Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

 

“Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer (voorzitter Slow Food Achterhoek) in het voorwoord van het boek Rossel Collectieboomgaarden. Daarin zijn 15 nieuwe ​‘oude’ rassen beschreven die horen bij de Achterhoek. Het zijn: Dominee Douwes, Breeëzuuten, Esselmeuje, St. Jaopik’s appel, Pondspeer, Spekpeer, Oranjepeer, Fameuse, Wieneker, Hermien van Eibergen, Anna van Zieuwent, Ossenpeer, Kenneke, Alluunderke en Streepkesappel.

Niet elke appel is op hetzelfde moment plukrijp. Niet elke appel is wekenlang houdbaar. Niet elke appel is geschikt om te drogen of als handappel. Dus op 22 september testten vier Slow Food-leden (Martin Woestenburg, André Brouwer, Volckmar Kroes en Norbert Mergen) negen verschillende appels. Dat gebeurde tijdens het Erfgoedfestival bij het Keunenhuis in Woold, bij Winterswijk.

 

Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

 

Er werd onder andere gelet op de schil (hard-zacht), de algehele aantrekkelijkheid, kleur van het vruchtvlees, het mondgevoel, sappigheid, zuur/zoet, smaakintensiteit en nasmaak. Het eindresultaat moet nog worden opgesteld, want het is toch een beetje appels met peren vergelijken. Want hoe schaal je appels die uitstekend drogen in tussen handappels? Over peren gesproken: de appel met de naam Oranjepeer smaakte wel verdacht veel naar peer. Bij nazoeken bleek de Latijnse geslachtsnaam Pyrrus. Peer dus. Geen appel (dat is Malus). Maar het meest opmerkelijke was de Dominee Douwes-appel. Een zeer zeldzame appel die door de Winterwijkse dominee André Douwes is gekweekt. Door velen genoemd en geroemd, maar het testteam vond het niet bepaald een topper. Wel waardevol erfgoed.

Komende tijd gaan de experts beoordelen of de vruchten ook daadwerkelijk een plekje in de Ark van de Smaak verdienen. Wordt vervolgd!

 

Over de Ark van de Smaak

De Ark van de Smaak is is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen maar die onlosmakelijk verbonden zijn met de cultuur, natuur en geschiedenis van een gebied. Meer weten? Klik hier.

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Slow Food Professional: GroenHartig

“Op deze schaal kun je gewassen telen die in het industriële voedselsysteem verloren zijn gegaan”

Op tien kilometer ten westen van het centrum van Amsterdam vind je GroenHartig: 0,4 hectare vol bijzondere groenten, fruitsoorten, kruiden en...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!