Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart zetten. Ondertussen startte op Odin boerderij de Beersche Hoeve in Oostelbeers een veredelingsproject om schoon zaad van dit soort beschikbaar te krijgen, en met succes! Volgend jaar wordt het gewonnen zaad vermeerderd en in het najaar komen de eerste kleine hoeveelheden beschikbaar voor verwerking.

 

De Boekweit Coöperatie

Ook kwam op 17 oktober de Boekweit Coöperatie officieel tot leven: een volgende stap in de ontwikkeling naar een volwassen Nederlandse boekweitteelt. Het doel? De in Nederland geconsumeerde boekweit ook in Nederland telen, door leden van de coöperatie.

Dit door een aan- en verkoop coöperatie op te zetten die de teelt kan begeleiden en aan de andere kant boekweit kan leveren op de wijze die de afnemer vraagt: gangbaar, biologisch, geschoond, gepeld, gries, meel of doppen. Met de gewenste kwaliteit en hoeveelheid op het gevraagde moment. Alles van Nederlandse bodem.
De oprichters: Kees Sijbenga, Berend Steenbergen, Frank ter Beke, Poppe Braam, Peter Brul en Nimda Schelhaas kwamen donderdagmorgen bij elkaar bij de notaris in Assen om de oprichtingsakte te tekenen. “Boekweit is een pseudograan uit de duizendknoop familie. Geschikt om glutenvrij mee te koken en te bakken, in salades of als risotto, in de pannenkoek of in een toetje en wordt weer populairder in de keuken. Buiten de keuken is boekweit vooral populair bij de insecten door haar uitbundige bloei van 8 tot 10 weken in juli en augustus en is daardoor een grote bijdrage voor de biodiversiteit.”

De Boekweit Coöperatie wordt gesteund door provinciale overheden en door natuur- en milieuorganisaties en staat open voor particuliere sympathisanten die de boekweitteelt in Nederland een warm hart toedragen.

 

 

Ben je teler, molenaar of een andere food professional en geïnteresseerd in werken met (Nederlandse) boekweit? Neem contact op met coördinator Peter Brul.

Voor meer informatie:
De Boekweit Coöperatie
06 57933452
p.brul@telfort.nl

 

 

Meer blogs lezen?

Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...
Slow Food Professional: GroenHartig

“Op deze schaal kun je gewassen telen die in het industriële voedselsysteem verloren zijn gegaan”

Op tien kilometer ten westen van het centrum van Amsterdam vind je GroenHartig: 0,4 hectare vol bijzondere groenten, fruitsoorten, kruiden en...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!