De Ark van de Smaak gaat naar School

Alice Waters propageerde het in de zeventiger jaren al, en vandaag is het onderwerp nog steeds relevant: voedseleducatie op scholen.

Slow Food International heeft een educatieprogramma voor kinderen ontwikkeld over de Ark van de Smaak. ‘Ark of Taste goes to School’ heeft als doel om Slow Food teams in scholen te brengen, en voedselbewustwording te creëren bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar. Het lespakket is momenteel beschikbaar in 10 talen (AZ, DE, EN, ES, FR, HR, IT, PT, RU, SR).

 

Op 22 juli was er een online training. 87 Deelnemers uit alle hoeken van de wereld waren van de partij: Griekenland, Chili, Peru, Spanje, de Filipijnen, Argentinië, Kameroen, Marokko, Frankrijk, Albanië, Nederland en vele andere landen. De focus van de educatie-kit ligt op 5 onderwerpen:

 

–  Agro-biodiversiteit
–  Het milieu
–  De ‘Good Clean Fair’ principes
–  Het gebruik vd 5 zintuigen om voedsel te ontdekken
–  De wereld, en de culture rol van eten

 

Voedsel eten we allemaal, iedere dag. Dat heeft wel impact!

Activiteit 1
–  Teken een salade, vergelijk met de klas wat voor salades er getekend zijn, en denk na over biodiversiteit
–  In de Slow Food ‘Magic box’ zit een gat. De meester of juf doet er een voedselitem in.
    Zonder te kijken mag je door te voelen, raden welk product het is.

Activiteit 2
–  Gaat over Food miles; de reis die je eten aflegt voordat het op je bord beland. Hoeveel transportmiddelen
    zijn er gebruikt om het zijn bestemming te laten bereiken? Welke vervoersmiddelen zijn daarvoor gebruikt;
    vliegtuig, boot, vrachtwagen, trein, …? Over het belang om lokaal te eten.
–  Productlabels lezen & kritisch denken.
Activiteit 3
–  Food held memory. Aan de hand van vragen die horen bij verschillende food professionals zoals de slager, bakker, visser en ook de distributeur, denken we samen na over voedselcultuur. Al deze mensen zijn beheerders van ons land, de soorten biodiversiteit en voedselvaardigheden & -tradities die we momenteel in een hoog tempo verliezen. Nadruk ligt op de kans om bedreigde soorten alsnog te behouden voor de toekomst.
Activiteit 4
–  Kinderen proeven fruit, melk, … en beschrijven het gevoel om nieuwsgierigheid te wekken via alle zintuigen.
–  De klas besluit welke productsoort ze i/d Ark van de Smaak willen hebben en behouden voor de toekomst.
Cartoon

Ook hoort er een filmpje bij:   youtube.com/watch?v=5QRTy392HHI

 

Hier vind je meer informatie over de kit en het formulier om het materiaal te downloaden.

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!