HET BESTUUR VAN SLOW FOOD NEDERLAND
Slow Food Nederland is de landelijke, overkoepelende organisatie voor de regionale communities, de commissie Ark van de Smaak & Presidia en Slow Food Youth Network Nederland. Het bestuur van Slow Food Nederland bestaat uit vrijwillige bestuursleden.
Nelleke Don
Voorzitter
Als kind van een nieuwsgierige moeder, groeide Nelleke op met Saroma en Smac. Ze gingen samen naar de eerste McDonalds in Rotterdam en vonden het helemaal niks. Zelf wil Nelleke ook weleens iets nieuws proberen – superfoods, orgaanvlees, insecten, liefst uit alle windstreken. Vaak tijdelijke opvliegingen. Dat je jaren later nog een pot van het een of ander achter in een kast vindt. Maar Slow Food is een blijver. Niet alleen lekker en gezond, maar ook nog eens goed voor de planeet!
Bonne W. Algra
Secretaris
Bonne heeft zijn hart verloren aan het zonnige Italië. Waar hij vroeger de gestampte pot at, is pasta nu zijn grote liefde. Daar kun je hem echt elke dag voor wakker maken. Gelukkig is er om de paar kilometer in Italië wel een nieuw traditioneel gerecht te ontdekken, altijd vergezeld door een heerlijk glas lokale wijn. Hij sloot zich aan bij Slow Food om die Italiaanse vibe ook hier te blijven voeden.
Tim Kops
Penningmeester
Tim dacht als kind lange tijd dat bomen de wind maken. Tot hij zich realiseerde dat het ook waaide in de kale Brabantse polders. Er is oneindig veel te leren over de natuur; hoe ecosystemen functioneren, wat gezonde groei is en niet te vergeten hoe het eten op je bord terechtkomt en hoe het mensen voedt. Tim laat nu zelf ook voedsel groeien in zijn voedselbos De Trage Tijd en hij verwondert zich nog elke dag.
Ernst Hart
Politiek en Internationaal
Ernst is al sinds 2006 actief binnen Slow Food. Eerst vooral regionaal, later ook landelijk en internationaal. De wonderlijke wereld achter ons voedselsysteem had daarbij altijd zijn aandacht en in politieke settings voelt hij zich dan ook als een vis in het water. Met humor, begrip en een lekker glas wijn weet deze biologische wijnimporteur je al snel op het slowe spoor te brengen!
Francine Spiering
Professionals community
Francine wordt blij van een bakker die oergraan gebruikt, kippen die in de walnootgaard scharrelen, of een kaasmaker die oude tradities in stand houdt. Sinds ze jaren geleden op pad met een truffeljager in de Langhe aan een klont natte aarde likte omdat het zo lekker naar truffel rook is Slow Food voor haar de meest biodiverse, smaakrijke verandering van spijs die bewust doet eten.
Hajo de Boer
Communicatie
Hajo was een jaar of zes toen hij tot de ontdekking kwam dat patat frites en aardappelpuree gemaakt waren van hetzelfde vormeloze geval. Een wonder! Vijftig later proeft hij diezelfde verwondering nog bijna dagelijks, en niet alleen via de aardappel. Hij boft maar, dat zoiets noodzakelijks (eten) ook zoveel lol oplevert. En wat blijkt? Je kan er óók nog de wereld mee verbeteren. Slow Food wil mensen bewust maken van deze win-win situatie en daar draagt Hajo graag aan bij.
Stella Bronwasser
Ark van de Smaak
Als rechtgeaard Slow Foodie wilde Stella een echt Ark van de Smaak-kippenras op haar boerderij. Ze kocht vier hennen van het Noord-Hollandse Blauwe ras; qua voortplanting niet makkelijk. Na drie mislukte broedsels tikt ze dit stukje in de zomerhitte met vier eieren tussen de benen geklemd, gewikkeld in een wollen deken omdat de beoogde moeder het nest definitief verlaten heeft. Ondertussen probeert haar man een broedmachine uit 1965 aan de praat te krijgen. Het vierde broedsel gaat uitkomen. Desnoods doet ze het zelf!