Online borrel met borreltas vol lokale, en Ark vd Smaak producten

Naar aanleiding van de werkgroep winkel hadden we bij de on-line borrel een borreltas met Ark van de Smaak & lokale producten. Ik koop Ark van de Smaak producten niet dagelijks, dus voor mij was het een goede gelegenheid om de ingrediënten eens aandachtig te proeven. Ik was aangenaam verrast.

Wat zijn dat toch een mooie producten! De inhoud van de Borreltas:

 

ZUURWAREN

Ingelegde gele komkommer, een Ark van de Smaak product, en ook kleine uitjes en augurken.

Geleverd door: De Leeuw Zuurwaren  ,  deleeuwzuur.nl

Ingemaakt zuur is typisch joods Amsterdams. Vroeger waren joden uitgesloten van een heleboel beroepen. Zuurwaren bedierven niet zo snel, en waren daarom zeer geschikt om met een kar de straten mee af te gaan.

De gele komkommer is een oud ras dat bijna niet meer wordt verbouwd. Het heeft een rijkere smaak en de schil is steviger. De Leeuw bestelt de gele komkommers rechtstreeks bij een kweker in Friesland.

 

KAAS

•  Boeren Goudse Oplegkaas, in de Ark vd Smaak, producent: Marije van der Poel.

De kaas wordt alleen in de zomer gemaakt als de koeien in de wei grazen. Minimaal, moet de kaas twee jaar rijpen, maar hij kan tot vier jaar blijven liggen.

•  Boeren Leidse Sleutelkaas, in de Ark vd Smaak, producent Theo Warmerdam.

Eén van de oudste kaassoorten van Nederland. Door zijn hoge zuurgraad, laag vetgehalte en stevigheid was hij zeer geschikt om mee te gaan op de VOC schepen. De melk wordt afgeroomd en daar wordt de beroemde sleutelboter van gemaakt.

•  Texelse Schapenkaas of Scheapsdijk, ook een Ark vd Smaak produkt.

Deze kaas heeft een stevige structuur omdat de wei is onttrokken aan de wrongel. Het heeft een dierlijke musk smaak met het ziltige van de zee. Deze kaas was voor mij de verrassing van de proeverij.

Geleverd door: Fromagerie Abraham Kef  ,  abrahamkef.nl

•  Naegelholt, alweer een Ark vd Smaak product.

Het grote verschil met rookvlees is dat Naegelholt niet wordt gerookt. Persoonlijk vind ik het verschil met rookvlees niet al te groot.

Geleverd door: Harry Schonewille, Deliweb, Zwolle  ,  harrydesmaakspecialistzwolle.nl

 

WORST

Amsterdamse Osseworst is ook een Ark van de Smaak product. Typerend is dat worst gerookt wordt. Het vlees moet minstens tien dagen rijpen voor betere smaak en houdbaarheid. Ook het drogen en roken vergt twee dagen, maar dan heb je ook wat.

Geleverd door Slagerij de Wit  ,  slagerdewit.nl

 

DRANKEN

•  Bier: Naakte Bok, Herfst bok

Een mooi ambachtelijk gemaakt product.

Geleverd door De Naeckte Brouwers  ,  naecktebrouwers.nl

 

•  Gefermenteerde dranken: Kombucha of Waterkefir.

Gemaakt en geleverd door Thull’s Deli  ,  thulls.nl

 

En dat allemaal voor slechts € 20,- ! Alleszins de moeite waard.

 

Voor meer info over de Ark van de Smaak producten:  

fondazioneslowfood.com/en/nazioni-arca/netherlands-en/

Zoeken onder traditional Naegelholt, Texel sheep cheese, traditional boeren Leyden, aged artisanal Gouda, Amsterdam osseworst, ingelegde gele komkommer of pickled yellow cucumber.

 

Bijdrage: Roel van Kollem

Reactie: roel@slowfoodamsterdam.nl

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!