Verduurzaming is aan de orde van de dag. Het derde IPCC rapport (International Panel on Climate Change van de VN) is gepubliceerd. In een notendop: alleen als we NU handelen zijn de klimaatdoelen nog in zicht. Wat blijkt? De consument is echt wel bereid te veranderen, maar wacht op de politiek en de bedrijven.

 

 Bij verduurzaming hoort ook een verandering in ons dieet. Zo zouden we er bijvoorbeeld goed aan doen om minder vlees te eten, geproduceerd op duurzame wijze, met respect voor dier en natuur). 

Daarnaast kan ook de Nederlandse biologische landbouw een flinke impuls gebruiken. In 2019 was het aandeel biologische landbouw van het totaal Nederlands landbouwareaal 3.7% (!). Ter vergelijking: in Oostenrijk was dat 25.3%, en in Italië 15.2%. 

In Italië is in maart een brede wet aangenomen waarin de biologische landbouw wordt omschreven, een sterk biologisch ‘Made in Italy’ label wordt vastgelegd, en waarin ook staat dat de overheid de overgang van conventionele naar biologische landbouw door moet vergemakkelijken. 

25% biologische landbouw tegen 2030. Dat is de doelstelling van de EU. Nederland presteert op dit gebied echt onder de maat, en het nieuwe kabinet moet daar verandering in brengen. Zorg ervoor dat het voor boeren te doen is om de overstap naar biologisch te maken!

 

 

Foto // Unsplash

Bronnen:

https://nos.nl/artikel/2423917-consument-wil-wel-veranderen-maar-wacht-op-politiek-en-bedrijven

https://www.ipcc.ch/reports/ 

https://www.clo.nl/indicatoren/nl0011-biologische-landbouw

https://www.camera.it/temiap/documentazione/temi/pdf/1138353.pdf?_1646646156567

https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/organic-action-plan_nl

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!