Ark + ARTE

DE NEDERLANDSE ARK IN FRANKRIJK
Ook in het buitenland is de Nederlandse Ark van de Smaak (en het bijbehorende boek met 100 te beschermen culinair erfgoed producten) niet onopgemerkt voorbijgaan.

Afgelopen najaar mocht René Zanderink, die al jarenlang lid van de Nederlandse Ark-commissie en Slow Food Amsterdam is, op uitnodiging van de Franse tv-zender ARTE, acte de présence geven in Lutjewinkel. In de Kop van Noord-Holland promootte hij het boek en enkele ingrediënten, waaronder de unieke bonen-collectie van de familie Smak.

 

 

Sinds kort telen zij ook weer Wieringer bonen, die geheel en al uit de Kop van Noord-Holland verdwenen waren. Gelukkig ontdekte Ruurd Walrecht van de Oerakker het boontje op internet, en liet hij een zakje opsturen uit de Verenigde Staten, waar enkele Nederlandse immigranten het boontje al eeuwen koesterden en nog kweekten. Alleen in de Wieringermeer en op het voormalige Waddeneiland Wieringen werd deze stokslaboon eeuwenlang geteeld. Omdat Wieringen een overslaghaven voor de grote vaart was, werd deze boon vaak als (lang houdbare) proviand meegenomen op schepen.

 

 

Ruurd gaf de boontjes weg, en het duurde niet lang voordat het verloren boontje weer in Wieringen werd gekweekt. En terecht, het boontje smaakt goed, ziet er mooi uit (wit met geelbruin tot oranje oog en een witte navel) en behoudt zijn oranje kleur zelfs na het koken.

Nog steeds worden dergelijke bonen op zgn. ruiters op de akkers gedroogd. Temidden van de ruiters probeerde René een maaltijd op een pitje te koken. De straffe wind voorkwam dat, zodat de maaltijd binnenshuis afgemaakt werd. De familie Smak mocht na gedane veldarbeid heerlijk genieten van een Noord-Hollandse soep met deze bonen, uien, zeewier, zeekraal en gerookte snoek.

 

Twee weken geleden werd deze opname uitgezonden.
Bekijk hier de Engelstalige versie van het filmpje:
ACTIE:  Bestel het Wieringer boontje bij het Wieringer Museum Jan Lont.        Kweek het boontje in je eigen tuin en geef het aan zo veel mogelijk hobbykwekers weg. Zo help je het boontje om nooit meer uit Nederland te verdwijnen.
Zondag 19 juli delen we zakjes met Wieringer boontjes uit tijdens de Slow Food jaarmarkt Bij De Groene Afslag (zie Agenda).

 

Adres:  Stroeerweg 39, 1777 NE Hippolytushoef, Nederland

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!