DE NEDERLANDSE ARK IN FRANKRIJK
Ook in het buitenland is de Nederlandse Ark van de Smaak (en het bijbehorende boek met 100 te beschermen culinair erfgoed producten) niet onopgemerkt voorbijgaan.
Afgelopen najaar mocht René Zanderink, die al jarenlang lid van de Nederlandse Ark-commissie en Slow Food Amsterdam is, op uitnodiging van de Franse tv-zender ARTE, acte de présence geven in Lutjewinkel. In de Kop van Noord-Holland promootte hij het boek en enkele ingrediënten, waaronder de unieke bonen-collectie van de familie Smak.
Sinds kort telen zij ook weer Wieringer bonen, die geheel en al uit de Kop van Noord-Holland verdwenen waren. Gelukkig ontdekte Ruurd Walrecht van de Oerakker het boontje op internet, en liet hij een zakje opsturen uit de Verenigde Staten, waar enkele Nederlandse immigranten het boontje al eeuwen koesterden en nog kweekten. Alleen in de Wieringermeer en op het voormalige Waddeneiland Wieringen werd deze stokslaboon eeuwenlang geteeld. Omdat Wieringen een overslaghaven voor de grote vaart was, werd deze boon vaak als (lang houdbare) proviand meegenomen op schepen.
Ruurd gaf de boontjes weg, en het duurde niet lang voordat het verloren boontje weer in Wieringen werd gekweekt. En terecht, het boontje smaakt goed, ziet er mooi uit (wit met geelbruin tot oranje oog en een witte navel) en behoudt zijn oranje kleur zelfs na het koken.
Nog steeds worden dergelijke bonen op zgn. ruiters op de akkers gedroogd. Temidden van de ruiters probeerde René een maaltijd op een pitje te koken. De straffe wind voorkwam dat, zodat de maaltijd binnenshuis afgemaakt werd. De familie Smak mocht na gedane veldarbeid heerlijk genieten van een Noord-Hollandse soep met deze bonen, uien, zeewier, zeekraal en gerookte snoek.
Twee weken geleden werd deze opname uitgezonden.
Bekijk hier de Engelstalige versie van het filmpje:
ACTIE: Bestel het Wieringer boontje bij het Wieringer Museum Jan Lont. Kweek het boontje in je eigen tuin en geef het aan zo veel mogelijk hobbykwekers weg. Zo help je het boontje om nooit meer uit Nederland te verdwijnen.
Zondag 19 juli delen we zakjes met Wieringer boontjes uit tijdens de Slow Food jaarmarkt Bij De Groene Afslag (zie Agenda).
Adres: Stroeerweg 39, 1777 NE Hippolytushoef, Nederland