“Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer (voorzitter Slow Food Achterhoek) in het voorwoord van het boek Rossel Collectieboomgaarden. Daarin zijn 15 nieuwe ‘oude’ rassen beschreven die horen bij de Achterhoek. Het zijn: Dominee Douwes, Breeëzuuten, Esselmeuje, St. Jaopik’s appel, Pondspeer, Spekpeer, Oranjepeer, Fameuse, Wieneker, Hermien van Eibergen, Anna van Zieuwent, Ossenpeer, Kenneke, Alluunderke en Streepkesappel.
Niet elke appel is op hetzelfde moment plukrijp. Niet elke appel is wekenlang houdbaar. Niet elke appel is geschikt om te drogen of als handappel. Dus op 22 september testten vier Slow Food-leden (Martin Woestenburg, André Brouwer, Volckmar Kroes en Norbert Mergen) negen verschillende appels. Dat gebeurde tijdens het Erfgoedfestival bij het Keunenhuis in Woold, bij Winterswijk.
Er werd onder andere gelet op de schil (hard-zacht), de algehele aantrekkelijkheid, kleur van het vruchtvlees, het mondgevoel, sappigheid, zuur/zoet, smaakintensiteit en nasmaak. Het eindresultaat moet nog worden opgesteld, want het is toch een beetje appels met peren vergelijken. Want hoe schaal je appels die uitstekend drogen in tussen handappels? Over peren gesproken: de appel met de naam Oranjepeer smaakte wel verdacht veel naar peer. Bij nazoeken bleek de Latijnse geslachtsnaam Pyrrus. Peer dus. Geen appel (dat is Malus). Maar het meest opmerkelijke was de Dominee Douwes-appel. Een zeer zeldzame appel die door de Winterwijkse dominee André Douwes is gekweekt. Door velen genoemd en geroemd, maar het testteam vond het niet bepaald een topper. Wel waardevol erfgoed.
Komende tijd gaan de experts beoordelen of de vruchten ook daadwerkelijk een plekje in de Ark van de Smaak verdienen. Wordt vervolgd!
Over de Ark van de Smaak
De Ark van de Smaak is is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen maar die onlosmakelijk verbonden zijn met de cultuur, natuur en geschiedenis van een gebied. Meer weten? Klik hier.