BODEM BEWUSTZIJN

We zijn intensief met alle voorbereidingen bezig geweest, en ons Kiss The Ground project komt nu écht van de grond!

Kiss the Ground is het regionaal project dat we samen met Food Council MRA, SFYN, Voedsel Verbindt, FICA, Inholland, Grond van Bestaan, Het Bodem Collectief, Groenpunt en een groeiend aantal andere duurzame partners oppakken.

Bodemleven

Doel is het werken aan bodembewustzijn. Dit voedselvraagstuk heeft namelijk alles te maken met de bodem; de kwaliteit van de aarde en het bodemleven onder onze voeten. Het meeste dat we eten is afhankelijk van de bodem. De bodem is helaas in sneltreinvaart aan het degraderen, verzilten, eroderen. Dat heeft alles te maken met de wijze waarop we omgaan met de grond. Door onze industriële productiewijze, gebruik van kunstmest en pesticiden hebben we een groot deel van onze bodem uitgeput. In tegenstelling wat velen denken, is de bodem niet recyclebaar. Althans, een dode bodem breng je niet zo maar weer tot leven; zoiets kan wel 50 – 100 jaar duren. Kortom onze toekomst staat op het spel en de bodem speelt hierin een hoofdrol.

Kansen

Kiss the Ground laat zien dat er mogelijkheden zijn om onze toekomst en die van anderen veilig te stellen. Maar dan moeten we wel beter met de bodem leren omgaan. Ons programma helpt daarbij.

Doe je mee?

 

WAT KAN JE DE KOMENDE WEKEN VAN ONS VERWACHTEN?

________________________________________________________________________________________

30 september , Opening Groenpunt

Op 30 september presenteren we Kiss The Ground tijdens de opening van Groenpunt Amsterdam.
Het centrale loket van Amsterdam waar burgers, ondernemers en geïnteresseerden informatie kunnen krijgen over uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot projecten, programma’s en personen op het gebied van groen en voedsel in de stad.

16.00 – 18.00, Plantage Middenlaan 2C, Amsterdam.

________________________________________________________________________________________

3 oktober , Het Gaia Bodemdiner

Het bodemdiner is een pop-up resto in de kassen van Pluk in de Lutkemeer. Het is een 4-gangen diner, waar de producten van Lutkemeer worden geserveerd. Een culinaire belevenis met als doel: aandacht voor de bodem creëeren, en ondersteuning bieden voor het behoud van de Lutkemeer. Inmiddels heeft de Lutkemeer een alternatief ontwikkeld samen met verschillende partijen, waaronder Slow Food Amsterdam: de Biopolder.

Kijk voor meer informatie over het diner op: Bodemdiner registratie.

17.00 – 20.00, pop-up resto in de kassen van Pluk in de Lutkemeer, Etnastraat.

________________________________________________________________________________________

7 oktober , Kiss the Ground , Paneldiscussie en screening

Tijdens Duurzame dinsdag op 7 oktober vindt in Pakhuis de Zwijger een paneldiscussie plaats over de waarde van de bodem. Als opwarmer wordt een verkorte versie van Kiss the Ground vertoond. Op deze avond gebruiken we de Biopolder als business case.

18.00 – 19.30, Pakhuis de Zwijger. Let op: hier doet men mee aan ‘testen voor toegang’.

________________________________________________________________________________________

Bodem Academie

We zijn in overleg met verschillende partners om een regionale Bodem Academie op te zetten. Daarvoor hebben we contact opgenomen met Elain Ingham die al 30 jaar met het bijltje hakt. Eind oktober of begin november willen we een kick-off bijeenkomst houden in het Groenpunt, Plantage Middenlaan 2c.

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!