag door te werken.”

 

 

Schrijf je in voor de Slow Food Nederland nieuwsbrief en volg onze blog voor meer van dit soort verhalen!

 

Foto’s: Landgoud

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!